Tendință alarmantă: despăgubiri aproape triple pentru daunele produse de incendii locuințelor

Date:

Incendiile rămân printre principalele amenințări la adresa locuințelor din România, iar tendințele recente indică o agravare a situației.
Astfel, Membrii UNSAR au achitat anul trecut despăgubiri în valoare de 67 milioane lei doar pentru daunele provocate de incendii locuințelor asigurate prin polițe facultative. Cifra este de aproape 3 ori mai mare decât în 2021. Totodată, dacă în 2021 companiile de asigurări au achitat 884 dosare de daună pentru acoperirea daunelor provocate de incendii, în ultimul an numărul acestora a crescut cu 36%.

„Un incendiu poate distruge în câteva minute ceea ce o familie a construit în ani. Cu 19 incendii care afectează în fiecare zi locuințele noastre, o asigurare facultativă nu oferă doar protecție financiară, ci și garanția că ne vom putea reface casa”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

Conform analizei realizate la nivelul asociației, valoarea medie a unui dosar de daună achitat pentru acoperirea costurilor cu refacerea locuințelor sau  cu înlocuirea bunurilor afectate de incendii a fost de aproximativ 56.000 lei — o sumă care poate dezechilibra bugetul oricărei familii în lipsa unei protecții financiare adecvate.

„Datele recente ne arată clar că numărul incendiilor și valoarea daunelor produse cresc semnificativ. O asigurare facultativă pentru locuință este, mai mult decât oricând, o necesitate vitală pentru protejarea familiei și a investițiilor făcute în timp”, a declarat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

Asigurarea facultativă pentru locuință – o soluție eficientă în cazul incendiilor

În România, asigurările facultative se pot încheia pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar și de alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundații cauzate de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluții de reparație în cazul unor urgențe – prin intervenția unor specialiști atunci când situația o impune (avarii ale instalațiilor de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului, sistemelor/elementelor de acces în locuință etc.).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Corden BioChem investește în relansarea fabricii de bioetanol de la Podari

Compania Corden BioChem, caracterizată ca „lider european în domeniul...

Global Steel Climate Council (GSCC) certifică obiectivele științifice de reducere a emisiilor ale Grupului AFV Beltrame

Consiliul Global pentru climă în Industria Siderurgică (Global Steel...

Grupul BCR, rezultate T1 2025: profit net de 742 milioane de lei (149 milioane de euro)

Grupul BCR a înregistrat un profit net de 742...