„Tai 1 copac, plantezi 2” e titlu de program concret din programul general „pentru dezvoltarea durabilă a pădurilor”, inclus la rândul lui în „Capitolul Politici de mediu. Apele și Pădurile” al Programului de guvernare 2017-2020. Scurt spus, protejarea fondului forestier național este asumată ca prioritate zero „a guvernului în materie de politică de mediu”.

EXPORTAREA LEMNULUI NEPRELUCRAT VA ÎNCETA

De exploatat, se va mai exploata lemn, însă rațional: „Guvernarea își propune, în primul rând, eliminarea fenomenului defrișărilor și al exploatărilor iraționale care agravează starea unor ecosisteme fragile”. Referitor la gestionarea lemnului în beneficiul producătorilor autohtoni, „exportarea neprelucrată sau prelucrată sumar a acestei materii prime va înceta odată cu implementarea Codului silvic promovat de guvern. Dreptul de preempțiune pentru producătorii de mobilă, prevăzut și el în noul Cod silvic promovat de guvern, va face ca masa lemnoasă să fie exportată preponderent sub formă de produs finit”. Codul silvic există de ceva timp, însă aplicarea lui e ținută în loc de încetineala elaborării normelor, metodologiilor etc., așa încât „operaționalizarea Codului silvic prin elaborarea legislației subsecvente, corecte și complete” apare ca măsură practică a Programului de guvernare 2017-2020.

SISTEM NOU DE EXPROPIERE PENTRU PERDELE FORESTIERE

De actualitate prin lipsă în fiecare iarnă, șirurile de arbori care să apere autostrăzile de viscol – perdele forestiere – apar reportate ca obiectiv (și) în actualul program guvernamental. Nouă este preconizată fundamentarea legislativă pentru trecerea de la deziderat la materializare, în condițiile în care legea face 15 ani de când există: „Amendarea legii perdelelor forestiere – Legea 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție, republicată în 2014, pentru ca realizarea perdelelor forestiere să devină operațională”. Adică potrivit acestei legi, „realizarea perdelelor forestiere este foarte îngreunată din cauza timpului alocat identificării proprietarilor și obținerii sau nu a acordului acestora. Propunem modificarea legii prin abrogarea întregii proceduri de expropriere și aplicarea exproprierilor în baza Legii nr. 255/2010, prin care se fac toate exproprierile în România”.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament