Provocări pentru politicile forestiere

Date:

Ştiința şi sportul s-au îmbinat în ediţia din acest an a Manifestărilor Internaționale ale Silvicultorilor, eveniment organizat la Băile Felix, în județul Bihor, de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, în parteneriat cu Confederația Consilva și Sindicatul Silvicultorilor Oradea. Au participat specialiști din România, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria.


Reperul ştiinţific al reuniunii l-a constituit simpozionul internațional cu tema „Necesitarea adaptării politicilor forestiere la provocările actuale și viitoare în vederea restabilirii echilibrului între cele trei funcții principale ale pădurii – funcția ecologică, funcția socială și funcția economică”. A avut loc o întâlnire de lucru între conducerile Ministerului Apelor și Pădurilor, Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Federației Silva şi reprezentanții delegațiilor participante.
Latura sportivă a fost ilustrată prin competiția internațională Cupa Federația Silva, cu întreceri la fotbal, șah, tenis de masă, tenis de câmp, darts, whist, table.


Şi la actuala ediţie a Manifestărilor Internaționale ale Silvicultorilor a participat ministrul apelor şi contextul evenimentului, s-a desfăşurat şedința Consiliului de Conducere al Federației Pădurilor. Adresându-se specialiştilor domeniului silvic, Ioan Deneș a evidenţiat importanța profesiei lor, apreciind-o a fi „din ce în ce mai evidentă, mai ales în acest context, în care schimbările climatice provocate de încălzirea globală ne pun în fața unor provocări nemaiîntâlnite”. În acest cadru general, a subliniat ministrul, „silvicultura, ca știință și silvicutorii, ca profesioniști, trebuie să găsească echilibrul cvasiperfect între nevoia de a exploata pădurea ca resursă, în folosul dezvoltării societății, dar, în același timp, cu grija ca aceasta să nu fie afectată, spre folosul Omului. De aceea, întâlnirile silvicultorilor care își desfășoară activitatea în aceeași regiune cu omologii lor care practică profesia în alte zone ale continentului, dar nu numai, creează oportunitatea de a împărtăși unii altora experiențele pozitive, noutățile din domeniu, previziuni, precum și moduri de acțiune în situații de criză”. Ioan Deneş a accentuat că unul dintre obiectivele prioritare ale mandatului său ministerial îl constituie, creșterea suprafețelor împădurite: „Când spun aceasta, mă refer atât la refacerea terenurilor forestiere afectate uneori chiar de nesăbuința și lăcomia oamenilor, cât și la împădurirea zonelor aride, deșertice, pe care nu mai crește nici măcar iarba. În actualul context climatic, fiecare arbore, fiecare arboret care se dezvoltă pe un teren afectat reprezintă tot atâtea victorii pe care omul le are în lupta cu deșertificarea. În acest demers, noi, ca autoritate a statului și dumneavoastră, ca profesioniști chemați să înfăptuiască acest demers, trebuie să luăm alături cetățenii, iar aceasta este posibil prin conștientizare și educație”.

Foto MAP

Articolul precedent
Articolul următor

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...