Afacerile Wow Lab au crescut cu peste 70% anul trecut, iar compania caută finanțări pentru extindere

Date:

Wow Lab, un start-up de educație științifică prin experimente fondat de antreprenoarea Anca Tănăsescu, a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 660.000 de lei (132.000 de euro), cu 71% mai mare comparativ cu nivelul din 2023, de 386.000 de lei, și cu 20% peste estimările inițiale. Pentru 2025, Wow Lab a bugetat o creștere cu 27% a afacerilor și atragerea unor finanțări în vederea dezvoltării businessului, inclusiv pătrunderea pe piețele internaționale.


„Wow Lab a fost selectată în lista celor zece start-up-uri de către echipele SeedBlink și FOMO pentru a susține un pitch în fața investitorilor, în cadrul evenimentului FOMO Fuel the Fire, care va avea loc în 24 mai la Sala Palatului în București. Obiectivul Wow Lab este de a atrage o investiție de 500.000 lei/ 100.000 de euro pentru a susține dezvoltarea accelerată a businessului în următorii doi ani. Vedem un mare potențial de dezvoltare atât în zona școlară, cât și pe segmentul corporate, întrucât există o nevoie reală, atât din partea școlilor de a aduce componenta practică în educația copiilor, cât și din partea companiilor. Acestea din urmă doresc să se implice mai mult în zona educației, îndeplinind astfel obiectivele de responsabilitate socială stabilite la nivel de grup”, a declarat Anca Tănăsescu, fondatoarea Wow Lab.


Investiții în digitalizare și produse noi


Fondurile vor fi utilizate pentru dezvoltarea de noi produse, digitalizare în vederea eficientizării operațiunilor, achiziția de materiale didactice cu componenta tech, marketing și dezvoltarea echipei prin atragerea de noi colegi cu competențe complementare.

Wow Lab colaborează cu școli private, un segment în care estimează că, în următorii cinci ani, va ajunge să lucreze cu peste 45% dintre unitățile existente la nivel gimnazial și primar din București. De asemenea, sunt vizate colaborări cu școli private din orașele în care piața educației private este mai dezvoltată: Cluj, Constanța, Iași, Timișoara, Brașov și Ploiești.

În sectorul școlilor publice, unde Wow Lab este contractată să susțină experimente, în special în cadrul programelor „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”, se preconizează un ritm accelerat de creștere, estimand dublarea anuală a numărului de participanți în următorii ani.

În zona parteneriatelor corporate, Wow Lab a desfășurat anul trecut un proiect pilot în patru orașe din țară, în cadrul căruia a lucrat cu aproximativ 1.000 de copii. Acest proiect va continua și în 2025.


O piață fragmentată


Piața educației științifice nonformale din România este la început de drum și încă fragmentată, susținută de inițiative izolate ale unor ONG-uri, profesori sau firme private. Cu toate acestea, cererea este în creștere pe fondul unui nivel tot mai ridicat de conștientizare în rândul părinților și din nevoia reală de a suplini golurile lăsate de sistemul public de educație.

Astfel, potențialul pieței este foarte mare și, pe lângă interesul tot mai mare al părinților, există și un apetit din partea francizelor internaționale STEM de a intra în România. 

De altfel, Wow Lab a fost deja contactată de rețele din Israel și Croația pentru eventuale colaborări. În România există peste 4.500 de școli primare și gimnaziale de stat, în care sunt înscriși aproximativ 1,8 milioane de elevi.

Un alt indicator important este dezvoltarea accelerată a educației private. În perioada 2015-2025, numărul școlilor private din România s-a dublat, de la 170 în 2011 la 330 în 2020. Doar în București, anul trecut au fost lansate opt proiecte noi de școli private, un semnal clar al cererii crescânde pentru alternative educaționale mai eficiente și mai adaptate realităților actuale.

„Noi ne diferențiem printr-o echipă extinsă de oameni de știință reali, cu competențe complementare. Nu mizăm pe spectacol, ci pe explicații clare și experimente directe, prin care fiecare copil participă activ, nu doar asistă. Părinții conștientizează deficiențele sistemului public de învățământ și caută alternative relevante, practice și orientate spre viitor. Sunt dispuși să investească în educația complementară, pentru a-și pregăti copiii mai bine pentru viață și carierele viitorului”, a adăugat Anca Tănăsescu.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Administrator al Băncii Transilvania, admis în Academia Europaea

Vasile Pușcaș a fost inclus în prestigioasa instituție academică...

Allview Solar Energy dezvoltă un sistem fotovoltaic instalat pe clădirile companiei Prodlacta SA Brașov

Compania Allview Solar Energy, divizia de energie regenerabilă a...

HONOR lansează Seria HONOR 400 cu cameră AI revoluționară

Brandul global de tehnologie HONOR anunță lansarea noii serii...