Grupul Bosch își continuă ambițioasa strategie pentru 2030, de a-și consolida poziția competitivă, chiar dacă mediul din piață a constituit anul precedent o frână semnificativă a creșterii: cu 90,3 miliarde de euro, furnizorul de tehnologie și servicii a generat în 2024 venituri din vânzări cu 1,4 procente mai puțin decât în anul precedent, sau cu 0,5 procente mai puțin după ajustarea efectelor cursului de schimb. EBIT (venituri înainte de dobânzi și taxe) din operațiuni a fost de 3,1 miliarde de euro (2023: 4,8 miliarde de euro); marja operațională EBIT a fost de 3,5 procente. Referindu-se la prezentarea cifrelor anuale ale companiei, Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH, a declarat: „În anul fiscal 2024 am realizat îmbunătățiri importante în ceea ce privește costurile, structurile și portofoliul. Ne menținem obiectivele ambițioase pentru a continua să creștem și să ne consolidăm independența financiară. Strategia noastră pentru 2030 ne oferă orientarea de care avem nevoie, în special în vremuri de turbulențe globale, pentru a deveni unul dintre primii trei furnizori de pe piețele noastre principale, în cel mult cinci ani.”
Strategia corporativă se reflectă și în obiectivele financiare ale Bosch: în condițiile unei rate normale a inflației cuprinsă între 2 și 3 procente, Bosch își propune să atingă în medie o creștere anuală între 6 și 8 procente până în 2030. În primul trimestru al anului 2025, Bosch și-a mărit cifra veniturilor din vânzări cu 4 procente față de anul precedent, atât în euro, cât și ajustate pentru efectele cursului de schimb. Grupul Bosch urmărește în continuare o marjă țintă de 7 procente în 2026. Hartung consideră că acest lucru constituie o sarcină extrem de provocatoare, având în vedere conflictele globale și, mai ales, concurența semnificativ mai puternică din Asia: „Vom continua să lucrăm intens la costurile și structurile noastre și ne vom concentra pe zonele de afaceri profitabile”. Bosch a anunțat deja ajustări structurale și reduceri de locuri de muncă în diverse domenii, cu scopul de a consolida competitivitatea companiei. Bosch este în contact cu reprezentanții angajaților și îi îndeamnă să ajungă rapid la un acord și să înceapă procesul de implementare. „Numai atunci vom putea profita de oportunitățile dintr-un mediu de piață dinamic, inclusiv de cele care apar brusc. Nu ne mai putem permite întârzieri, deoarece acest lucru ne-ar slăbi și mai mult poziția competitivă.” În general, Bosch preconizează că numărul de locuri de muncă din companie va continua să scadă, în special în Germania și Europa.
Stimularea inovației: investiție de 250 de milioane de euro în startup-uri
Bosch se bazează pe punctele sale forte pentru a ieși cu succes din transformarea actuală a piețelor și tehnologiei: „În calitate de lider tehnologic global, ne angajăm pe deplin să ne punem în joc cu îndrăzneală punctele forte, cum ar fi nivelul nostru ridicat de inovație, a explicat Hartung. „Acest lucru ne va deschide numeroase oportunități viitoare, chiar și într-un mediu dificil.” Doar anul precedent, Bosch a înregistrat peste 6.700 de brevete, devenind astfel una dintre cele mai inovatoare 100 de companii din lume, potrivit analiștilor Clarivate. De asemenea, Bosch vede colaborarea sa cu startup-urile ca un stimul major pentru dezvoltare. Fiind unul dintre cei mai mari investitori corporativi de capital de risc din Europa, Grupul Bosch a anunțat un nou fond pentru capital de risc: subsidiara Bosch Ventures oferă aproximativ 250 de milioane de euro. „În primul rând, investițiile în startup-uri promovează progresul tehnologic în afaceri și societate, iar pe de altă parte, această colaborare aduce beneficii și diviziilor noastre”, a declarat președintele Bosch, explicând nivelul ridicat de angajament al companiei față de capitalul de risc. „Inovațiile sunt, de asemenea, factori importanți ai creșterii economice a unei țări.”
