Frică vs. optimism: principalele emoții care influențează deciziile investitorilor individuali

Date:

    Teama de a pierde și optimismul sunt primii doi declanșatori emoționali care afectează deciziile de investiții ale investitorilor individuali, potrivit datelor celui mai recent studiu Retail Investor Beat al platformei de tranzacționare și investiții eToro.

    În cadrul studiului realizat pe 10.000 de investitori individuali din 12 țări, 43% au identificat teama de a pierde bani drept motorul emoțional care le influențează cel mai semnificativ deciziile de investiții, în timp ce 31% au menționat optimismul drept principalul factor. Emoția și nerăbdarea au fost ambele alese de 18% dintre investitorii individuali, urmate de excesul de încredere (15%), lăcomia (14%), panica (12%) și teama de a rata momentul (12%).

    Comentând datele, Lale Akoner, analista pentru piețele globale la eToro, a declarat: „Este interesant faptul că două emoții polar opuse – teama de pierdere și optimismul – se află în topul motivelor pe care investitorii individuali le menționează ca având cel mai mare impact asupra deciziilor lor de investiții. Teama de a pierde (FOLO) depășește în mod semnificativ teama de a rata momentele (FOMO), contrar convingerilor învechite conform cărora investitorii individuali „nesăbuiți” și „speculativi” urmăresc randamente nerealiste. Acest comportament prudent este probabil accentuat de incertitudinea actuală, care face ca evaluarea riscurilor și a oportunităților să fie și mai esențială.”

    Datele evidențiază, de asemenea, diferențe geografice (tabelul 1). Teama de a pierde este deosebit de puternică în Italia (61%), în timp ce investitorii britanici sunt influențați în special de optimism (36%). Spania prezintă cea mai mare proporție de investitori motivați de excesul de încredere (23%), investitorii australieni sunt mai susceptibili de a fi influențați de entuziasm (23%), iar nerăbdarea este cel mai des menționată în Germania (25%). Franța conduce în ceea ce privește proporția investitorilor motivați de lăcomie (41%) – în timp ce media globală este de doar 14% – iar investitorii români conduc în ceea ce privește „panica”, cu 15%, în timp ce media globală este de 12%.

    Tabelul 1: Motive emoționale care influențează deciziile de investiții

    UKSUAGermaniaAustraliaFranțaSpaniaItaliaOlandaRomânia
    Teama de pierdere37%43%41%37%42%46%61%35%41%
    Optimism36%35%34%35%24%31%20%29%33%
    Entuziasm20%22%16%23%11%14%12%17%24%
    Lipsă de răbdare13%17%25%17%14%21%18%21%22%
    Prea multăîncredere15%15%9%15%13%23%17%16%19%
    Lăcomie10%12%11%13%41%11%8%11%14%
    Panică12%14%12%13%9%10%9%10%15%
    FOMO13%14%6%19%5%15%7%11%18%


    Investitorii români sunt mai predispuși să manifeste prudență și reziliență după ce înregistrează pierderi

    Studiul a constatat, de asemenea, că investitorii individuali devin mai precauți atunci când înregistrează pierderi ale investițiilor lor. Acest lucru este vizibil în special printre investitorii români – 60% din ei spun că de îndată ce au văzut că valoarea investițiilor lor a scăzut au devenit mai prudenți, comparativ cu 51% la nivel global. Unul din patru investitori români consideră că pierderile i-au făcut mai rezilienți ca investitori, comparativ cu 18% la nivel global. În schimb, în timp ce 16% dintre investitorii globali consideră că o pierdere a avut un impact redus sau nul asupra lor, doar 5% dintre investitorii români sunt de aceeași părere. Un procent suplimentar de 18% dintre investitorii globali (15% dintre investitorii români) afirmă că pierderea de bani din investiții i-a făcut mai puțin încrezători în forțele proprii. 

    În timp ce investitorii individuali devin mai precauți atunci când valoarea investițiilor lor scade, datele indică faptul că aceștia aderă la strategii pe termen lung pentru a naviga prin volatilitatea pieței. Studiul arată că, la nivel global, aproape jumătate dintre respondenți (48%) își mențin strategia de investiții existentă în perioade de volatilitate, în timp ce 23% aleg să își reechilibreze portofoliile. De asemenea, 12% văd volatilitatea pieței ca pe o oportunitate de a cumpăra mai multe investiții și doar o mică parte (9%) reacționează prin vânzarea investițiilor. 

    Investitorii români sunt sub media globală atunci când vine vorba de a-și urma planurile în perioade de volatilitate, doar 42% declarând că își mențin cursul. Cu toate acestea, aceștia dau dovadă de agilitate, 30% declarând că își reechilibrează portofoliul, 14% profită de scăderea prețurilor pentru a cumpăra mai mult, în timp ce doar 10% își vând investițiile.

    Bogdan Maioreanu, analist de piață al eToro în România, a adăugat: „Investitorii individuali români arată angajament față de strategiile pe termen lung, dar nu ezită să își reechilibreze portofoliile atunci când condițiile de piață se schimbă. Experiența personală în investiții se acumulează în timp prin învățare, prin stăpânirea emoțiilor și prin analizarea impactului deciziilor asupra rezultatelor investiționale.”

    Diferențe în recunoașterea impactului emoțional

    Întrebați despre impactul experiențelor personale și al emoțiilor asupra deciziilor lor de investiții, 86% dintre investitorii individuali de la nivel mondial recunosc că acești factori le influențează alegerile, în timp ce doar 11% consideră că nu au niciun impact. Investitorii români sunt puțin mai predispuși decât media globală să recunoască impactul emoțiilor, aproape 9 din 10 (89%) răspunzând că acestea le influențează deciziile de investiții.

    Datele arată o diferență semnificativă atunci când se analizează investitorii individuali din diferite generații și țări. La nivel global, generațiile Millennials și Gen Z sunt cele mai predispuse să recunoască influența emoțiilor (90%), comparativ cu doar 81% dintre boomeri. În timp ce în România există mult mai puține variații între generații, tendința globală se inversează, deoarece românii din generația boomers (91%) sunt cei mai predispuși să recunoască impactul emoțiilor, în timp ce cei din generația Z sunt cei mai puțin predispuși (87%). Pe țări, investitorii polonezi și italieni se situează pe primele locuri cu 92% și, respectiv, 91%, iar olandezii (81%) și danezii (79%) pe ultimele locuri.

    Bogdan Maioreanu a adăugat: „Investitorii individuali români au parcurs un drum lung din 2020, când cei mai mulți dintre ei, în pandemie, au descoperit piețele de capital, navigând atât pe piețe bull cât și pe piețe bear. În fața adversității, cei mai mulți au devenit mai prudenți, dar și mai rezilienți. Și poate aceasta este cea mai importantă lecție pe care piața i-a învățat: să gestioneze influența emoțiilor asupra comportamentului lor investițional.”

    Coperta revistei

    spot_img

    Editorial

    spot_img
    spot_img

    Opinii și analiza

    spot_img

    Recomandate
    Recomandate