Politici Europene pentru Noua Economie – Ediție Specială

Date:

NOUA ECONOMIE a Uniunii Europene și implicit NOUA ECONOMIE a României este una orientată masiv pe dezvoltare durabilă. Noua Economie este cea care construiește România Durabilă.

Green Deal ne va afecta viețile în cele mai mici detalii, și cel mai probabil nici publicul european, nici românii nu înțeleg profunzimea acestui pact. Europarlamentarul Carmen Avram face o descriere scurtă a acestui efort în cadrul webinarului „Politici europene pentru noua economie”, organizat de EM360 și platforma „România Durabilă”.

„Fără tehnologie nu există viitor”, spune europarlamentarul Carmen Avram citând o voce din industria petrolului și gazelor.

Carmen Avram atrage atenția că dacă privești spre politicile europene și spre ce se întâmplă la Bruxelles în privința digitalizării și a tehnologiei, „îți dai seama cât de în urmă a rămas România ca stat.”

În „matricea Green Deal”, digitalizarea trebuie să fie o prioritate pentru țara noastră, trage concluzia europarlamentarul român.

Statul român trebuie să își stabiliească prioritățile, iar acest lucru trebuie să se întâmple urgent. Un politician român susține acest lucru cu fermitate. Desigur, e vorba despre un europarlamentar, însă astfel de voci, din orice zonă politică ar veni, se ridică tot mai des.

Green Deal nu e un plan nou. Astfel de politici europene sunt discutate cu multe luni înainte – chiar cu ani. Marian Jean Marinescu este unul dintre cei mai longevivi europarlamentari români, iar pentru el țintele din Pactul Verde european nu reprezintă nicio surpriză: acestea vin de undeva din 2017 – 2018.

Un sprijin ferm pentru gazele naturale românești vine de la Bruxelles.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu afirmă că „gazul este singura sursă de energie în această perioadă de tranziție care este cu adevărat de tranziție„.

Gazele naturale reprezintă un combustibil de tranziție, iar România are un mare avantaj generat de acest potențial mare pe care îl are în Marea Neagră, dar și un mare dezavantaj  – că acest potențial este blocat, afirmă Alina Popa, Director Financiar, Membru al Directoratului OMV Petrom.

Când nu bate vântul sau soarele, gazele naturale reprezintă combustibilul ideal pentru echilibrarea sistemului energetic. Este o tehnologie foarte avansată, iar România are resurse importante pentru următoarele decenii. Astfel, un mix în care să fie incluse gazele naturale ar putea să asigure o tranziție bună spre 2050, a declarat Alexandru Maximescu, Director Reglementare și Afaceri Publice la OMV Petrom.

De la începutul anului viitor, e absolut nevoie să se stabilească niște direcții clare de dezvoltare ale României în contextul țintelor climatice tot mai ambițioase. Aceste direcții trebuie agreate între reprezentanții mediului de afaceri și decidenții politici.

La nivel european, se discută de noi ținte de emisii pentru centralele pe gaze naturale, imposibil de atins momentan tehnologic. E nevoie de o abordare echilibrată și ținte pentru emisiile de CO2 realiste, care odată atinse vor putea ajuta acest proces de decarbonare.

Fondurile europene de zeci de miliarde de euro care vor veni către România, prin diverse instrumente precum Fondul de Modernizare, sunt o șansă unică pentru România. Mingea este la Guvern și de capacitatea instituțională a acestuia  depinde cât de bine vom valorifica banii și cât de corect vor fi gestionați, atrage atenția Radu Dudău, Director Energy Policy Group.

România trebuie să își cântărească foarte atent direcțiile spre care vrea să se îndrepte în procesul de tranziție. Iar primul lucru absolut necesar este ancorarea realităților românești în direcțiile și abordările europene. De asemenea, e foarte important să distingem între ceea ce ne dorim și ceea ce putem realiza cu adevărat, punctează Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă.

E nevoie ca guvernul să asigure climatul necesar ca industria să absoarbă fondurile importante ce vor fi dislocate sub umbrela Green Deal, care s-a transformat într-un mecanism de relansare economică post-COVID. Unde trebuie să se concentreze decidenții politici? Pe claritate legislativă și stabilitate, a declarat Corneliu Bodea, Președinte al Centrului Român al Energiei, la dezbaterea „Politici europene pentru Noua Economie”, organizată de EM360 și România Durabilă.

S-a repetat foarte mult: „Avem gaze, avem gaze, avem gaze”. Însă dacă aceste resurse rămân în pământ, fie că sunt offshore sau onshore, de fapt nu le avem, sunt o iluzie. În lipsa lor, riscăm chiar să devenim o piață de desfacere tot mai mare pentru furnizori externi. Deblocarea investițiilor în producția de gaze naturale offshore, precum și digitizarea, iată două priorități pentru decidenții politici.

„Cei care au în vedere digitalizarea vor supraviețui pe piață.”

Atât de simplă este, de fapt, problema investițiilor în tehnologie și digitalizare în viziunea europarlamentarului Daniel Buda.

Green Deal înseamnă pentru Uniunea Europeană și, automat, pentru România, un drum cu un singur sens. Nu ne putem imagina că o putem lua înapoi, că putem reveni la situații care au funcționat în trecut.
Europarlamentarul Daniel Buda a explicat cum vede el acest drum.

Pentru fostul ministru al Muncii și actualul europarlamentar Dragoș Pîslaru, Green Deal reprezintă o oportunitate imensă pentru România. Condiția este însă să avem un proiect clar, de la care să nu ne abatem. Dragoș Pîslaru are un astfel de plan pe care l-a prezentat, pe scurt, în cadrul webinarului „Politici europene pentru Noua economie”, organizat de EM360 și „România durabilă”.

Perioada prin care trecem deja de aproape 10 luni ne-a dovedit cât de importantă este digitalizarea. De la comunicarea cu prietenii până la munca de acasă am trecut cu toții prin experiențe ce țin de acest proces. Iar izolarea în pandemie ne-a demonstrat și că relația cu statul se poate menține de la distanță cu destul succes.

Pentru drumul României în cadrul Pactului verde european, „Green Deal”, europarlamentarul Dragoș Pîslaru observă importanța dialogului nepartizan între actorii implicați în diversele sectoare ce vor fi influențate. Transformarea energetică a Europei e doar o parte din acest drum.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Norofert începe asamblarea unei linii de producție în SUA și atrage un partener local în acționariat

Norofert, liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul...

Hub de servicii integrate de afaceri în Palatul Camerei de Comerț și Industrie București

Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...

ASF, acțiuni de educație financiară în cadrul Global Money Week

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) organizează, în perioada 18-23...

Ultimele 5 zile cu discount 15% la FoodIntelForum

Mai sunt doar 8 locuri. Peste 40 de speakeri...