2021, an istoric pentru Farmaceutica REMEDIA. Randament pe dividend de peste 15%, primul robot pentru farmacii din România, notă maximă în clasamentul VEKTOR

Date:

Farmaceutica REMEDIA (simbol bursier RMAH) este o prezență de top pe piața de capital din România, confirmând angajamentele față de acționari și investitori prin proiecte inovative, adaptarea strategiilor de business la cele mai moderne tendințe globale și implementarea celor mai bune practici internaționale în relația cu investitorii.

Promotor pe piața românească în procesul de automatizare și dezvoltare a serviciilor farmaceutice, focusată pe digitalizarea pieței farmaceutice, Farmaceutica REMEDIA este consecventă misiunii sale de a contribui la dezvoltarea durabilă a economiei.

Compania a marcat în 2021 unul dintre cei mai de succes ani din istoria sa de peste trei decenii. Farmaceutica REMEDIA a alocat acționarilor dividende de 14,3 milioane de lei, cu un randament de peste 15%, fiind inclusă pentru rezultatele sale financiare în topurile analiștilor pieței de capital.

O realizare majoră pentru companie a fost lansarea primului Robot Smart pentru farmacii din România, care a deschis un capitol nou în istoria dezvoltării farmaciilor – digitalizarea, ca pas spre viitor a domeniului farmaceutic.

2021 a mai însemnat pentru Farmaceutica REMEDIA obținerea notei maxime – 10 la evaluarea VEKTOR pentru comunicare excelentă cu investitorii. Doar zece companii listate la Bursa de Valori București au obținut nota maximă la această evaluare realizată de Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursa din România (ARIR). Pentru a obține nota maximă, care certifică cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii, Farmaceutica REMEDIA a trebuit să îndeplinească 15 criterii obiective, elaborate de ARIR, în colaborare cu un grup extins de specialiști locali și internaționali (analiști financiari, profesioniști în relația cu investitorii, consultanți și profesori).

50% din profitul net, distribuit acționarilor

Prin Hotărârea AGA din 15 aprilie 2021, Farmaceutica REMEDIA a alocat suma de 14,3 milioane de lei ca dividende din profitul net realizat în exerciţiul financiar 2020.

La un dividend brut de 0,15 lei pe acțiune din profitul pe 2020, randamentul unui dividend a fost de 15,8% la preţul de închidere al unei acţiuni din 14 aprilie 2021.

Farmaceutica REMEDIA a raportat pentru 2020 un profit total net repartizat de 28,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 50% din profit a fost distribuit de companie către acţionari.

Un impact major asupra rezultatului financiar obţinut de companie în 2020 a fost vânzarea a 52 de farmacii către HelpNet pentru circa 40 de milioane de lei.

Farmaceutica REMEDIA se numără printre companiile care au oferit cele mai ridicate randamente ale dividendelor în ultimii ani, potrivit unei analize realizate de Prime Transaction.

Media randamentelor dividendelor oferite de Farmaceutica REMEDIA a fost 5,26% pe ultimii 10 ani, 5,51% pe ultimii cinci ani și 7,66% pe ultimii trei ani.

REMEDIA se clasează pe locul al IV-lea într-un clasament al acțiunilor care au oferit cele mai ridicate randamente ale acțiunilor în ultimii trei ani. 

În septembrie 2021, Bursa de Valori București a anunțat investitorii că în ședința periodică a Comisiei Indicilor BVB s-a decis includerea Farmaceutica REMEDIA în componenţa indicilor celor mai lichide 25 de acţiuni – BET-XT şi BET-XT-TR.

Primul robot Smart pentru farmacii din REMEDIA

Preocupată de transformarea digitală, Farmaceutica REMEDIA a lansat în 2021, în parteneriat cu BD Rowa, producător german de roboți pentru farmacii, primul robot Smart la Farmacia Remedia București, a instalat opt roboți la alte farmacii și estimează circa 10 instalări de sisteme robotice pentru automatizarea farmaciilor și depozitelor din România, Bulgaria și Republica Moldova pe parcursul acestui an.

În baza expertizei în implementarea de proiecte inovative, compania intenționează să dezvolte proiecte noi pe platforme online pentru a adapta serviciile oferite la nevoile clienților din piața farma în direcția automatizării și digitalizării proceselor farmaceutice.

