160 de oameni de știință internaționali şi societăți științifice îndeamnă ONU să gândească holistic pentru a reduce obezitatea

0

Profesorii de la Centrul pentru studiul și cercetarea obezității al Universității din Milano au lansat astăzi o scrisoare deschisă adresată președintelui Adunării Generale a ONU și reprezentanților săi permanenți, în care solicită o schimbare majoră și inovatoare a politicilor pentru reducerea obezității la nivel mondial. Profesorii Michele O. Carruba și Enzo Nisoli sunt sprijiniți de peste 160 de nutriționiști și dieteticieni din Spania, România, Polonia, Italia, Regatul Unit și Țările de Jos din UE, precum și de nutriționiști din Brazilia, Indonezia și SUA, alături de alte societăţi ştiinţifice semnatare.

Societatea de Ştiinţe în Nutriţie, o organizație românească, este printre semnatarele acestei scrisori

De la jumătatea lunii mai, statele ONU – inclusiv Uniunea Europeană în calitate de bloc – discută un proiect de text care reprezintă punctul de plecare pentru negocierile din cadrul celei de-a 4-a reuniuni la nivel înalt a ONU (HLM4) pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (NCD). Rezoluția finală, care urmează să fie convenită în cadrul Adunării Generale a ONU (AGONU) de la New York din 25 septembrie, va stabili orientările privind obezitatea pentru statele membre ale ONU pentru următorul deceniu. 

Experții semnatari ai scrisorii afirmă că proiectul de text al ONU este prea prescriptiv, recomandând politici care s-au dovedit nereușite în reducerea obezității. „Facem apel la o schimbare transformatoare: de la abordări restrictive la strategii de responsabilizare centrate pe educație, alfabetizare științifică și soluții personalizate prin tehnologii de ultimă oră”, pledează experții în nutriție și semnatarii scrisorii deschise. 

Pentru prima dată în istoria modernă, speranța de viață a bărbaților și a femeilor ar putea scădea, ca urmare a creșterii în greutate dar și a malnutriției generalizate. Cu toate acestea, experții semnatari ai scrisorii afirmă că politicile dominante implementate în ultimul deceniu sunt „inadecvate, ineficiente și adesea contraproductive” și contravin „principiilor […] libertății de alegere, concurenței pe piață și urmăririi prosperității economice și sociale”.  

Aceștia afirmă că politicile de combatere a obezității, cum ar fi taxele pe produsele cu conținut ridicat de zahăr, sare sau grăsimi, stimulentele pentru reformularea rețetelor și etichetarea în partea din față a ambalajului, eșuează în fața indivizilor și a societăților. Penalizarea de către ONU a grăsimilor saturate și impozitarea zahărului este limitată și greșită din punct de vedere științific, deoarece obezitatea este rezultatul unor factori nutriționali mai complecși, stil de viață și mediu, spun experții. 

Această abordare unică nu ține cont de contextul mai larg al creșterii în greutate, complexitatea obezității și cauzele sale subiacente. În schimb, ei spun soluțiile pentru combaterea obezității se bazează pe modele adecvate de stil de viață, pe variabilitatea individuală și pe cunoștințele și tradițiile locale în materie de alimentație. 

Semnatarii solicită un nou cadru politic al ONU care să fie „urgent, îndrăzneț și orientat spre viitor”. 

Ca parte a unei strategii de prevenire, semnatarii recomandă ca guvernele să integreze educația privind stilul de viață sănătos pentru elevi și familiile acestora, începând cu școala primară, și să promoveze în mod activ alimentații dovedite benefice, cum ar fi modelele mediteranean, nordic sau atlantic, bazate pe alimente autentice și relevante din punct de vedere cultural. Guvernele ar trebui, de asemenea, să instruiască cu privire la mărimea adecvată a porțiilor și să reglementeze activitățile de promovare a alimentelor. 

Referindu-se la popularitatea crescândă a dispozitivelor personalizate de urmărire a stării de sănătate, semnatarii susțin investițiile în oportunitățile de a concepe diete personalizate în funcție de ADN, alți factori biologici și ecologici, dar avertizează că aceste inovații trebuie să fie dezvoltate în tandem cu cunoștințele tehnice și gândirea critică a utilizatorilor. Același lucru, spun ei, este valabil și pentru influențatorii din social media. „Conținutul plătit care promovează interese comerciale sau acoperirea necritică a tendințelor dietetice lipsite de dovezi științifice trebuie să fie identificat în mod transparent și evaluat critic”, spun experții. 

În combaterea obezității, aceștia recomandă recunoașterea obezității ca boală cronică, înființarea de centre de îngrijire a obezității și adoptarea unei perspective politice holistice bazate pe expertiză multidisciplinară.  Planificarea urbană care încurajează mișcarea zilnică și garantează accesul facil la alimente proaspete și nutritive este  importantă.  Tratamentele farmacologice pentru obezitate, cum ar fi medicamentele pentru scăderea în greutate, pot trata și preveni. Cu toate acestea, experții avertizează că terapia nu ar trebui să înlocuiască alegerea unui stil de viață mai sănătos. 

Scrisoarea deschisă a fost lansată de profesorul Carruba la masa rotundă privind noile abordări ale politicilor de sănătate publică:  „De la mărimea unică la nutriția personalizată”, care a avut loc astăzi la Parlamentul European și a fost organizată de grupul politic PPE și de eurodeputata italiană Letizia Moratti. După lansarea sa la Bruxelles, scrisoarea va fi transmisă E.S. Philemon Yang, actualul președinte al Adunării Generale a ONU, co-facilitatorilor celei de-a 4-a reuniuni la nivel înalt a ONU privind bolile netransmisibile și tuturor reprezentanților permanenți ai ONU. Negocierile dintre reprezentanții ONU cu privire la Declarația politică privind bolile netransmisibile continuă până la Adunarea Generală a ONU din septembrie.