Cartea Unde este Dumnezeu?

Date:

 

– de Ioan Andrei

      Editura Ecou Transilvan surprinde cititorii cu o carte pe o temă foarte rar abordată. Este vorba de cartea lui Andrei Marga și Florin Ludușan, Unde este Dumnezeu? Religie, revelație, Dumnezeu (Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2022, 346p.). Prezentăm aici coperta cărții și semnalăm conținutul. 

    Istoria cărții începe în timpul pandemiei, când profesorul Andrei Marga a fost invitat să susțină trei conferințe pe tema creștinismului actual la Târgu Mureș, în Sala Mare a Stațiunii Sângeorgiu. Conferințele au fost „Religia și Biblia astăzi”,  „Revelația astăzi” și „Max Weber și Reforma. Etica protestantă a muncii”. 

      Cele trei conferințe au fost tipărite acum în cartea semnată de organizatorul conferințelor, dr. Florin Ludușan, și de Andrei Marga. Cartea și-a adăugat reflecția primului autor, întitulată „Dumnezeu în religie și filosofie”. Ea cuprinde, de asemenea, trei texte ale lui Andrei Marga: „Dumnezeu astăzi” (capitol din cartea Religia în era globalizării, Editura Academiei Române, București, 2010), „Unde este Dumnezeu” (capitol al volumului Lecțiile pandemiei, Tribuna, Cluj-Napoca, 2020) și „Cum se justifică creștinul?”. 

      Volumul este astfel o meditație cuprinzătoare asupra întrebării: „unde este Dumnezeu”? Titlul nu este întâmplător. Cum se spune în Prefață, “în momente de dificultăți maxime în viață, când nedreptățile și răul îi copleșesc, oamenii credincioși din vremurile noastre se întreabă: Unde este Dumnezeu? De ce lasă Atotputernicul să se petreacă cele ce se petrec? De ce nu intervine? S-au întrebat în istoria mai nouă cei aflați fără scăpare în lagărele de exterminare ale celui de al Doilea Război Mondial. S-au întrebat și mai recent cei loviți de pandemia din 2020-2022. Ne întrebăm totdeauna când oamenii alunecă în necazuri majore cauzate de natură și de unii dintre semenii lor”.Volumul lui Andrei Marga și Florin Ludușan caută să dea răspuns adus la zi întrebărilor. 

         Volumul are calitatea de a reprezenta diversele puncte de vedere ale iudaismului și ale denominațiunilor dinăuntrul creștinismului. Autorii au avut grijă să dea o imagine adecvată, dar diferențiată a realității. Dr.Florin Ludușan este lider al adventiștilor transilvăneni. Profesorul Andrei Marga vine din ortodoxie, cu o cunoaștere demult și larg apreciată a filosofiei și teologiei contemporane.  Cărțile sale din domeniul filosofiei religiei – Religia în era globalizării (2004), Theologia Hodje (2009), Frații mai mari. Întâlniri cu iudaismul (2009), Theologia și filosofia lui Joseph Ratzinger (2009), Introducere în filosofia contemporană (2014)– sunt cunoscute în țară în în străinătate. Autorul s-a și bucurat de distincții din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, a Bisericii Greco-Catolice, , a papilor Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, a comunității iudaice și a reformaților.

Scopul autorilor volumului este să sincronizeze cunoștințele despre acțiunea lui Dumnezeu, revelație și religie și să stimuleze reflecția. Sunt indubitabil teme a căror actualitate nu încetează că crească în crizele ramificate și grave ale timpului nostru. Aceste teme sunt abordate în optica consacrată a filosofiei religiei cultivate de profesorul Andrei Marga în scrierile amintite, ce-și asumă unitatea creștinismului și iudaismului, emergența în creștinism a cunoașterii și valorilor societății moderne, dependența europenității de creștinism, ecumenismul în relația religiilor monoteiste și a denominațiunilor creștinismului și importanța crucială a creștinismului în asigurarea umanității oamenilor în crizele lumii actuale.

Nu doar actualitatea tematică caracterizează volumul “Unde este Dumnezeu?” . Volumul este documentat la zi și propune în cultura actuală o reflecție ce subordonează aspectele istorice și strict teologice întrebărilor acute privind orientările oamenilor de azi. Argumentarea din volum este că Dumnezeu nu a murit, cum clama disperat Nietzsche, și că este nevoie de Dumnezeu în conceperea vieții umane. Existența lui Dumnezeu rămâne condiția culturală cea mai profundă a unei vieți demne de om în lumea de azi. Reflecțiile din volum au astfel cea mai largă și mai adâncă răsfrângere culturală.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...