NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est, a înregistrat o creștere de 12,6% a venitului operațional net (NOI) în primul trimestru (T1) din 2025, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Astfel, în primele trei luni din acest an, valoarea veniturilor operaționale nete a atins 152 milioane de euro. Evoluția pozitivă a fost determinată în principal de cele două achiziții majore realizate în Polonia, în a doua jumătate din 2024, precum și de măsurile de optimizare operațională a portofoliului existent.
Creșterea veniturilor operaționale nete a fost de 5%, în baza indicelui LFL (like-for-like). În condițiile unei inflații în scădere, majorările de chirii rezultate din indexare au fost mai reduse decât în anul anterior, însă acest efect a fost compensat de ajustări operaționale precum reconfigurarea unor spații comerciale și optimizarea mixului de chiriași. De asemenea, veniturile pe termen scurt și îmbunătățirea gradului de recuperare a costurilor au contribuit la această evoluție.
Vânzările chiriașilor, excluzând supermaketurile, s-au majorat cu 3,7% în T1 2025 față de aceeași perioadă din 2024, pe baza indicelui LFL. Valoarea medie a coșului de cumpărături a fost mai mare cu 9,7%, în special datorită noilor proprietăți achiziționate în Polonia în 2024, care s-au adăugat tendinței de creștere a nivelului cheltuielilor per vizitator, manifestată în ultimii ani.
„Creșterea veniturilor operaționale nete prin achiziții care aduc valoare reprezintă un pilon al strategiei noastre din ultimii ani, iar rezultatele din primul trimestru validează impactul pozitiv al celor două investiții realizate în Polonia, în 2024. În paralel, adaptăm constant mixul de chiriași și efectuăm lucrări de modernizare a centrelor noastre comerciale pentru a răspunde cât mai bine preferințelor consumatorilor. Sursele alternative de venit, precum energia regenerabilă, parcările sau spațiile media, au crescut într-un ritm superior chiriilor, care au fost indexate cu un procent mai mic față de anii precedenți pe fondul scăderii inflației. Valoarea piețelor pe care suntem activi și poziția noastră strategică în Europa Centrală și de Est sunt evidențiate prin gradul ridicat de ocupare și prin cererea puternică venită din partea retailerilor internaționali, la nivelul întregului portofoliu.
Începutul lui 2025 a fost marcat de incertitudini economice la nivel global și de instabilitate politică în regiunea noastră. Astfel de circumstanțe creează atât riscuri, cât și oportunități, iar cu situația noastră financiară solidă și baza puternică de active pe care le deținem, suntem bine pregătiți să gestionăm volatilitatea climatului actual și să ne continuăm strategia de creștere durabilă”, a declarat Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle.
Rata de neocupare a spațiilor de retail, raportată la 31 martie 2025, era de 1,7%, iar la nivelul întregului portofoliu (conform standardelor EPRA) aceasta era de 2%. Gradul de colectare a chiriilor pentru T1 2025 era de 98% la finalul lunii aprilie, iar pentru întregul an 2024, de 99,7%.
BILANȚ SOLID ȘI LICHIDITĂȚI RIDICATE
Raportat la 31 martie 2025, lichiditatea grupului era de aproape 1,2 miliarde de euro, incluzând numerarul și facilitățile de credit angajate. De asemenea, Grupul nu are scadențe semnificative ale datoriilor până în octombrie 2026.
Gradul de îndatorare (Loan-To-Value, LTV) era de 31,2% la finalul lunii martie 2025, sub pragul strategic de 35%. Estimările indică o valoare de 32,9% la finalul lunii aprilie, după plata dividendelor aferente semestrului al doilea (S2) din 2024.
Valoarea portofoliului de investiții se situa la 7,9 miliarde de euro la 31 martie 2025, similară cu cea din decembrie 2024. Conform politicii companiei, evaluările independente ale activelor sunt efectuate semestrial, iar în T1 nu s-au realizat reevaluări.
PERFORMANȚA OPERAȚIONALĂ
Traficul în centrele comerciale a fost ușor mai redus (-0,7% LFL) în T1 2025, comparativ cu T1 2024. Toate categoriile de produse au înregistrat vânzări în creștere, cu excepția electronicelor (-2,5%) și articolelor sportive (-0,5%). Cele mai performante categorii au fost sănătatea și frumusețea (+10,9%) și accesoriile de modă precum încălțăminte, bijuterii, optică (+10,8%). Segmentul de modă, cel mai mare din portofoliu, a înregistrat o creștere modestă de 0,8%, influențată de decalajul sărbătorii Paștelui în unele țări din portofoliul companiei, precum și de o iarnă neobișnuit de caldă.
În T1 2025, NEPI Rockcastle a semnat 411 contracte noi și reînnoiri contractuale, totalizând peste 96.500 mp de suprafață netă închiriabilă, din care 21% este reprezentată de contractele noi. De asemenea, 74% din această suprafață a fost ocupată de retaileri internaționali.
Printre brandurile importante care au semnat noi contracte în T1 2025 se numără: Zara (Croația), Avitela (Lituania), Mohito (Bulgaria), Boss și LEGO (Polonia). Noile magazine deschise în T1 2025 includ: Chic Chic (Promenada București, România), Reserved (Arena Mall, Ungaria), Mr. D.I.Y. (Focus Mall, Polonia), JD (Silesia City Center, Polonia), și Boss (Arena Centar și Retail Park, Croația).
PROIECTE ÎN DEZVOLTARE ȘI INVESTIȚII ÎN ENERGIE VERDE
Au fost agreați termenii de închiriere pentru 68% din suprafața pe care o va ocupa extinderea Promenada București, a cărei deschidere este estimată pentru T1 2027. Lucrările pentru toate celelalte proiecte aflate în construcție, inclusiv reamenajarea Bonarka City Center din Polonia, extinderea Pogoria Shopping Centre (Polonia) și renovarea Arena Mall Budapesta, Ungaria, sunt în grafic și se încadrează în bugetul aprobat.
Promenada Plovdiv (Bulgaria) se află în stadiu de autorizare cu termen de livrare estimat pentru T3 2027. Pentru proiectul mixed-use Galați Retail Park (România), autorizațiile de construire sunt așteptate în T3 2025, iar data de deschidere este prognozată pentru T4 2026.
NEPI Rockcastle continuă investițiile în programul de energie regenerabilă intrat în cea de a doua fază, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice, în 23 de proprietăți din afara României, cu o putere instalată totală de 15 MW. În prezent, există 16 instalații în construcție (în Polonia, Bulgaria, Ungaria și Croația), în timp ce alte șapte sunt complet autorizate (în Slovacia și Cehia).
A treia fază a proiectului de energie verde implică dezvoltarea a două centrale fotovoltaice greenfield de mare capacitate în România (159 MW), pentru care amplasamentele au fost achiziționate în 2024. Lucrările de construcție pentru prima centrală (54 MW) sunt în plină desfășurare, iar în a doua jumătate a anului va demara construcția celei de a doua.
Valoarea totală a proiectelor de dezvoltare (inclusiv energie verde) aflate în construcție sau autorizare depășește 788 milioane de euro, dintre care 250 milioane de euro au fost deja investite până la 31 martie 2025.