Sustenabilitate: noi obiective în materie de emisii de CO2, în ciuda turbulențelor economice globale
În ceea ce privește politica, Bosch, la fel ca întreaga industrie, vede o evoluție divergentă a ordinii mondiale. „În prezent, ne confruntăm cu schimbări majore în mediul nostru de afaceri, în timp ce în economia globală comerțul liber este supus unei presiuni masive”, a declarat Hartung. În lumina formării unui nou guvern în Germania, Hartung a subliniat că noile datorii nu eliberează pe nimeni de obligația de a face economii acolo unde este posibil. „Pachetele financiare de miliarde de euro ar trebui investite direct în reformele planificate”, a spus el. Grupul Bosch și-a subliniat convingerea că, în ciuda tuturor turbulențelor globale, acțiunile climatice nu trebuie să fie pierdute din vedere prin anunțarea unor noi ținte pentru obiectivul 3 privind emisiile. Hartung a explicat că scopul este de a reduce și mai mult, până în 2030, emisiile de dioxid de carbon în afara sferei directe de influență a companiei Bosch, cum ar fi cele din utilizarea produselor. Indiferent de obiectivele sale de creștere, Bosch intenționează să-și dubleze până atunci obiectivul corespunzător de reducere a emisiilor de CO2 de la 15 la 30 de procente față de 2018[1]. „Schimbările climatice nu vor dispărea doar pentru că economia globală are în prezent alte provocări cu care să se confrunte”, a subliniat Hartung. „Sustenabilitatea rămâne o prioritate pentru Bosch.”
Anul fiscal 2025: oportunități de creștere în ciuda incertitudinilor
Având în vedere evoluția volatilă din comerțul global, Bosch consideră că perspectivele pentru anul curent sunt pline de incertitudine. Consecințele tarifelor suplimentare și posibilele efecte economice ale investițiilor în infrastructura europeană și germană îngreunează, de asemenea, o evaluare. Pentru anul curent, Bosch anticipează o creștere modestă a economiei globale de 2¼ până la 2¾ procente. „Trebuie să muncim și mai mult pentru a menține costurile competitive și ne vom impulsiona strategia de creștere prin investiții, inovații și achiziții”, a declarat Markus Forschner, membru al consiliului de administrație și director financiar al Robert Bosch GmbH. „Vom continua să ne extindem strategia de regionalizare de succes. Proximitatea față de clienți este și va rămâne importantă pentru noi.” Anul acesta, Bosch urmărește o creștere a veniturilor din vânzări între 1 și 3 procente, în ciuda faptului că mediul de afaceri va rămâne dificil în condițiile unor piețe principale deficitare. Este de așteptat ca marja operațională EBIT să se îmbunătățească semnificativ față de 2024, chiar dacă se preconizează că veniturile vor fi din nou afectate de investițiile inițiale mari în tehnologii cu importanță viitoare și ajustările structurale. Potrivit lui Forschner, dacă achiziția planificată a unor părți ale afacerii Johnson Controls și Hitachi va fi finalizată până la mijlocul anului, vânzările totale ar trebui să fie chiar cu unu până la două puncte procentuale mai mari în 2025. Prima consolidare completă va avea loc apoi în anul fiscal 2026.
Mobilitate: inovații în materie de software și hidrogen
În sectorul Mobilitate, Bosch se așteaptă ca evoluția în domeniul electromobilității, hidrogenului și autovehiculelor definite de software să fie un stimul major pentru dezvoltare. „Viitorul mobilității va fi determinat de software și dorim să rămânem în avangardă, în calitate de partener al producătorilor auto”, a declarat Hartung. La târgul Auto Shanghai, Bosch a prezentat recent o gamă întreagă de inovații, inclusiv un sistem modular pentru asistență șofer în trei variante – pentru segmentele de bază, mediu și premium – și un computer de bord cu funcții de inteligență artificială. În domeniul electromobilității, Bosch intră în producție anul acesta cu alte 50 de proiecte, în principal în Europa și China. „O tehnologie importantă a viitorului este motorul cu hidrogen”, a spus Hartung. „Acest sistem de propulsie nu emite CO2 la nivel local și este deosebit de adecvat pentru camioanele grele, de teren, și utilaje puternice de construcții și agricole.” La Târgul de la Hanovra, Bosch a prezentat în premieră celulele de electroliză Hybrion, care constituie baza instalațiilor de electroliză pentru producția de hidrogen. Compania preconizează că până în 2030 va genera miliarde de vânzări pe această piață.
