Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București (FJSC), le transmite sprijinul său și mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care, și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, ne informează corect și echidistant.
Membrii comunității FJSC înțeleg eforturile și presiunea care se manifestă în astfel de momente asupra jurnaliștilor și comunicatorilor publici, mare parte dintre ei chiar absolvenții facultății noastre, și apreciază activitatea lor ca una pusă în slujba celor mai înalte valori ale unei societăți democratice. Profesiile de jurnalist și comunicator public presupun frecvent un nivel ridicat de stres și oboseală, care depășește programul obișnuit de muncă de 8 ore și zilele libere. Din acest motiv este necesară o implicare sporită din partea tuturor actorilor societății pentru a proteja activitatea acestor profesioniști, precum și o recunoaștere pe măsura eforturilor lor.
Așa cum arată rezultatele cercetării internaționale Worlds of Journalism Study 2021-2023, realizată în România de cadre didactice ale FJSC, 10,4% dintre jurnaliștii români au declarat că sunt „des” și „foarte des” victime ale „discursului urii și al umilinței”, 8,7% ale „discreditării publice”, iar 3,3% au declarat că presiunea asupra lor se manifestă sub forma „acțiunilor legale”[1]. Totodată, The European Federation of Journalists afirmă că „jurnaliştii şi lucrătorii media au fost întotdeauna consideraţi lucrători cu «risc ridicat» din cauza naturii muncii lor” și că „se confruntă cu riscuri omniprezente pentru sănătatea și siguranța lor, fie la locul de muncă, fie în medii mai periculoase sau volatile”[2].
FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici și să le faciliteze accesul la informații fără de care nu își pot duce la îndeplinire misiunea esențială pentru buna funcționare a unei democrații. De asemenea, FJSC face apel la angajatorii lor să le ofere protecția și mediul de lucru absolut necesare desfășurării în bune condiții a activității lor profesionale.
[1]Vasilendiuc, N., Bardan, A., Ionescu, C., Matei, A., Șuțu, R. M., Anghel, G., Oprea, B., &Fiscutean, A. (2005). Jurnalism sub presiune: O analiză a riscurilorșiincertitudinilorprofesiei. Tritonic., p 177.
[2] The European Federation of Journalists. (n.d.). Safety4Journalists. https://europeanjournalists.org