Ce poate face fiecare român: 10 gesturi simple pentru un consum mai eficient 

0

Creșterea eficienței energetice în clădiri reprezintă una dintre direcțiile cheie pentru un viitor sustenabil, fiind asociată cu beneficii semnificative: un ambient mai sănătos și mai plăcut, costuri reduse și diminuarea impactului asupra mediului. 

Eficiența în utilizarea resurselor energetice oferă o calitate bună a vieții, cu un consum mai redus. Nu implică reducerea confortului, ci eliminarea pierderilor inutile. 

Iată 10 măsuri recomandate de România Eficientă, pe care fiecare român le poate pune în aplicare cu investiții minime sau prin simple schimbări de comportament.

1. Folosiți becuri de tip LED, care generează aceeași cantitate de lumină cu un consum cu până la 90% mai redus comparativ cu becurile tradiționale, cu incandescență.

2. Stingeți lumina de fiecare dată când părăsiți o încăpere.

3. Optați pentru o temperatură ambientală care vă oferă atât confort, cât și eficiență: 25-26°C vara, respectiv 18-22°C pe timpul iernii.

4. Aerisiți rapid și eficient, pentru a evita pierderile de căldură în anotimpul rece și încălzirea aerului din interior în zilele călduroase de vară.

5. Alegeți electronice și electrocasnice din clasa energetică A, atunci când înlocuiți aparatele vechi. Puteți diminua consumul cu până la 36%.

6. Scoateți din priză încărcătoarele, aparatele conectate la internet și pe cele care rămân în standby, atunci când nu le folosiți. 

7. Activați setarea “Eco”, de optimizare a consumului, pentru aparatele prevăzute cu această funcție (ex. televizor, mașină de spălat, frigider, computer).

8. Porniți mașina de spălat rufe numai atunci când este plină și spălați hainele la temperaturi joase, de 30°C – 40°C.

9. Reglați temperatura frigiderului și a congelatorului la valorile optime: 4-6°C pentru frigider și -18°C pentru congelator.

10. Gătiți cu oale și tigăi potrivite pentru dimensiunea ochiului de la aragaz și folosiți capacul pentru o pregătire mai rapidă.