Barometrul Diversității și Incluziunii”, ediția mai 2025: Românii cred în respect și sprijin reciproc, dar aproape 40% dintre ei se tem că opiniile diferite duc la conflict și marginalizare la locul de muncă
Într-un climat care încurajează conflictul de opinii și radicalizarea, Asociația OPEN MINDS lansează un apel pentru dialog și acceptare a opiniilor, susținut de cel mai mare studiu pe tema Diversității și Incluziunii, Barometrul Diversității și Incluziunii, aflat la a 2-a ediție (BARES_DI 2025). În acest context, mediul de business poate juca un rol critic în sprijinul unității sociale.
Datele celei de-a doua ediții a Studiului BARES_DI 2025, inițiat de Asociația OPEN MINDS și realizat cu sprijinul Cult Research și GRF+, arată că românii susțin puternic respectul și sprijinul reciproc la locul de muncă, valori esențiale pentru armonia echipelor, respectiv culturii organizaționale. Conform primului set de date din „Barometrul Diversității și Incluziunii”, ediția mai 2025, 81% dintre români consideră respectul reciproc esențial pentru un mediu de lucru armonios, în timp ce 57% valorizează colaborarea și sprijinul reciproc.
În spatele valorilor comune, însă, se conturează o tensiune care sabotează sentimentul de unitate: teama de exprimare a opiniilor diferite. Astfel, 44% dintre angajați simt presiunea să își alinieze opiniile la cele ale majorității și doar 34% dintre respondenți sunt confortabili să își exprime opiniile când acestea diferă de cele ale colegilor sau ale superiorilor.
Studiul sugerează faptul că motivul din spate se regăsește în percepția românilor despre diversitatea de opinii: aproape 40% dintre angajați cred că opiniile diferite duc la conflict și marginalizare în spațiul profesional.
„Cum vom reuși să lucrăm împreună, în echipe și în comunități, după alegeri? Fragilizarea libertății de exprimare a opiniei, în contextul unei societăți puternic polarizate, duce la radicalizarea cu precădere a categoriilor vulnerabile cu nivel de educație și venit scăzute. Mediul de business poate fi o ancoră de stabilitate și unitate socială, mai ales pentru aceste categorii vulnerabile. Angajatorii au un rol formator pentru toate generațiile, prin crearea unor spații pentru ascultare și colaborare activă sau implementarea inițiativelor de educație pentru acceptarea diversității opiniilor. Am creat în jurul Asociației OPEN MINDS un ecosistem de ONG-uri și companii pregătite să sprijine angajatorii care își asumă responsabilitatea de a promova incluziunea la toate nivelurile organizației”, a declarat Mirela Tănase, Vicepreședinte al Asociației OPEN MINDS.
„A doua ediție a Barometrului Diversității și Incluziunii demonstrează cu date faptul că radicalizarea ne desparte. Pentru că unitatea nu înseamnă opinie unică. Aproape jumătate dintre români au ajuns să se ferească de diversitatea opiniilor. Riscul crește în cazul categoriilor sociale vulnerabile la excluziune. Astfel, diversitatea de opinii este un factor de conflict și marginalizare pentru: 54% dintre tinerii din Generația Z; 70% dintre angajații cu nivel de educație scăzut (studii de gimnaziu); 65% dintre angajații cu venituri insuficiente pentru traiul zilnic; 60% dintre angajații cu poziții de execuție”, a declarat și Paul Acatrini, Managing Partner, Cult Research.
„La 35 de ani după ce am scăpat de opinia unică de partid și de stat, mă îngrijorează că o mare parte a societății noastre a ajuns să se teamă de opinii diverse. Am dezvoltat Barometrul Diversității și Incluziunii pentru a avea un instrument de acțiune bazat pe date pentru campanii interne ce încurajează coeziunea prin exprimarea liberă în care conformismul nu este o condiție pentru respect. Într-un context în care spațiul public e invadat de modele toxice de leadership radical, credem într-o piață a ideilor diferite susținute de argumentul datelor”, a conchis și Paul Kasprovschi, Director de Cercetare & Evaluare GRF+.