După succesul instalației artistice „Metamorfoze”, din cadrul Romanian Design Week 2025, care a pus reflectorul pe munca senioarelor de la Centrul Comunitar Zi de BINE, Asociația Zi de BINE a invitat publicul la o nouă manifestare artistică cu sens – „NEprețuite”, un spectacol care a adus în lumină poveștile senioarelor din comunitatea #Nepierdute. Evenimentul deschis publicului larg a avut loc pe 27 iunie, la The Point, pe strada General Eremia Grigorescu nr. 10.
Protagonistele spectacolului, doamne care au trecut de pragul de 60 de ani, au defilat în ținute create și realizate împreună cu designerul Marian Staiculescu, după povestea fiecăreia. Într-o lume în care vârsta a treia pare trecută la „diverse”, aceste femei au urcat pe scenă nu ca actrițe, ci ca mame, soții, bunici și femei care încă mai au ceva de spus, în rochii care nu îmbracă doar trupuri, ci și vieți întregi.
#NEprețuite este proiectul Asociației Zi de BINE susținut de partenerii strategici Lidl România, Grupul E.ON România și Leroy Merlin.
„Ne-am dorit ca acest eveniment să fie o manifestare artistică cu sens, în care fiecare rochie devine o punte între trecutul și prezentul femeii care o poartă. O viață întreagă de iubire, de grijă pentru alții, de muncă, de răbdare și visuri. Care să arate lumii că valoarea noastră ca oameni nu se pierde odată cu vârsta și nici cu pensia. Și că aceste doamne dragi nu sunt uitate și nici puse deoparte. Sunt NEprețuite.” au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
Spectacolul a îmbinat defilarea cu elemente de teatru și a dezvăluit povești spuse pentru prima oară cu voce tare. Pentru a se pregăti pentru eveniment, senioarele au participat la o serie de ateliere desfășurate la Centrul Comunitar Zi de BINE, unde au explorat iubirea de sine în cadrul programului „Mă iubesc BINE” – întâlniri dedicate dezvoltării personale și sănătății psiho-emoționale. Au fost activități prin care participantele s-au reconectat cu propriul corp, propria voce și propriul suflet.
Totodată, au avut loc exerciții de încredere în sine prin arta actoriei, momente de joacă și descoperire, de curaj și de deschidere în fața celorlalți. Iar alături de Marian Staiculescu, senioarele au învățat să facă tipare, să coasă la mașină și să aleagă accesorii – dând formă unor rochii în care vor pluti de bucurie și împlinire.
„Până să venim la Centru eram singuratice, introvertite și timide. Dar acum suntem altele, ne-am schimbat. Dacă rămâneam acasă, în fața televizorului, am fi devenit deprimate și anxioase. Aici ne-am regăsit și acceptat – una pe cealaltă și, mai ales, pe noi înșine. Pentru că fiecare are felul ei de a fi. Am devenit un grup omogen în care dezbatem aceleași subiecte. Ne implicăm în proiecte diverse. Prin evenimentul de luna asta suntem o forță unită. Am găsit o motivație. Ne lipsea ceva, deși nu știam ce. Până când Centrul ne-a oferit tocmai acel lucru.,” a mărturisit una dintre participante.
Spectacolul este rezultatul unei metamorfoze interioare și colective, un act de revendicare a propriei voci și prezențe. Dincolo de rochii, scena s-a transformat într-un spațiu de expunere a unor povești care, până acum, au fost păstrate în tăcere. Elementele teatrale au însoțit „parada”, aducând în lumină fragmente de viață și emoții profunde – o demonstrație de forță și vulnerabilitate deopotrivă.
Cei care doresc să susțină inițiativele Asociației Zi de BINE o pot face printr-un SMS cu textul „SUS” la 8845, prin donarea zilei de naștere sau completând formularul 230. Mai multe informații sunt disponibile pe www.zidebine.ro.