Bunuri de larg consum: conectivitate și baterii pentru un confort sporit
Bosch se așteaptă ca noile cerințe ale clienților să ofere oportunități importante de creștere pentru divizia sa Bunuri de larg consum, chiar și într-un climat economic deficitar. În materie de scule electrice, accentul se pune pe extinderea gamei de aparate fără fir, inclusiv, de exemplu, scule hidraulice fără fir. „Bosch a sporit deja considerabil numărul de lansări de produse în 2024”, a spus Hartung. „În anul curent, intenționăm să accelerăm semnificativ extinderea gamei noastre de scule electrice cu aproximativ 90 de lansări de produse noi.” Printre altele, Bosch adoptă noul standard de conexiune Matter pentru aparatele electrocasnice: anul acesta, Bosch Siemens Hausgeräte lansează un frigider-congelator care este primul aparat electrocasnic compatibil Matter de pe piață. Acest standard oferă o conectivitate rapidă, simplă și sigură între producători. „Pentru a satisface mai bine cererea regională, intenționăm să deschidem prima noastră fabrică de electrocasnice de pe continentul african ”, a declarat Hartung. Bosch intenționează să producă până la 350.000 de cuptoare pe an pentru clienți din Africa și Orientul Mijlociu în noua fabrică din Egipt .
Tehnologie industrială: impuls software pentru producție
În cadrul diviziei sale Tehnologie industrială, Bosch se așteaptă ca aportul de comenzi să se stabilizeze și își urmărește în continuare obiectivul de a obține venituri din vânzări de aproximativ 1 miliard de euro doar cu software și servicii pe bază de software până la începutul deceniului următor. Un pas către acest obiectiv este o gamă cuprinzătoare de servicii digitale, precum Hydraulic Hub, care simplifică și accelerează lucrările de service și întreținere pentru produsele hidraulice industriale, crescând astfel disponibilitatea utilajelor. „De asemenea, continuăm impulsul nostru software în tehnologia industrială”, a spus Hartung. „Clienții noștri beneficiază de faptul că vindem de la utilizator la utilizator și integrăm experiența câștigată din propria noastră producție.” În plus, automatizarea fabricilor pentru domenii de creștere, cum ar fi producția de baterii, semiconductori și bunuri de larg consum, urmează să devină un alt punct central în viitor. Bosch Rexroth a prezentat recent soluții pentru producția pentru tranziția energetică la Târgul de la Hanovra – de exemplu, pentru electrificarea aplicațiilor industriale și mobile.
Tehnologie pentru construcții și energie: extinderea afacerii HVAC
În cadrul sectorului Tehnologie pentru construcții și energie, Bosch preconizează că achiziția planificată a afacerii din domeniul încălzirii, ventilației și aerului condiționat (HVAC) Johnson Controls și Hitachi va asigura o creștere semnificativă. „Intenționăm să fim printre liderii mondiali în tehnologia de încălzire și aer condiționat”, a spus Hartung referitor la achiziție, care urmează să fie finalizată până la jumătatea anului. „Ne așteptăm la o creștere puternică în urma achiziției, în special în America de Nord și India.” Creșterea va fi impulsionată și de noile sisteme de pompe de căldură hibride (încălzire all-in-one), pe care Bosch le-a prezentat pentru prima dată la Târgul ISH din cadrul industriei. Acestea pot funcționa ca centrale termice autonome pe gaz sau pe ulei sau pot fi combinate cu o unitate exterioară de pompă de căldură. Pot fi chiar convertite pentru a funcționa exclusiv pe energie electrică. În materie de tehnologie pentru construcții, accentul mai puternic pus de Bosch pe activitatea sa de integrator dă roade, în timp ce achizițiile anterioare îi consolidează afacerea de automatizare.
O pârghie cheie de creștere în toate aceste domenii este utilizarea IA: de exemplu, soluția Wildfire Detection permite detectarea din timp a incendiilor forestiere. Gazele și fumul sunt detectate de senzori de gaz, care folosesc algoritmi IA pentru a le raporta serviciilor de urgență și a le oferi informațiile furnizate de drone.
