Groupama: profit net de 285 de milioane lei în 2024

Date:

Valoarea totală a primelor brute subscrise de Groupama în 2024 s-a apropiat de 4,4 miliarde lei, în creștere cu 7% față de anul anterior. În afara RCA, Groupama a înregistrat o valoare a primelor brute subscrise de aproape 2 miliarde lei, în creștere cu 21% față de 2023. Compania a avut un profit net de 285 milioane lei și un nivel al solvabilității foarte bun, de 140% (SCR) și 274% (MCR). 

Calin Matei, CEO Groupama

„2024 a fost un an cu rezultate foarte bune pentru Groupama, în special din două perspective: calitatea serviciilor noastre și dezvoltarea liniilor facultative. Ele sunt legate, pentru că dezvoltarea are o legatură directă cu valoarea pe care o livrăm clienților, partenerilor și echipei noastre, iar strategia noastră este construită având la bază acest principiu. Cred în cercul virtuos în care echipa și partenerii fericiți generează clienți mulțumiți, iar rezultatele financiare sunt consecința. Această credință indică foarte clar și care sunt prioritățile noastre strategice.  

În plus, suntem norocoși să fim parte dintr-un Grup atât de diferit, un Grup mutualist de asigurări, în care clientul este și acționarul. Asta explică preocuparea noastră pentru calitate, pentru parteneriate și pentru bunăstarea comunităților din care facem parte, alături de indicatorii financiari care ne asigură puterea de investiție, dezvoltarea și sustenabilitatea. Suntem deci mândri și foarte motivați pentru viitor, care pare că va veni cu provocări noi. Mândri fără a uita că suntem pe un drum lung – să câștigăm și să merităm preferința românilor este o misiune care nu se termină niciodată, iar a rămâne bine ancorați cu picioarele pe pământ este foarte important pentru mine. De aici vine adeseori un pericol subestimat, deopotrivă pentru oameni și companii.  

O Românie asigurată este o Românie mai puternică, iar noi, la Groupama, rămânem o companie care are ca prioritate să demonstreze, prin calitate, respect, investiții, capacitatea de inovare și implicarea în comunitate, că merită încrederea și preferința românilor. De aceea suntem aici – pentru a ajuta cât mai mulți români să-și trăiască viața cu încredere și optimism, știind că au alături un partener pe care se pot baza, în măsură să le asigure continuitatea atunci când apare neprevăzutul”, a declarat Călin Matei, CEO Groupama. 

Groupama este liderul pieței de asigurări și al doilea jucător de pe piață, fără RCA. În 2024, compania a înregistrat prime brute subscrise de 2,4 miliarde lei pe linia RCA, în timp ce în afara RCA primele brute 

subscrise în 2024 arată o creștere semnificativă, atingând valoarea de 1,99 miliarde lei, cu 344,4 milioane lei în plus față de anul anterior (reprezentând o evoluție de 21%), cea mai mare creștere din piață.

Asigurările generale au înregistrat în 2024 un total al primelor brute subscrise de peste 4 miliarde lei, în timp ce asigurările de persoane au atins valoarea de 315 milioane lei.  

Linia CASCO rămâne una dintre cele mai performante linii de business pentru Groupama, cu o creștere de 17%, până la aproximativ 1 miliard lei. Rezultate foarte bune au fost înregistrate și pe linia Clădiri și bunuri, care a atins 337 milioane lei, în creștere cu 14% comparativ cu 2023. 

În ceea ce privește linia asigurărilor de persoane, rezultatele confirmă interesul în creștere al românilor pentru asigurările facultative, Groupama înregistrând rezultate foarte bune pe liniile de asigurări de viață, sănătate sau călătorii. 

În 2024, asigurările de sănătate au depășit 241 de milioane lei, cu 79% mai mult decât în 2023, iar asigurările de viață au înregistrat la rândul lor o creștere de 15%, până la 72 milioane lei. 

Succesul Groupama în România se măsoară și prin calitatea interacțiunilor cu fiecare client, prin parteneriatele solide, prin bunăstarea și performanța echipei, prin impactul pe care compania îl are în comunitate și, nu în ultimul rând, printr-un brand care inspiră încredere și optimism pentru viitor.

Brandul Groupama se află în topul brandurilor recunoscute și preferate de clienți, conform celor mai recente studii de piață, compania fiind singurul asigurător care a obținut la începutul anului 2025 marca Superbrand, program care identifică și recunoaște brandurile care excelează prin calitate, inovație și reputație, în urma unui proces de selecție riguros și obiectiv. 

Groupama a obținut totodată și certificarea TOP Employer, pentru al optulea an consecutiv. 

Toți indicatorii de calitate monitorizați de companie au înregistrat creșteri raportat la anul anterior, în linie cu promisiunea de a oferi servicii de calitate la prețul corect și de a depăși așteptările clienților în fiecare interacțiune. Astfel, în fiecare lună din 2024 peste 15.000 de clienți au fost ajutați să depășească momentele neprevăzute. În 2024 rata de satisfacție a fost de 97%, iar 92% dintre clienți au apreciat ușurința colaborării cu Groupama.

Performanța reprezintă pentru Groupama mai mult decât indicatorii financiari, motiv pentru care compania a continuat să integreze principii de sustenabilitate în activitățile de business, inclusiv măsurarea și reducerea amprentei de carbon, acțiuni care vin în completarea unei strategii de CSR care pune în centrul său oamenii și impactul lor în comunități. În 2024, Groupama a investit în proiecte adresate comunităților, care au în centrul lor prevenția și care răspund unor nevoi reale și urgente, dar și în dezvoltarea cinematografiei în România, 2024 fiind anul redeschiderii Cinematografului Studio din Timișoara, a cărui renovare a fost susținută financiar de Groupama, cu aproximativ 150.000 Euro. Programul Salvatorii de vieți, un program național de instruire gratuită în acordarea primului ajutor derulat în parteneriat cu Fundația pentru SMURD, a continuat și în 2024, în total de la lansare peste 10.000 de persoane parcurgând cele peste 370 de ateliere derulate în aproape 70 de orașe din țară. 

Groupama a redirecționat 20% din impozitul pe profit aferent anului 2024 către o serie de cauze emblematice din domeniul sănătății, 1 milion de Euro mergând, spre exemplu, către renovarea integrală a Blocului operator pentru intervenții de urgență și endoscopie din incinta Spitalului clinic de urgență pentru copii Marie Curie. 

În 2024, Groupama a continuat să prioritizeze inovația și, totodată, și-a concentrat atenția pe inteligența artificială și integrarea ei cu sens, pentru a simplifica viața echipei sau a crește calitatea serviciilor. Printre primele proiecte lansate se află, de exemplu, o soluție care simplifică și optimizează interacțiunea telefonică a clienților cu Groupama. În prezent, după multe proiecte ce folosesc machine learning, compania a început un program amplu ce vizează utilizarea generative AI, alături de Google. 

La nivel de Grup, Groupama a înregistrat în 2024 o valoare totală a primelor brute subscrise de 18,5 miliarde Euro și un profit net de 961 milioane Euro. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Leul pus la încercare: cum apără BNR România de colapsul financiar orchestrat politic

| de Bogdan Petre, analist, vicepreşedinte al Asociației pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES)

CCIR organizează o dezbatere economică cu cei doi candidați la Președinția României

Camera de Comerț și Industrie a României salută desfășurarea...

Informații de ultimă oră privind creditele

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar...

𝐈𝐌𝐌 România, distinsă cu Ordinul Meritul Industrial și Comercial

Organizației patronale IMM România i-a fost conferit, la Palatul...