Studiu EY: Creșterea cererii de energie din partea companiilor creează noi provocări, dar și o mare oportunitate pentru furnizori

Date:

  • Peste 70% dintre companii intenționează să pună un accent mai mare pe electrificare, emisii și costurile cu energia în următorii trei ani
  • 66% sunt preocupate de accesul la surse sigure de energie necesară pentru a se dezvolta
  • 64% dintre companii au declarat că majorarea și instabilitatea costurilor cu energia au un impact asupra rentabilității și competitivității lor

Creșterea accentuată a cererii de energie din partea companiilor transformă piața energetică globală, determinând furnizorii de energie să-și regândească modul în care sprijină dezvoltarea și oferă valoare. Potrivit unui nou studiu realizat de EY, două treimi dintre companii sunt preocupate de accesul la surse sigure de energie necesară pentru dezvoltare, iar 64% afirmă că majorările și instabilitatea costurilor cu energia le afectează deja rentabilitatea și competitivitatea. În contextul în care energia este percepută în prezent ca un factor esențial pentru creștere și nu doar ca un cost operațional, această volatilitate creează un grad semnificativ de incertitudine pentru companiile din toate sectoarele.

Aceste sunt principalele concluzii reieșite din programul de cercetare EY Navigating the Energy Transition, care, în acest an, a sondat peste 2.400 de decidenți din cadrul unor companii marii și medii de pe opt piețe din întreaga lume. Studiul evidențiază nevoia urgentă ca furnizorii să reinventeze modul în care prestează serviciile de furnizare a energiei către consumatorii persoane juridice, în condițiile în care se preconizează că cererea de electricitate se va dubla până în 2050 și că trei sferturi din această creștere vor fi reprezentate de companii.

Mihai Drăghici (foto), Partener, Consultanță, EY România: „Pe fondul creșterii cererii de energie și al volatilității prețurilor, companiile din România resimt tot mai acut nevoia unor soluții energetice fiabile, sustenabile și adaptate specificului local. Cu peste 70% dintre afaceri orientându-se spre electrificare și reducerea emisiilor, este esențial ca furnizorii de energie să devină parteneri activi în strategia de dezvoltare a clienților lor. Energia nu mai este doar un cost operațional – devine un diferențiator strategic pentru competitivitate și creștere sustenabilă”.

Companiile doresc și dezvoltare, și durabilitate, nu una sau cealaltă

Cercetarea a relevat că mai bine de 70% dintre companii intenționează să își intensifice eforturile în direcția electrificării, reducerii emisiilor și gestionării costurilor energetice în următorii trei ani. Cu toate acestea, tehnologiile învechite, operațiunile compartimentate și competențele limitate legate de acest sector au creat nemulțumiri în rândul multor companii în legătură cu furnizorii lor, determinându-le să ia în considerare alte opțiuni.

Și presiunea de a asigura acces la surse de energie durabilă este în creștere. 70% dintre companii intenționează să investească în producția proprie de energie și în sisteme de stocare prin acumulatori, urmărind un mai mare grad de autonomie și control. În același timp, sustenabilitatea rămâne o prioritate, însă nu în detrimentul dezvoltării. Poziția companiilor este fermă: se așteaptă la soluții personalizate care să susțină ambele obiective, iar dacă furnizorul de energie nu poate asigura acest lucru, vor găsi unul care poate sau vor acționa pe cont propriu.

Strategia energetică a devenit acum o strategie de afaceri

Potrivit studiului EY, 71% dintre companii și-au definit strategii energetice, iar majoritatea caută în mod activ să își consolideze capacitățile energetice prin dezvoltare internă, achiziții sau parteneriate. Cu toate acestea, 42% dintre respondenți au declarat că doresc ca furnizorii de energie să acționeze ca promotori în domeniul energiei, nu doar ca simpli furnizori. Doar o treime dintre companii sunt, în prezent, deschise la posibilitatea ca furnizorii să își asume roluri mai avansate, precum cel de coordonator de platforme sau de furnizor de soluții, ceea ce evidențiază un decalaj semnificativ între percepție și poziționare.

În contextul în care cererea crește și așteptările se schimbă, mesajul din partea companiilor este clar: furnizorii trebuie să acționeze rapid pentru a transforma modul în care prestează serviciile de furnizare a energiei. Aceasta presupune asigurarea unor soluții mai inteligente, personalizate și a unor instrumente digitale, inclusiv inteligență artificială, pe care 71% dintre companii doresc să o integreze în interacțiunile lor în domeniul energiei.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Leul pus la încercare: cum apără BNR România de colapsul financiar orchestrat politic

| de Bogdan Petre, analist, vicepreşedinte al Asociației pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES)

CCIR organizează o dezbatere economică cu cei doi candidați la Președinția României

Camera de Comerț și Industrie a României salută desfășurarea...

Informații de ultimă oră privind creditele

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar...

𝐈𝐌𝐌 România, distinsă cu Ordinul Meritul Industrial și Comercial

Organizației patronale IMM România i-a fost conferit, la Palatul...