Anul fiscal 2024: investiții majore în viitor, flux de numerar liber pozitiv
Pentru 2024, Bosch a generat un flux de numerar liber pozitiv de 0,9 miliarde de euro (2023: 2,2 miliarde de euro) și și-a atins astfel obiectivul de 1 procent din veniturile din vânzări, în ciuda unui EBIT mai scăzut. „Politica financiară conservatoare a Grupului Bosch asigură flexibilitate financiară și ne permite să facem achiziții mari și investiții considerabile”, a declarat Forschner. Numai în ultimii cinci ani, Grupul Bosch a investit în total aproximativ 57 de miliarde de euro în domenii de importanță viitoare pentru a-și extinde poziția de lider în inovare. Cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare s-au ridicat la 7,8 miliarde de euro în 2024 (2023: 7,3 miliarde de euro). Rata pentru R&D a rămas la un nivel ridicat de 8,6 procente (2023: 8,0 procente). Cheltuielile de capital au scăzut ușor față de anul precedent, la 5,1 miliarde de euro (2023: 5,5 miliarde de euro). Lichiditățile conform situației consolidate a fluxurilor de trezorerie au fost de 8,2 miliarde euro (2023: 7,4 miliarde de euro); rata capitalurilor proprii de 44,3 procente (2023: 44,2 procente) subliniază robustețea financiară a companiei Bosch.
Anul fiscal 2024: evoluția per divizie
Toate diviziile au simțit efectele evoluției slabe din cadrul piețelor lor principale. Având în vedere scăderea globală a producției de autovehicule, veniturile din vânzări din sectorul Mobilitate au fost de 55,8 miliarde de euro și, prin urmare, cu 0,7 procente mai mici decât anul precedent; cu toate acestea, după ajustările în funcție de cursul de schimb valutar, veniturile din vânzări au crescut cu 0,2 procente. Marja EBIT din operațiuni a fost de 3,8 procente (2023: 4,4 procente). Sectorul Tehnologie industrială a realizat vânzări de 6,4 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o scădere de 13,0 procente sau 12,5 procente după ajustările în funcție de cursul de schimb valutar. Un rol cheie în acest sens l-a jucat declinul mai abrupt decât era preconizat în sectoarele de construcții și utilaje de pe principalele piețe din Europa, America de Nord și China. Marja EBIT a fost de 1,2 procente (2023: 9,1 procente). Sectorul Bunuri de larg consum și-a crescut veniturile din vânzări cu 1,6 procente, până la 20,3 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei creșteri de 2,9 procente după ajustările în funcție de cursul de schimb valutar. Marja EBIT a fost de 3,5 procente (2023: 4,5 procente). În sectorul Tehnologie pentru construcții și energie, veniturile din vânzări au scăzut cu 2,7 procente față de anul precedent, până la 7,5 miliarde de euro.
După ajustările în funcție de cursul de schimb valutar, aceasta a echivalat cu o scădere de 2,6 procente. Motivul principal pentru aceasta a fost scăderea pieței în sectorul european de încălzire. Marja EBIT a fost de 4,9 procente (2023: 9,0 procente).
Anul fiscal 2024: evoluția per regiune
Bosch a simțit cel mai acut slăbiciunea piețelor sale principale din Europa. În timp ce veniturile din vânzări în această regiune au scăzut cu 4,9 procente (4,6 procente după ajustările în funcție de cursul de schimb valutar) la 44,5 miliarde euro, compania a înregistrat o creștere în celelalte regiuni ale lumii: în America cu 4,8 procente (5,7 procente după ajustările în funcție de cursul de schimb valutar) la 17,8 miliarde euro, iar în Asia Pacific cu 0,7 procente (2,8 procente după ajustările în funcție de cursul de schimb valutar) la 28,0 miliarde de euro.
Anul fiscal 2024: evoluția numărului de angajați
Grupul Bosch avea, la finalul anului 2024, un număr 417.859 de angajați la nivel global (2023: 429.416). Numărul total de angajați a scăzut cu 2,7 procente, ajungând la un număr mai mic cu 11.557 decât anul precedent.
[1] Cu cele peste 450 de locații în întreaga lume, Grupul Bosch este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon la nivel global (scop 1 și 2 ale Protocolului privind Gazele cu Efect de Seră, Standardul de Contabilitate și Raportare Corporativă) din 2020. Acest lucru este realizat prin patru pârghii: îmbunătățirea eficienței energetice, generarea de energie din surse regenerabile, achiziționarea de energie electrică verde și compensarea emisiilor reziduale de CO₂ cu credite de carbon. Vizitați sustainability.bosch.com pentru mai multe informații despre strategia de sustenabilitate a Grupului Bosch.