de Teofil Stanculea,
director Comercial Akcenta în România
Victoria unui candidat pro-european reduce primele de risc politic, ceea ce poate susține RON
În turul decisiv de duminică, 18 mai a.c., intens urmărit de media internațională și de mediul de business european, România a ales un președinte pro-european. Investitorii au interpretat rezultatul ca o confirmare a alinierii României la valorile occidentale și a continuității politice. Spațiul valutar mai larg din Europa Centrală a înregistrat, de asemenea, ușoare efecte pozitive.
Reacția pieței: calm și optimism prudent
Victoria unui candidat pro-european, de centru, este un semnal pozitiv nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune CEE. Aceasta reduce primele de risc politic, ceea ce poate susține leul românesc și, pe termen scurt, valutele regionale precum CZK, PLN sau HUF.
Deși președintele României deține un rol în mare parte simbolic, acesta are o influență importantă asupra politicii externe, securității și formării guvernului. Atenția piețelor se va concentra acum asupra vitezei și eficienței formării unei noi coaliții și asupra politicii fiscale adoptate.
În lunile următoare, principala preocupare a piețelor va fi dacă se formează un guvern stabil și dacă acesta va respecta o conduită fiscală prudentă, în linie cu așteptările partenerilor europeni. Dacă acest lucru se confirmă, leul ar putea rămâne relativ stabil cu oscilații minore în jurul intervalului de 5,10 până în iunie a.c.
Cu toate acestea, presiunile fiscale continue și reformele structurale anticipate vor avea ca efect, cel mai probabil, deprecierea treptată a leului românesc (RON) pe parcursul anului 2025.
Moneda rămâne vulnerabilă la evoluțiile politicilor fiscale și la sentimentul pieței. AKCENTA estimează că rata de schimb EUR/RON ar putea atinge 5,25 până la sfârșitul lui 2025.
Importurile din Cehia ar putea crește odată cu stabilizarea Leului
O perspectivă politică mai stabilă și încrederea piețelor în direcția pro-UE a României deschid, de asemenea, o fereastră de oportunitate pentru exportatorii cehi, care dețin deja o poziție puternică pe piața românească.
Având în vedere reducerea riscului politic și evoluțiile valutare favorabile, recomandăm exportatorilor să urmărească îndeaproape evoluțiile valutare, să ia în considerare conversii treptate adaptate cursului de schimb SPOT, dar mai ales să adopte strategii prudențiale de acoperire a riscului valutar.
Concluzie
Rezultatul alegerilor prezidențiale din România transmite un semnal de continuitate și calm piețelor. Leul rămâne susținut, impactul regional este în general pozitiv, iar exportatorii către România pot beneficia de o mai mare predictibilitate și de un mediu valutar favorabil.