Congresul Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone, axat pe auditarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și pe impactul auditurilor asupra părților interesate 

Date:

O delegație a Curții de Conturi a României, compusă din președintele Mihai Busuioc, consilierii de conturi Bogdan Nicolae Stan și Dezső Csongor Attila, doamna Andreea Motoc – auditor public extern și Daniel Mîndruț – consilier al președintelui,  a participat, în perioada 2-4 iulie a.c., la a treia ediție a Congresului TOP al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), organizat la Yaounde de Camera de Conturi a Curții Supreme Camerun.

Principalele teme dezbătute în cadrul Congresului au vizat modul în care instituțiile supreme de audit (SAI) pot contribui la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), precum și impactul activității acestora asupra părților interesate. De altfel, preocuparea SAI-urilor din țările francofone față de implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite a fost exprimată în mod concret, anul trecut, printr-un Angajament formulat în urma evenimentului profesional AISCCUF organizat, în luna iulie 2023, la București, de Curtea de Conturi a României și de Curtea de Conturi a Franței. Prin acest angajament, AISCCUF și-a propus să devină o forță motrice a punerii în aplicare a ODD, ca o busolă pentru un viitor mai prosper, mai ecologic și mai durabil până în anul 2030.

În continuarea demersului început anul trecut în România, Congresul AISCCUF din Camerun a reunit în jur de o sută de reprezentanți ai SAI-urilor din țări francofone, în special tineri auditori, concentrați pe identificarea celor mai potrivite modalități de auditare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. 

În sesiunea de deschidere a Congresului, președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a apreciat întărirea poziției AISCCUF de sprijinire a dezvoltării durabile: „Mă bucur că dezbaterile din aceste zile sunt în concordanță cu angajamentul SAI-urilor francofone privind auditarea ODD-urilor, adoptat anul trecut în urma seminarului profesional organizat la București. În calitate de coordonator al Comitetului de inovare în audit al Asociației, Curtea de Conturi a României își dorește consolidarea rolului instituțiilor supreme de audit în îndeplinirea ODD 16 – Pace, justiție și instituții eficiente.

În marja Congresului, președintele Mihai Busuioc și consilierii de conturi Dezső Csongor Attila și Bogdan-Nicolae Stan au susținut trei sesiuni de formare cu personalul de conducere și auditorii Camerei de Conturi din Camerun. Sesiunile au vizat independența instituțiilor supreme de audit, modul de realizare a misiunilor de audit al performanței și aspecte metodologice specifice auditării domeniului de protecție socială. Activitățile de sprijinire a Camerei de Conturi din Camerun de către Curtea de Conturi a României se încadrează în obiectivele Memorandumului de înțelegere semnat la Paris, în luna decembrie 2023, de președinții celor două instituții.

De asemenea, SAI România a asigurat și co-moderarea atelierului de lucru privind impactul activității SAI-urilor asupra părților interesate, în care s-a dezbătut rolul rețelelor sociale în valorificarea rezultatelor activității de audit.

Delegația SAI România a avut și o întrevedere cu domnul Luc Ndjodo, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă din Camerun. Discuțiile s-au concentrat pe importanța autonomiei SAI-urilor în îndeplinirea mandatului legal, precum și pe modul în care instituțiile supreme de audit pot coopera cu cele din domeniul justiției pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor.

……………………………………………….

AISCCUF reunește Instituțiile Supreme de Audit membre ale INTOSAI care au în comun utilizarea limbii franceze si a valorilor francofoniei. Asociația a fost creată în anul 1994, are în prezent 43 de membri, iar Secretariatul general este asigurat de către Curtea de Conturi a Franței. Curtea de Conturi a României este membră a AISCCUF din anul 1994, iar președintele Curții face parte din Biroul de conducere al Asociației. În cadrul reuniunii Biroului AISCCUF, din 5 decembrie 2023, de la Paris, președintele Mihai Busuioc a încheiat două Memorandumuri de înțelegere cu președinții instituțiilor supreme de audit din Senegal și Camerun, în vederea întăririi cooperării la nivelul personalului de specialitate prin schimburi de experiență și sesiuni de formare, în conformitate cu prioritățile și programele de acțiune convenite de comun acord, respectiv prin realizarea de audituri în cooperare și de proiecte comune de cercetare, cu acordul specific al părților.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

CBRE: Piața industrială și de retail rămân ancore solide pentru investiții și dezvoltare, în 2025

CBRE România confirmă, prin datele sale recente de piață,...

Înrolare 100% online, oferită de Garanti BBVA noilor clienți persoane fizice

Garanti BBVA anunță că oferă „clienților noi, persoane fizice,...

ENERGY CEO FORUM & AWARDS GALA –2025 – 13 mai | InterContinental Athénée Palace Bucharest, Sala Le Diplomate

THE DIPLOMAT – BUCHAREST organizează cea de-a 14-a ediție...

Certificarea locomotivei electrice de 6000 kW, modernizată cu fonduri din PNRR

Compania RELOC Craiova, membră a GRAMPET Group, anunță „obținerea...