One United Properties (BVB: ONE), principalul dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație din România, a înregistrat în primul trimestru al anului 2025 o cifră de afaceri consolidată de 352,1 milioane de lei și un profit brut de 112,3 milioane de lei, în timp ce profitul net pentru această perioadă a fost de 96,2 milioane de lei.
„Primul trimestru al anului 2025 a fost marcat de un context intern complex, cu incertitudini politice și o prudență accentuată la nivelul pieței. Chiar și în aceste condiții, am rămas concentrați pe implementarea planurilor de dezvoltare, am încheiat precontracte importante pentru vânzările rezidențiale și am continuat să gestionăm cu rigurozitate costurile și termenele de livrare. Deși cifra de afaceri este în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul absenței clasificării unor proprietăți de investiții, performanța înregistrată este pe deplin aliniată cu bugetul și așteptările noastre. Este important de menționat că atât segmentul rezidențial, cât și cel de birouri au menținut marje nete sănătoase, iar poziția noastră de numerar s-a îmbunătățit datorită încasărilor solide de la clienți. În contextul macroeconomic actual, această continuitate operațională și financiară transmite un mesaj clar de stabilitate și încredere către acționari, clienți și parteneri”, a declarat Victor Căpitanu, Co-CEO One United Properties.
Veniturile din segmentul rezidențial s-au ridicat la 309,1 milioane de lei în T1 2025, în creștere cu 1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Venitul net din vânzarea de proprietăți rezidențiale a scăzut cu 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 111,1 milioane de lei, ca urmare a faptului că majoritatea unităților au fost vândute în cadrul unor dezvoltări aflate în construcție, spre deosebire de cele finalizate, care generează marje mai ridicate. În consecință, marja netă s-a redus de la 38,2% în T1 2024 la 35,9% în T1 2025, fiind însă peste nivelul urmărit de companie pentru acest segment, de 35%.
Veniturile din chirii, care includ veniturile generate de divizia comercială și serviciile furnizate către chiriași, au crescut cu 3% față de primul trimestru din 2024, ajungând la 39,5 milioane de lei în T1 2025, reflectând stabilizarea portofoliului comercial. Venitul net din chirii a scăzut cu 4% comparativ cu T1 2024, ajungând la 24,7 milioane de lei, în principal din cauza nivelului temporar mai scăzut al chiriilor percepute pentru Bucur Obor, pe durata lucrărilor de modernizare aflate în desfășurare. În T1 2025, Grupul a închiriat și pre-închiriat un total de 16.520 mp de spații de birouri și retail, incluzând 3.820 mp de contracte noi și 12.700 mp de prelungiri ale contractelor existente, consolidând astfel calitatea superioară a portofoliului său comercial.
În primul trimestru din 2025, One United Properties nu a înregistrat câștiguri din clasificarea unor proprietăți rezidențiale ca proprietăți de închiriat. Prin comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, Grupul a înregistrat câștiguri de 72,5 milioane lei din reevaluarea la valoarea justă a unor proprietăți de investiții, reprezentând apartamente destinate închirierii și câștiguri aferente dezvoltării One Technology District. Deși construcția dezvoltărilor One Technology District și Mondrian Hotel a continuat pe tot parcursul T1 2025, Grupul nu a recunoscut câștiguri din clădiri de birouri în curs de dezvoltare sau din proprietăți de investiții destinate dezvoltării ulterioare, întrucât evaluarea se realizează semestrial. Acest impact se va reflecta în rezultatele financiare aferente primului semestru din 2025.
În ciuda unui nivel ridicat al activității de dezvoltare, derulată pe 13 șantiere active, One United Properties și-a majorat poziția de numerar cu 14% în T1 2025, până la 491,2 milioane de lei, susținută de încasările solide din vânzările și pre-vânzările aferente segmentului rezidențial. Indicatorul loan-to-value s-a situat la 28% la 31 martie 2025, în creștere cu un punct procentual față de anul anterior. Datoria netă la finalul T1 2025 era de 583,6 milioane de lei, reprezentând doar 10% din activele totale, care au atins un nivel record de 5,7 miliarde de lei.
„Anul 2025 se conturează drept cel mai ambițios din istoria companiei noastre – ne-am propus să livrăm un volum de unități comparabil cu cel realizat în întregul deceniu anterior. În primul trimestru, ne-am concentrat pe derularea activității aflate în desfășurare, fără a lansa noi dezvoltări, ci axându-ne pe vânzarea de proprietăți din portofoliul existent. Rata de pre-vânzare de 77%, una dintre cele mai ridicate din istoria companiei, confirmă atât cererea constantă pentru dezvoltările noastre, cât și încrederea continuă a clienților. În ciuda încetinirii generale a economiei, cererea pentru produsele noastre rămâne solidă, iar majoritatea dezvoltărilor rezidențiale și comerciale aflate în construcție sunt deja contractate, ceea ce ne oferă o vizibilitate ridicată și încredere în respectarea planurilor de livrare”, a adăugat Andrei Diaconescu, Co-CEO One United Properties.
La 31 martie 2025, One United Properties avea în construcție un total 13 dezvoltări, care cuprind 4.041 unități rezidențiale, 22.000 mp de spații de birouri și 21.000 mp de spații comerciale, cu o valoare brută de dezvoltare (GDV) de 1,5 miliarde de euro. Până la finalul T1 2025, 77% din toate unitățile disponibile, fie în curs de dezvoltare, fie deja livrate, fuseseră vândute. Doar în 2025, compania estimează că va livra 2.300 de unități, un volum aproape egal cu cel livrat în ultimii zece ani. Pe segmentul comercial, dezvoltarea de referință, One Technology District, a cărui finalizare este prevăzută pentru 2026, este deja închiriată integral de către Infineon Technologies, iar One Gallery a atins un grad de pre-închiriere de 76%.
De asemenea, la finalul T1 2025, One United Properties deținea sau a încheiat pre-SPA pentru 440.052 mp de teren pentru dezvoltări ulterioare, cu drepturi de construire supraterane brute (GBA) de peste 1.151.444 mp. Toate aceste parcele de teren sunt în prezent în faza de planificare, cu o valoare brută estimată a dezvoltărilor (GDV) estimată la 2,2 miliarde euro. Grupul estimează construirea a peste 9.000 de apartamente, servicii dedicate comunităților, precum și 146.000 mp de clădiri comerciale destinate închirierii. Din suprafața totală a clădirilor comerciale, 121.000 mp vor fi destinați spațiilor de birouri, iar restul de 25.000 mp reprezintă clădiri care vor fi restaurate.