Nestlé și Cereal Partners Worldwide (CPW): Consumul de cereale integrale este foarte scăzut în România, doar 1 porție din 3 recomandată

0
Happy children having breakfast. Kids eating cereal and berry in kitchen.

Timp de mii de ani, omenirea a consumat cereale integrale sub toate formele posibile, în principal pâine, iar știința modernă a confirmat că acest consum este asociat cu un risc semnificativ mai mic de diabet zaharat de tip 2 și de mortalitate din orice cauză. Nestlé și Cereal Partners Worldwide (CPW) susțin eforturile la nivel mondial dedicate creșterii gradului de conștientizare a importanței cerealelor integrale pentru sănătatea tuturor, pe tot parcursul vieții.

Cereal Partners Worldwide (CPW) este o asociere între Nestlé și General Mills care promovează alimentația echilibrată și sustenabilă și își propune să îmbunătățească micul dejun prin încorporarea cerealelor integrale în produsele sale.

De ce este important acest lucru pentru noi, în România? 

Datele arată că starea de sănătate a națiunii noastre este foarte îngrijorătoare, românii fiind la coada speranței de viață în rândul țărilor UE și având o incidență ridicată a bolilor de inimă și a cancerului. Realitatea este că dietele nesănătoase reprezintă principalul factor de risc pentru decesele premature, depășind consumul cumulat de tutun și alcool, fiind asociate cu obezitatea la adulți și cu creșterea riscului de supraponderalitate și obezitate la copii și generațiile tinere2. Unu din doi români este supraponderal, iar aproximativ unul din trei este obez.

Îngrijorările sunt și mai mari dacă ne uităm la statisticile privind greutatea corporală a copiilor, deoarece majoritatea copiilor obezi vor deveni adulți obezi. 28% dintre copiii de 7 ani sunt supraponderali, iar 12% dintre ei sunt obezi în România, plasând țara noastră la mijlocul țărilor europene4. De asemenea, peste o treime din Generația Z din România sunt supraponderali sau obezi5.

Cum pot ajuta cerealele integrale?  

Cu ocazia Zilei Internaționale a Cerealelor Integrale, dorim să atragem încă o dată atenția asupra rolului crucial pe care cerealele integrale îl joacă pentru sănătatea și bunăstarea generală a oamenilor.

Cerealele integrale sunt bogate în mod natural în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea susțin sănătatea digestivă și energia susținută. Studiile au arătat că persoanele care consumă cel puțin 48 g de cereale integrale zilnic sunt mai puțin susceptibile de a fi supraponderale sau obeze și au un risc mai mic de boli cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerul6

Cât de mult cereale integrale este recomandat pentru aportul zilnic?

Autoritățile de sănătate publică, nutriționiștii și organizațiile de sănătate, inclusiv OMS, recomandă consumul de cereale integrale în detrimentul celor rafinate. Cerealele integrale sunt un ingredient alimentar, iar criteriile de etichetare pentru alimentele din cereale integrale sunt să conțină cel puțin 50% ingrediente din cereale integrale, raportate la greutatea uscată7. Nutriționiștii spun că ar trebui să consumăm trei porții de cereale integrale pe zi. O porție este de aproximativ 16 g de cereale integrale – aceasta ar putea fi o felie de pâine integrală, 6-7 linguri de cereale pentru micul dejun sau trei linguri cu vârf de paste integrale fierte. Cu toate acestea, în România, aportul mediu de cereale integrale este de doar o porție8 .

„Cerealele integrale nu mai sunt doar un ingredient – sunt inima cerealelor de mic dejun Nestlé și dovada promisiunii CPW Mâncare mai bună. Astăzi, 90% dintre cerealele de mic dejun Nestlé la nivel global conțin cereale integrale ca ingredient numărul 1, iar 99% dintre cerealele pentru copii și adolescenți poartă cu mândrie Bannerul Verde, ceea ce înseamnă că oferă cel puțin 8 g de cereale integrale per porție. Fiecare bol pe care îl servim este un pas către un viitor mai sănătos”, a declarat Monika Gajewska, director executiv CPW. „Suntem mândri să deschidem calea în construirea Generației Cerealelor Integrale – una care crește hrănită, puternică și pregătită să prospere.”

Facem un mic dejun mai bun pentru ca familiile să se bucure de el și să trăiască bine!

Numai în 2023, Nestlé și CPW au servit 9 miliarde de boluri de cereale fortificate, susținând aportul zilnic de fibre, fier, calciu și vitamine esențiale. Inovarea rețelelor a dus la +14% fibre, -10% zahăr și -25% sare în întregul nostru portofoliu global – toate acestea menținând în același timp gustul minunat pe care familiile îl iubesc. CPW ajută familiile să se bucure de mic dejunuri gustoase și benefice pentru ele. Fiecare bol este un pas către obiceiuri mai sănătoase și o planetă mai bună.

Nestlé și CPW susțin Ziua Internațională a Cerealelor Integrale, sărbătorită anual în noiembrie, un eveniment anual dedicat creșterii gradului de conștientizare cu privire la importanța cerealelor integrale pentru sănătatea tuturor, pe tot parcursul vieții.

Nestlé și CPW îndeamnă guvernele să recunoască importanța cerealelor integrale pentru sănătatea pe tot parcursul vieții și solicită un peisaj de reglementare favorabil printr-o definiție globală a alimentelor din cereale integrale. Nestlé și CPW oferă o gamă diversă de produse din cereale integrale și subliniază impactul lor pozitiv atât asupra sănătății, cât și asupra mediului.


Referințe:

  1. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/low-whole-grain-intake-in-the-uk-results-from-the-national-diet-and-nutrition-survey-rolling-programme-200811/C9038CF6DE48E9241ABD0A5C3104103B 
  2. European Commission, State of Health in the EU. Romania Country Health Profile 2023. https://health.ec.europa.eu/system/files/2023-12/2023_chp_ro_english.pdf.
  3. Global Obesity Observatory, https://data.worldobesity.org/country/romania-178/.
  4. WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) ,https://www.who.int/europe/initiatives/who-european-childhood-obesity-surveillance-initiative-(cosi).
  5. Evaluarea stilului de viață și a obiceiurilor alimentare în rândul tinerilor cu vârsta între 18 și 30 de ani din România, 2025. Asociația Dieteticienilor din România.
  6. Reynolds A et al (2019). Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet, 393(10170):434-445. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31809-9;
  7. Van der Kamp J-W et al. (2022). Consensus, Global Definitions of Whole Grain as a Food Ingredient and of Whole-Grain Foods Presented on Behalf of the Whole Grain Initiative. Nutrients. 14(1). https://doi.org/10.3390/nu14010138 (14) 
  8. European Commission (2021). Supporting Policy with scientific evidence, Whole grain intake across European countries. https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/whole-grain-5_en