15 companii germane și românești s-au aflat în săptămâna 23-27 iunie într-o vizită de informare în câteva orașe de la frontiera dintre România, Republica Moldova și Ucraina, pentru a se documenta îndeaproape cu privire la potențialul investițional al acestei regiuni. Membrii delegației caută noi abordări în legătură cu lanțurile de aprovizionare, în sensul extinderii acestora la nivel regional și simplificării căilor de acces către Ucraina.
„Sunt impresionat de interesul față de acest subiect și de prezența numeroasă a companiilor din Germania, România, Republica Moldova și Ucraina. Ne aflăm într-o regiune de interes strategic, iar scopul acestui eveniment este de a promova colaborarea transfrontalieră, pentru că granițele nu ar trebui să împiedice luarea unei decizii de investiții”, a spus directorul general al AHK România, Sebastian Metz, cu prilejul Forumului de afaceri în Regiunea Nord-Est, Republica Moldova și Ucraina, care a avut loc în Parcul Industrial Siret.
Oamenii de afaceri au vizitat universitățile din Suceava, Cernăuți și Bălți, Consiliul Județean (CJ) Suceava și CJ Botoșani, Primăriile din Cernăuți și Bălți, companiile Electroalfa (Suceava), SEBN (Cernăuți), Dräxlmaier (Bălți) precum și Parcul Industrial Siret.
Autoritățile locale au arătat deschidere și multă dorință de a atrage investiții în zonă. Astfel, primarul Orașul Siret, Adrian Popoiu, a spus că orașul său susține mediul de afaceri și crearea de noi locuri de muncă în regiune. La nivelul întregului județ Suceava sunt prevăzute în acest an investiții în valoare de 310 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. În plus, aeroportul local va fi dezvoltat și va cuprinde o tehnologie de aterizare pe condiții de ceață, un terminal cargo și o zonă economică liberă în jurul aeroportului. „Județul Suceava este bogat în resurse, iar Consiliul Județean Suceava va fi mereu o ușă deschisă pentru investitori”, a menționat Cezar Ioja, administratorul public al județului Suceava.
Reprezentantul județului Botoșani, Otilia Moruz, director executiv al Direcției de Dezvoltare și Promovare din Consiliul Județean Botoșani, a prezentat punctele forte a acestui județ, aflat la granița cu Republica Moldova și Ucraina: apartenența la euroregiunea Prutul de Sus, încheierea a cinci acorduri de infrastructura cu raioane din Republica Moldova, precum și dezvoltarea infrastructurii de protecție a mediului.
La Cernăuți, membrii delegației au aflat că regiunea are cinci parcuri industriale, deschise investitorilor. „Sunt recunoscător tuturor partenerilor internaționali care pot conecta Ucraina cu Uniunea Europeană. O nouă conexiune feroviară va fi dezvoltată în această regiune pentru a conecta Marea Baltică cu Marea Neagră”, a declarat Roman Greba, vicepreședinte al Administrației Regionale de Stat Cernăuți.

De la modul în care este administrat și până la politicile educaționale, orașul Cernăuți a demonstrat un potențial ridicat în ceea ce privește cooperarea transfrontalieră. Întreaga regiune se remarcă de altfel nu doar prin poziția strategică, dar și prin oferta de forță de muncă și angajamentul în parteneriate internaționale.
Zona economică liberă Bălți, vizitată de investitori, este o structură administrativă relativ nouă în Republica Moldova. „Această zonă are un impact economic considerabil asupra întregii economii a Republicii Moldova, având în vedere exporturile, care reprezintă 14% din exporturile țării. Companiile din această zonă au creat peste 10.000 de locuri de muncă, iar punctul forte pentru investitorii străini este proximitatea geografică pentru lanțul de aprovizionare”, a explicat Ion Tornea, vice-administrator al acestei zone.
Oamenii de afaceri au fost interesați de teme precum investițiile planificate de autorități în infrastructură (drumuri, aeroporturi, parcuri industriale), zonele economice libere și stimulentele fiscale, lanțurile de aprovizionare, inițiativele în energia verde și educația duală, pregătirea forței de muncă și parteneriatele cu universitățile, potențialul de investiții în agricultură, construcții, auto, tehnologie etc. Ei au sesizat deschiderea și disponibilitatea autorităților de a întări colaborarea transfrontalieră, în special în contextul eforturilor de reconstrucție a Ucrainei și a reintegrării ei pe termen lung în spațiul european.
De asemenea, sesiunile de B2B dintre între companiile delegației și autoritățile și companiile din Regiunea Nord-Est, Republica Moldova și Ucraina, de la finalul Forumului de afaceri i-au ajutat pe participanți să identifice viitoare colaborări în sectoare precum logistica, infrastructura și tehnologia.
Evenimentul a fost organizat de AHK România cu sprijinul Primăriei Siret si al Parcului Industrial Siret, al CJ Suceava și CJ Botoșani, având ca parteneri Camera de Comerț și Industrie Germană (DIHK), Comitetul de Est al Economiei Germane, AHK Ukraine (Camera de Comerț și Industrie Ucraineano-Germană), Invest Moldova și susținerea E.ON, Delgaz și Electroalfa.