Iuliu Stocklosa la Conferința FOCUS București: „Parteneriatele public-private sunt esențiale pentru accelerarea proiectelor aflate pe agenda administrației publice

Date:

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a șaptea ediţie a conferinţei „FOCUS BUCUREŞTI”, desfășurată anul acesta sub sloganul „Capitala în mișcare: verde, digitală, circulară”. Evenimentul a reunit specialiști de top din diverse domenii, oficiali din administrația centrală și locală, numeroși reprezentanți ai comunității de afaceri a Capitalei, cu scopul de a pune pe agenda publică proiecte, idei și soluții menite să contribuie la punerea în valoare a punctelor forte ale Capitalei.

„Datorită avantajelor sale competitive certe, Capitala poate atrage, în continuare, investiţii semnificative. De asemenea, beneficiem de oportunități fără precedent: finanțări europene, tehnologii emergente, inițiative private solide. Însă, pentru a valorifica la maximum acest potențial trebuie să lucrăm împreună pentru rezolvarea probelemelor sistemice ale Bucureștiului: infrastructura care nu ține pasul cu dezvoltarea orașului, fragmentarea instituțională, digitalizarea pe bucăți, lipsa dialogului continuu și conjugat între actorii cheie”, a declarat, în deschidere Iuliu Stocklosa, președintele CCIB. În opinia sa, parteneriatele public-private sunt esențiale pentru accelerarea proiectelor aflate pe agenda administrației publice. „Noi, mediul privat putem contribui cu soluții tehnologice avansate, aducem eficiență operațională proiectului și, prin distribuirea riscurilor între stat și privat, contribuim la reducerea presiunii asupra bugetului public”, a precizat președintele CCIB.

Daniela Stanciu

În primul panel al evenimentului, dedicat digitalizării și economiei circulare, participanții au avut oportunitatea de a afla de la Daniela Maria Stanciu, viceprimar, Primăria Sectorului 1, și de la Valeriu Florin Bunea, director general, Direcţia Generală Dezvoltare Locală, Digitalizare, Proiecte cu Fonduri Externe din cadrul Primăriei Sectorului 6, detalii privind evoluția proiectelor ce vizează digitalizarea interacțiunii cu contribuabilii, a activităților desfășurate de administrație, dar și a fluxurilor interne. Cei doi reprezentanți au oferit exemple concrete, în domeniul eliberării de acorduri, autorizații, certificate, plata de taxe și impozite (în sectorul 6) și managementul deșeurilor (în sectorul 1). Acest ultim subiect a fost abordat, din alt unghi, și de Cecilia Martin, comisar la Garda Națională de Mediu, care a vorbit despre eforturile de modernizare, digitalizare și standardizare a instrumentelor de lucru specifice. 

În cadrul aceluiași panel, Costin Băcilă, Business Development Manager, Maguay, a prezentat o serie de soluții și proiecte implementate pentru diverse instituții publice, iar Simona Curpan, reprezentanta Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov, a vorbit despre posibilitățile concrete de finanțare a proiectelor prin Programul Regional București-Ilfov 2021-2027, pe diverse axe, de la digitalizare, inovare, mediu și până la mobilitate. În același panel, Cosmin Marina, președintele Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă CCIB, a punctat avantajele includerii clauzei compromisorii în contractele de achiziție publică.

Ștefan Ioniță

În cadrul celui de al doilea panel – Infrastructură urbană și mobilitate sustenabilă, Ștefan Ioniță, director executiv CESTRIN, a subliniat importanța elaborării de analize de trafic și planuri de mobilitate, pentru a eficientiza gestionarea traficului. În context, a vorbit despre situația proiectelor de infrastructură în curs, dar și despre perspectivele pe termen lung în domeniu.

Andrei Trocan

Andrei-George Trocan, viceprimar, Primăria Sectorului 4, a vorbit despre inițiativele instituției în domeniul decongestionării traficului, de la extinderea rețelei de metrou, inclusiv către comuna Berceni, dezvoltarea infrastructurii de tip park&ride lângă stațiile de metrou și până la proiectele de conectivitate rutieră. La rândul său, Roxana Ghinea, administrator public, Primăria sectorului 3, a punctat principalele proiecte de infrastructură rutieră finalizate în ultimii ani de administrație, dar și noutățile în materie de digitalizare în domeniu.

Soluții pentru a trăi într-un oraș smart au venit de la Corneliu Samoilă, director general adjunct, în cadrul TIAB SA, și vicepreședinte al CCIB, care a prezentat proiecte implementate de companie în infrastructură (transport, energie), industrie, construcții. De asemenea, în cadrul panelului amintit, Marius Andrei, Șef Departament Proiectare și Avize Edilitare, Societatea de Transport București, a vorbit despre eforturile de modernizare a parcului auto, de reabilitare și modernizare a infrastructurii, dar și despre aplicațiile dezvoltate de companie (InfoSTB, 24Pay).

Conferința, cu un pronunțat caracter interactiv, a constituit un excelent prilej pentru participanți – autorități, lideri, experți și profesioniști din diverse domenii –pentru a discuta și a dezvolta strategii inovatoare care să transforme Bucureștiul într-un oraș inteligent, durabil și adaptat la nevoile viitorului.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Investiții în fondurile BT Asset Management folosind BT Pay 

Banca Transilvania anunță că „tot mai multe persoane economisesc...

Cursuri de conducere defensivă, prim ajutor, dezvoltare personală pentru angajații Nestlé România

Compania Nestlé România anunță că le oferă angajaților, pe...

Miniștrii Energiei din România și Republica Moldova, prezenți la deschiderea târgului expozițional ENERGY EXPO® 2025 

Miniștrii Energiei din România, Sebastian Burduja, și Republica Moldova,...