Transformarea capitalului uman în funcțiunile financiare și de taxe

Date:


de Claudia Sofianu, Partener, People Advisory Services Leader, EY România
Nicoleta Dumitru, Senior Manager, People Advisory Services, EY România 

Funcțiunile financiare și de taxe operează, în prezent, într-un context care le poate facilita o transformare necesară pe termen mediu și lung: schimbările demografice și preferințele profesionale ale tinerilor încep să creeze un deficit de talente, într-o piață a muncii deja dinamică și complexă. Deși îmbătrânirea forței de muncă, schimbările demografice și nevoia constantă de diversificare a abilităților critice sunt tendințe observate pe piața globală a muncii, acestea influențează funcțiunile financiare și de taxe într-o măsură mai mare – conform studiului global EY Work Reimagined, 38% din angajații intervievați iau în calcul schimbarea locului actual de muncă în următoarele 12 luni; în cazul profesioniștilor din structurile financiare și de taxe, procentul crește la 42%. De asemenea, potrivit publicației Fortune, Statele Unite ale Americii duc deja lipsă de aproximativ 340.000 de contabili și auditori, într-un moment în care tot mai puțini tineri aleg astfel de profesii, iar conform studiului global EY Tax and Finance Operations, 70% din respondenți consideră că scăderea numărului de angajați va avea un impact negativ „moderat” sau „semnificativ” asupra performanței celor două funcțiuni, în următorii 5 ani.

Concomitent, evoluția rapidă a Inteligenței Generative (GenAI) determină un mix de entuziasm și anxietate pentru angajații din aceste domenii. De exemplu, este de așteptat ca tehnologiile GenAI să permită profesioniștilor din structurile financiare și de taxe să aloce mai mult timp activităților cu valoare adăugată, GenAI preluând operațiunile rutiniere, acest lucru fiind aliniat cu preferințele angajaților intervievați – conform studiului global EY Tax and Finance Operations, aceștia menționează că în prezent petrec aproximativ 45% din timp cu activități rutiniere de conformitate și doar 20% din timp pentru activități complexe, foarte specializate, deși preferințele acestora reflectă mai degrabă o alocare inversă a timpului. 

Deși mult așteptate și cu beneficii deja dovedite, tehnologiile moderne vor redefini setul de abilități necesare angajaților din funcțiunile financiare și de taxe. Conform raportului Future of Jobs, elaborat de World Economic Forum (WEF), utilizarea Inteligenței Artificiale și Big Data reprezintă abilitățile cu cea mai rapidă creștere în următorii 5 ani, în timp ce reziliența, flexibilitatea și leadership-ul sunt abilitățile care diferențiază între posturile aflate în declin și cele în creștere. Analizând raportul WEF, se poate observa, de asemenea, că abilitățile critice pe termen mediu și lung transcend, în multe cazuri, sectoare de activitate și tipuri de posturi. Astfel, pentru a identifica acei angajați care posedă abilități critice, este recomandat ca organizațiile să își diversifice sursele de potențiali candidați. Angajările din surse mai puțin tradiționale pot ajuta funcțiunile financiare și de taxe să asigure coerența dintre cunoștințele specifice domeniului de activitate și abilitățile derivate din modernizarea tehnologiei. 

În acest context, funcțiunile financiare și de taxe au nevoie de o regândire, de o transformare a strategiei privind capitalul uman (Human Capital Strategy), în primul rând prin prisma impactului tehnologiei și a abilităților critice necesare.

Robustețea capitalului uman existent – o pre-condiție pentru succesul transformării

Un pas premergător transformării constă în cuantificarea și înțelegerea robusteții capitalului uman (Talent Health) existent în organizație și în funcțiunile financiare și de taxe, aceasta reprezentând o pre-condiție pentru succesul și durabilitatea oricărei inițiative. În acest sens, este recomandat ca indicatorii utilizați în mod obișnuit pentru astfel de analize (de exemplu, fluctuația de personal, vechimea în companie, rata de recrutare) să fie completați cu indicatori care reflectă poziționarea angajaților față de cultura organizațională a companiei sau față de oportunitățile de învățare la care au acces. 

Conform studiului EY Work Reimagined Survey, angajații care promovează compania în rândul familiei, prietenilor și partenerilor externi manifestă un nivel de satisfacție profesională în raport cu angajatorul lor cu 6 puncte procentuale mai mare decât media întregului eșantion. Această poziționare peste medie este coroborată și cu faptul că două treimi din angajații participanți la studiul EY consideră că, în ultimii ani, cultura organizațională a companiei în care lucrează s-a îmbunătățit, în raport cu o medie a eșantionului de 57%. Profesioniștii în domeniul financiar și de taxe acordă, de asemenea, o mare importanță învățării continue și perfecționării, aproape două treimi dintre respondenți considerând că este important să-și îmbunătățească abilitățile. În plus, cei care consideră că au suficiente oportunități de învățare în organizația lor sunt de 1,4 ori mai predispuși să fie optimiști cu privire la beneficiile tehnologiei, optimism care își are sursa și în faptul că 83% spun că folosesc în prezent tehnologii moderne de tip GenAI, peste media de 75% a eșantionului.

