Curățenie pe Dunăre

Date:

Burta peștelui Manole se umple de PET-uri. Le răstoarnă din saci unul după altul voluntari în programul „Cu apele curate” pornit de asociația MaiMultVerde. Sugestia e spre teatru: peștele în care stă Iona, personajul lui Marin Sorescu. Realitatea e practică și folositoare. 50 de oameni de la mic și mic de tot (9 luni) la mare au strâns 750 kg de deșeuri de la „piciorul podului” din Giurgiu, o zonă, din câte arată și după cum au impus-o stereotipurile locului, de plajă ad-hoc și de pădure pe malul Dunării, de pescuit, grătar și foc fără jenă. Voluntarii – de la Lidl România, coinițiator al proiectului, de la grădinița Dumbrava Minunată, din organizații și instituții ale orașului, îndrumați și ajutați de specialiști de la Administrația Națională Apele Române și Sistemul de Gospodărire a Apelor Giurgiu – au făcut curat ocazional și exemplar cum ar trebui să facă mereu și reflex toată lumea: pe categorii, strâns, ridicat, cărat așa până la capăt.

Sticlele de plastic pe care a fost forțat să le-nghită peștele Manole în imensitatea lui de fier și plasă de sârmă, urmând apoi să fie duse la reciclat, pot fi socotite un soi de alarmă asupra a ceea ce le e dat peștilor să suporte. Un avertisment cu litere cât toate zilele la centrul de agrement Canal Cama, pe malul Dunării la Giurgiu, zice că Dunărea duce zilnic în Marea Neagră 4,2 tone de plastic.


Demersul asociației MaiMultVerde prin programul „Cu apele curate” este „un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării”. Implementat în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), cu One World România la Școală și cu Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), programul se întinde în tot lungul Dunării. La Sfântu Gheorghe, 100 de voluntari au adunat cinci tone de plastic, la Giurgiu și Drobeta-Turnu Severin, de Ziua Dunării (29 iunie), s-au igienizat malurile, până în septembrie vor fi acțiuni la Tulcea, Brăila, Galați, Cernavodă, Călărași, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Oltenița, Drobeta-Turnu Severin, inclusiv cu identificare și implementare de soluții pentru prevenirea poluării cu plastic a Dunării. Contribuie administrațiile publice locale, inspectoratele școlare județene.


Doru Mitrana, președintele asociației MaiMultVerde, e mobilizator: „Am inițiat acest proiect pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul major reprezentat de poluarea cu plastic a apelor Dunării. Ne dorim ca publicul larg să conștientizeze importanța colectării selective a plasticului în zonele special amenajate și evitarea sau înlocuirea pe cât posibil a plasticului. De la copii la adulți, cu toții suntem responsabili de deșeurile pe care le producem, cum le colectăm și unde le aruncăm. Dacă ne dorim ape curate și mediu sănătos, fiecare trebuie să ne aducem contribuția!”


Din perspectivă economică, Cristina Hanganu, director de comunicare și CSR la Lidl România, subliniază: „Calitatea apei are un impact semnificativ, ce depășește albia râurilor și se reflectă inclusiv în calitatea hranei pe care o consumăm. De aceea, măsurile de protecție a mediului sunt un reper după care se ghidează întregul nostru business și prin care ne respectăm promisiunea de a contribui la un viitor mai bun pentru generațiile următoare. Prin susținerea programului «Cu apele curate», suntem încrezători că vom reuși împreună să schimbăm în bine statisticile îngrijorătoare cu privire la poluarea cu deșeuri a apelor Dunării”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...