Tehnologie și inovație într-un workshop interactiv pentru studenți— soluții propuse de tineri prin integrarea AI în educație 

Date:

În cadrul parteneriatului de tradiție dintre HP și Junior Achievement (JA), ajuns la cea de-a 6-a ediție în 2025, studenții din programul HP LIFE au fost invitați să participe la Innovation Camp, un workshop interactiv care încurajează dezvoltarea competențelor antreprenoriale și digitale. Evenimentul a reunit tineri și consultanți voluntari HP, oferind echipelor ocazia să conceapă soluții inovatoare, bazate pe inteligență artificială, menite să răspundă diferitelor ritmuri de asimilare a cunoștințelor.

Șapte echipe, formate din 39 de studenți de la trei universități din București, au pornit de la nevoia unui sistem educațional mai echitabil, care să țină cont de stilurile diverse de învățare și de ritmul individual de progres. Astfel, participanții au creat proiecte ce își propun să ofere feedback în timp real, să identifice zonele în care elevii au nevoie de sprijin suplimentar sau, dimpotrivă, de provocări suplimentare. Inteligența artificială devine, în acest fel, un instrument puternic pentru reducerea decalajelor educaționale și susținerea fiecărui elev în atingerea propriului potențial.

De la an la an, consultanții HP s-au implicat activ în Incubatorul Bizzfactory, componenta practică a programului de antreprenoriat derulat de Junior Achievement în Romania, pentru a oferi mentorat și pentru a susține webinare tematice, pe subiecte conexe tehnologiei și antreprenoriatului. În 2024, 12 consultanți voluntari din cadrul HP România au investit peste 130 de ore în ghidarea studenților, iar în 2023, 15 consultanți au acordat peste 160 de ore pentru a sprijini echipele care au dezvoltat proiecte și au participat la diverse workshop-uri.

În urma workshop-ului Innovation Camp, echipele de studenți au dezvoltat concepte de proiect care integrează AI în educație, încurajând o abordare personalizată a învățării. Proiectele se concentrează pe nevoile individuale ale elevilor, propunând metode de adaptare a conținutului, identificarea lacunelor de cunoștințe și oferirea de stimulente suplimentare pentru cei care au nevoie de provocări. Toate aceste inițiative urmăresc să contribuie la o creștere a interesului față de materiile studiate și la îmbunătățirea accesului la educație pentru toți elevii.

În perioada următoare, parteneriatul HP–JA va continua prin activități de mentorat dedicate echipelor din Incubatorul JA BizzFactory, oferindu-le feedback și consultanță pentru dezvoltarea ideilor de afaceri. Participanții din programul de antreprenoriat JA beneficiază în continuare de resursele HP LIFE – cursuri, studii de caz și instrumente practice – pentru a-și transforma proiectele în inițiative sustenabile. Totodată, un reprezentat HP România va participa la jurizarea finalei naționale de antreprenoriat, unde va decerna premiul Best Tech Idea echipei cu cel mai valoros potențial tehnologic.

Echipele au propus mai multe măsuri și activități în cadrul proiectelor:

  • O platformă web sau mobilă care evaluează permanent nivelul de cunoștințe și progresul elevilor prin teste și exerciții scurte, personalizând parcursul de studiu în funcție de dificultățile întâmpinate. Algoritmul de AI urmărește rezultatele fiecărui elev, generează recomandări de lecții suplimentare și sugerează exerciții mai complexe pentru cei care avansează rapid. 
  • Un sistem VR/AR în care studenții pot explora medii și concepte variate (de la experimente științifice, la locuri istorice) adaptate nivelului lor de cunoștințe. AI-ul analizează modul în care elevul interacționează cu mediul virtual și ajustează treptat gradul de complexitate, ținând cont de ritmul de învățare. 
  • Un spațiu digital cu resurse diverse (cursuri, cărți, articole, videoclipuri) unde un algoritm AI recomandă resurse personalizate în funcție de nivel, interese și modul în care elevul preferă să învețe (vizual, auditiv, practic). Astfel, fiecare student are un „traseu” de învățare unic, care se actualizează în funcție de progres. 
  • O platformă care, pe lângă testele și conținutul adaptiv, oferă feedback în timp real sub forma unor notificări și rapoarte personalizate. Pentru elevii care se demotivează ușor, pot fi incluse recompense, provocări scurte sau încurajări suplimentare, iar pentru cei care avansează repede, platforma propune un ritm mai accelerat și proiecte complexe. 

HP LIFE este un program global care pune la dispoziție cursuri online gratuite de formare a competențelor antreprenoriale și IT. HP LIFE este oferit de HP Foundation și, din 2016, programul a fost accesat de sute de mii de studenți din toată lumea. Acest program este disponibil în România în parteneriat cu Junior Achievement România, fiind implementat și în cadrul competițiilor de antreprenoriat JA. Din 2016, angajații HP România au oferit aproape 74.000 de ore de voluntariat în cadrul acestui program. 

Testimoniale din partea participanților

„Participarea la workshop a fost benefică pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și de lucru în echipă. Mi-a plăcut mult să ne prezentăm ideile în fața unui public, consider că astfel de evenimente ne pregătesc foarte bine pentru viitoarea carieră.” – studentă, Universitatea din București

„Am avut ocazia să țin un discurs în fața colegilor și să primesc feedback direct, ceea ce m-a ajutat să-mi depășesc emoțiile. Organizarea a fost foarte bună, iar coordonatoarea noastră a fost minunată.” – student, Universitatea Politehnica București

„A fost o experiență deosebită – am cunoscut persoane noi și am învățat din interacțiuni valoroase. Organizarea a fost impecabilă, iar implicarea mentorilor a fost esențială în ghidarea echipei noastre. Sper să mai particip și la edițiile următoare!” – studentă, Universitatea Titu Maiorescu București

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Corden BioChem investește în relansarea fabricii de bioetanol de la Podari

Compania Corden BioChem, caracterizată ca „lider european în domeniul...

Global Steel Climate Council (GSCC) certifică obiectivele științifice de reducere a emisiilor ale Grupului AFV Beltrame

Consiliul Global pentru climă în Industria Siderurgică (Global Steel...

Grupul BCR, rezultate T1 2025: profit net de 742 milioane de lei (149 milioane de euro)

Grupul BCR a înregistrat un profit net de 742...