”Suntem orientați spre digitalizarea pieței farmaceutice, asumându-ne rolul de lider pe piața românească în procesul de automatizare și dezvoltare a serviciilor farmaceutice prin implementarea de roboți în farmacii, spitale și depozite farmaceutice. Susținem aplicarea conceptelor inovatoare de sustenabilitate și digitalizare”, a declarat Valentin-Norbert Tarus, președintele CA al Farmaceutica REMEDIA.

Nota maximă la evaluarea VEKTOR
pentru comunicare excelentă cu investitorii

Farmaceutica REMEDIA a obținut nota maximă – 10, în clasamentul VEKTOR 2021, evaluare desfășurată de ARIR (Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursa din România).

Farmaceutica REMEDIA face parte dintr-o listă de 10 companii de top care au obținut nota maximă în comunicarea cu investitorii, alături de Banca Transilvania, Nuclearelectrica, Antibiotice Iași, Purcari Wineries, TeraPlast, OMV Petrom, Electrica, Impact Developer & Contractor și BRK Financial Group.

Este al treilea an de evaluare VEKTOR, indicator calculat pentru prima dată în 2019 de către ARIR, iar Farmaceutica REMEDIA a evoluat pozitiv, crescând constant (2019 – 8,5; 2020 – 9,5; 2021 – 10). Calificativele au fost acordate de ARIR în baza metodologiei care include 15 criterii obiective, aliniate la cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii, iar procesul de evaluare a fost auditat în ianuarie 2022 de către compania Mazars, una dintre cele mai mari companii de audit și consultanță din lume, prezentă în 90 de țări și teritorii, cu o experiență de 25 de ani în piața din România.

Pentru obținerea notei maxime în evaluarea VEKTOR, Farmaceutica REMEDIA a trebuit să îndeplinească 15 criterii obiective, aliniate la cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii, printre care: informații despre echipa de relații cu investitorii; existența prezentării pentru investitori; organizarea conferințelor telefonice dedicate rezultatelor financiare; publicarea comunicatelor de presă aferente raportărilor financiare; participarea la evenimente cu investitori; furnizare informațiilor financiare în format Excel; transcript / înregistrare conferințe de prezentare a rezultatelor financiare; publicarea informațiilor despre prețul acțiunii; acoperirea de către analiști financiari; informații despre guvernanța corporativă – conducerea companiei, comitete, politica de remunerare; raportarea non-financiară.

Farmaceutica REMEDIA, printre primele
opt companii cu scoruri ESG publicate

Farmaceutica REMEDIA se numără printre primele opt companii listate la Bursa de Valori București cu scoruri ESG publicate pe portalul BVB Research Hub. 

Primele scoruri ESG (Environmental, Social, and Governance) pe piața de capital locală sunt disponibile din 8 februarie, pe platforma BVB Research Hub a Bursei de Valori București. Scorurile fac parte din rapoartele pregătite de Sustainalytics în cadrul colaborării cu BVB, inițiate în 2020, pentru opt dintre companiile listate la Bursa de la București: Farmaceutica REMEDIA, Antibiotice Iasi, BRD Groupe Societe Generale, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, Transgaz și Bursa de Valori București.

Potrivit Bursei de Valori București, lansarea primelor scoruri ESG pe piața de capital locală are loc într-un context global prielnic, în care totalul activelor investite în fonduri care iau in considerare criteriile ESG în alocarea investițiilor reprezintă aproximativ o treime din totalul activelor globale, iar fondurile de investiții dedicate strategiilor ESG au active de peste 2,2 trilioane dolari. Inițierea de către Bursa de Valori București a primului demers dedicat ESG pe piața de capital românească și continua dezvoltare a acestuia capătă în acest context global o și mai mare relevanță, pentru susținerea competitivității pieței din Romania și pentru menținerea vizibilității activelor listate la BVB pe plan internațional.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Autolaborator pentru monitorizarea calității aerului, trimis de România în Moldova

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România a donat...

Program de dezvoltare profesională creat de Junior Achievement România și Nestlé România

Organizația Junior Achievement (JA) România și compania Nestlé România...