Vizita de lucru a președintelui Curții de Conturi, Mihai Busuioc, la Paris

Date:

O delegație a Curții de Conturi a României condusă de președintele Mihai Busuioc a participat la Reuniunea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD[1]) dedicată președinților instituțiilor supreme de audit din statele membre și candidate, organizată în perioada 28-29 ianuarie, la Paris.

Cu această ocazie, au fost dezbătute ultimele tendințe din activitatea comunității internaționale de audit, cu accent pe recomandările formulate în vederea asigurării sustenabilității cheltuielilor publice și gestionarea provocărilor generate de utilizarea instrumentelor de inteligență artificială în administrația publică. 

Beneficiind și de perspectivele experților Intosai Development Initiative (IDI[2]), comunitatea SAI-urilor din cadrul OECD a subliniat importanța bugetării programelor guvernamentale pe baza performanței acestora și a consolidării transparenței cu privire la alocarea resurselor publice.

Instituțiile supreme de audit au arătat că se confruntă cu provocări similare, de la bugetarea verde la sustenabilitatea fiscală, revizuirea cheltuielilor și digitalizarea proceselor administrative, context în care cooperarea internațională este crucială în utilizarea unui limbaj comun pentru implementarea recomandărilor de audit.

„Prin participarea activă la procesul de aderare al României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Curtea de Conturi își afirmă angajamentul de a sprijini prin auditurile sale creșterea performanței sectorului public și asigurarea rezilienței acestuia în fața provocărilor întâmpinate”, a declarat Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României.

 În marja reuniunii, președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a avut o întrevedere bilaterală cu prim-președintele Curții de Conturi a Franței, Pierre Moscovici. Discuțiile au vizat rolul activ al Curții de Conturi a României în cadrul Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (#AISCCUF), prin coordonarea Comitetului de Inovare în Audit al Organizației. Cei doi președinți au discutat despre următoarea reuniune a Comitetului de inovare care va fi organizată anul acesta la București. Aceasta se va concentra pe ultimele tendințe în publicarea rezultatelor activității de audit și implicarea cetățenilor în identificarea celor mai relevante teme de audit.

Totodată, cu ocazia întrevederii, președintele Mihai Busuioc a semnat aderarea Curții de Conturi a României la Organizația Instituțiilor Supreme de Audit cu Funcții Jurisdicționale (JURISAI[3]), în calitate de membru asociat, în urma propunerii Curții de Conturi a Franței, care asigură președinția Organizației.
Astfel, în calitate de membru asociat JURISAI, Curtea de Conturi a României va participa la activitățile Organizației, demers care răspunde obiectivului strategic de consolidare a profilului Curții de Conturi în cadrul comunităților profesionale internaționale, prevăzut în Strategia de Dezvoltare Instituțională a Instituției Supreme de Audit pentru perioada 2023 – 2028.

 În baza cooperării strânse dintre cele două instituții supreme de audit, Curtea de Conturi a României va fi prezentă, prin consilierul de conturi Dezso Csongor-Attila,  la Audiența Solemnă a Curții de Conturi a Franței, care se va desfășura la Paris la data de 30 de ianuarie. Evenimentul marchează începutul activității anuale a SAI Franța și se desfășoară în prezența membrilor Guvernului și Parlamentului Francez. Manifestarea subliniază importanța auditării fondurilor publice, reamintește principiile fundamentale ale statului de drept și consolidează încrederea publicului în activitatea Curții de Conturi.


[1] OECD este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

[2] IDI este o organizație autonomă afiliată Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI) cu scopul de a consolida performanța și capacitățile instituțiilor supreme de audit din țările în curs de dezvoltare. Misiunea IDI vizează promovarea principiilor transparenței și responsabilității în gestionarea fondurilor publice prin întărirea cooperării și a schimburilor de expertiză între instituțiile supreme de audit.

[3] JURISAI vizează consolidarea cadrului de cooperare a SAI-urilor jurisdicționale și dezvoltarea de programe de formare pentru întărirea capacităților instituționale, în conformitate cu standardul INTOSAI-P 50 – „Principiile activităților jurisdicționale ale SAI-urilor”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Leul pus la încercare: cum apără BNR România de colapsul financiar orchestrat politic

| de Bogdan Petre, analist, vicepreşedinte al Asociației pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES)

CCIR organizează o dezbatere economică cu cei doi candidați la Președinția României

Camera de Comerț și Industrie a României salută desfășurarea...

Informații de ultimă oră privind creditele

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar...

𝐈𝐌𝐌 România, distinsă cu Ordinul Meritul Industrial și Comercial

Organizației patronale IMM România i-a fost conferit, la Palatul...