Abordarea holistică a transformării funcțiunilor financiare și de taxe prin colaborare cu structura de resurse umane

Deși robustețea capitalului uman din structurile financiare și de taxe asigură premisele unei transformări de succes a funcțiunilor financiare și de taxe, este recomandată o abordare holistică a acestei transformări, care presupune, în primul rând, alinierea acestor funcțiuni cu strategia organizațională de planificare a forței de muncă. Astfel, colaborarea dintre funcțiunile financiare, de taxe și de resurse umane devine critică pe mai multe componente/ direcții de transformare.

O primă direcție de transformare pentru care este necesară alinierea cu structura de resurse umane este adoptarea tehnologiei, ca mijloc de a facilita transformarea capitalului uman. Din punct de vedere operațional, tehnologia poate eficientiza procesele de conformitate și de reglementare, permițând profesioniștilor din funcțiunile financiare și de taxe să se concentreze pe activități de consiliere strategică și să-și sporească valoarea în cadrul organizației. Prin automatizarea sarcinilor de rutină, structurile respective pot reduce erorile și pot îmbunătăți eficiența, ceea ce duce la rezultate mai precise și mai prompte. Din perspectivă de resurse umane, tehnologia poate facilita identificarea nevoilor de dezvoltare a abilităților critice, poate oferi trasee de învățare personalizate pentru angajați, mijlocind accesul la perfecționarea continuă. Această abordare ajută departamentele de resurse umane să asigure un capital uman înzestrat cu abilitățile relevante pentru organizație, inclusiv pentru funcțiunile financiare și de taxe.

O altă direcție pentru care este necesară alinierea între funcțiunile financiare, de taxe și de resurse umane constă în promovarea unei mentalități de creștere și învățare continuă. Din perspectivă operațională, o cultură care promovează creșterea și investițiile în învățare și dezvoltare încurajează echipele să fie cu un pas înaintea tendințelor industriei și să fie bine echipate pentru a gestiona provocări fiscale complexe. Din perspectivă de resurse umane, o astfel de cultură creează oportunități de formare și dezvoltare care se aliniază cu nevoile în continuă evoluție ale forței de muncă. Prin promovarea unei culturi de învățare, structura de resurse umane poate ajuta angajații să rămână implicați și motivați, ceea ce duce la rate mai mari de retenție și satisfacție generală la locul de muncă.

Extinderea surselor de potențiali candidați pentru rolurile din funcțiunile financiare și de taxe reprezintă o altă componentă a transformării pentru care este necesară alinierea cu structura de resurse umane. Din perspectivă operațională, diversificarea surselor de recrutare prin luarea în considerare a candidaților fără calificări tradiționale, dar cu abilități analitice și tehnologice dezvoltate poate completa cunoștințele specializate, poate asigura o gamă largă de expertiză și perspective, stimulând inovația și îmbunătățind capacitățile de rezolvare a problemelor. Din perspectivă de resurse umane, practicile de angajare care valorifică diversitatea pot crea un mediu de lucru care încurajează creativitatea și colaborarea, ducând, în cele din urmă, la rezultate mai bune.

Orice schimbare de paradigmă este, de obicei, complexă. Cu toate acestea, funcțiunile financiare și de taxe pornesc de la premisele necesare pentru o transformare de succes: nevoia de a răspunde rapid schimbărilor legislative a stimulat curiozitatea și adaptabilitatea oamenilor, focusul pe eficiență a expus deja profesia către progresul tehnologic și inovație, iar nevoia de a asigura reputația adecvată a propriilor angajatori a consolidat integritatea profesioniștilor. De asemenea, robustețea capitalului uman din funcțiunile financiare și de taxe, datorată, în mare parte, cultivării unei mentalități de creștere, adaptabilității și deschiderii de a adopta tehnologii moderne, plasează funcțiunile respective într-o poziție avantajoasă pentru un proces necesar de transformare. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum 2025: Business la cote înalte și oportunități valoroase

Cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru...

Cele mai bune mașini electrice pot fi văzute și votate la București Mall, în cadrul Best Electric Car 2025

Best Electric Car este o competiție unică în România,...

Bosch se bazează pe punctele sale forte în calitate de lider tehnologic

Grupul Bosch își continuă ambițioasa strategie pentru 2030, de...