Accenture continuă să pregătească tinerii pentru viitor: peste 2.300 de copii din 102 școli au participat la Digital Skills Academy 2025

0

Accenture, companie globală de servicii profesionale, a încheiat cea de-a 5-a ediție a programului Digital Skills Academy, desfășurată între ianuarie și iunie 2025, cu sprijinul Teach for Romania și Roma Education Fund Romania. Anul acesta, peste 2.300 de elevi cu vârste între 8 și 14 ani, din 102 școli din comunități vulnerabile din toată țara, au participat la cursuri susținute de 180 de voluntari Accenture.

Programul a inclus teme esențiale pentru dezvoltarea competențelor digitale, de la siguranța pe internet și elemente de programare în Scratch, la lucrul cu aplicații precum Word, PowerPoint și e-mail. Ca noutate, au fost introduse module dedicate Inteligenței Artificiale Generative, deepfake-urilor și dezinformării online, care i-au ajutat pe copii să înțeleagă mai bine cum funcționează tehnologia și cum pot recunoaște riscurile din mediul digital.

Accenture a donat 156 de laptopuri pentru a susține procesul de învățare în școlile participante. În plus, copiii angajaților – așa-numiții MiniMe – s-au alăturat voluntarilor în susținerea lecțiilor, fie în școlile proprii, fie în birourile Accenture, fie în școlile din comunitățile vulnerabile.

Digital Skills Academy ne arată cât de esențială este educația digitală pentru tinerii noștri. În fiecare sesiune, de la componentele de bază ale calculatorului la noile module despre inteligența artificială și deepfakes, vedem cum copiii se familiarizează cu tehnologia care le va modela viitorul. Mai mult, digitalizarea școlilor și implicarea MiniMe-ilor noștri aduc o notă practică și inspirațională, demonstrând că inovația poate fi accesibilă și relevantă pentru fiecare elev,
a declarat Aliona Hlusov, inițiatoarea și coordonatoarea programului Digital Skills Academy din cadrul Accenture.

În cadrul Olimpiadei Digital Skills Academy, copiii au dezvoltat peste 100 de proiecte sub tema „Idei de bine pentru comunitatea mea”. Proiectele premiate vor fi prezentate autorităților locale sau directorilor de școală și pot fi transformate în inițiative reale, cu sprijinul Accenture și al ONG-urilor partenere. Pentru participarea la program, toți elevii au fost recompensați cu diplome, ghiozdane și insigne, iar câștigătorii Olimpiadei au primit trofee și medalii.

În școlile vulnerabile, competențele digitale sunt o necesitate și acest lucru ne-a fost demonstrat încă de acum 5 ani, când am început parteneriatul cu Accenture România. Prin intermediul proiectului Digital Skills Academy, elevii din comunitățile Teach for Romania au avut oportunitatea să învețe de la specialiști cum să fie în siguranță online, cum să recunoască știrile false sau tentative de fraudă, dar și cum să folosească tehnologia cu sens și încredere. Pentru că educația digitală de calitate poate schimba destine,” a declarat Mara Niculescu, Communication and Advocacy Director, Teach for Romania.

Programul a inclus și elevi din comunitățile de romi, prin colaborarea cu Roma Education Fund Romania, contribuind la extinderea accesului la educație digitală pentru toți.

„Predarea cursurilor Digital Skills Academy copiilor romi de la Școala Gimnazială Beica de Jos a fost o experiență plină de bucurie. De la timiditate la entuziasm, copiii au explorat tehnologia cu multă curiozitate. Fiecare lecție a devenit o aventură”, spune Mădălina Drujit, voluntar Accenture, Timișoara.

„Am predat împreună cu cei doi copii ai mei lecțiile despre Inteligența Artificială și siguranța pe internet. Elevii de la școlile Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca și Gheorghe Șincai din Florești au fost fascinați. Unii au spus: ‘Ce bine ar fi ca aceste lecții să fie în programa școlară!’”, adaugă Irina Ungurean, voluntar Accenture, Cluj.

Accenture intenționează să continue programul și anul viitor, cu scopul de a ajunge în și mai multe școli și de a oferi acces la educație digitală în comunități unde este încă limitat.

De la lansarea sa în 2020, programul Digital Skills Academy a ajuns la peste 5.000 de elevi din 250 de școli din România, prin implicarea excepțională a 494 de voluntari Accenture și a celor două ONG-uri partenere – Teach for Romania și Roma Education Fund.