de Luciana Miu, Head of Clean Economy,
și Sabina Strîmbovschi,
Energy Policy Group
- 4,5 milioane de tone de oțel și 15,6 milioane de tone de ciment sunt utilizate anual în construcțiile publice din Europa Centrală și de Est, reprezentând aproximativ 3,1% și respectiv 9,5% din consumul total al UE.
- 9,9 milioane de tone de CO₂ ar putea fi evitate anual prin aplicarea unor praguri de emisii aproape zero, echivalentul a 616 milioane euro în costuri EUA evitate.
- Impactul estimat asupra bugetelor publice variază între 0,11% și 1,35%, în funcție de țară, costurile locale de producție și schemele de sprijin.
Industria Uniunii Europe (UE) se află într-un moment de răscruce și va trece printr-un proces de transformare profundă, astfel încât să își mențină competitivitatea pe termen lung. Pentru Europa Centrală și de Est (ECE), urgența acestei transformări este amplificată de importanța economică și strategică a industriei grele, precum și de potențialul acesteia de a deveni un hub pentru producția industrială curată. Printre varietatea de instrumente menite să sprijine transformarea industrială, crearea de piețe pentru produsele industriale curate reprezintă un mecanism esențial care poate îmbunătăți predictibilitatea cererii pentru astfel de produse și întări justificarea economică în vederea realizării tranziției către o producție industrială cu emisii reduse de carbon. Achizițiile Publice Ecologice (APE) ar putea fi un instrument crucial în acest sens, unde statul, autoritățile naționale și locale pot deveni primii mari achizitori de produse industriale curate – în special oțel și ciment – care sunt utilizate pe scară largă în proiectele de construcții publice și ale căror transformare sustenabilă necesită sprijin financiar și o predictibilitate a veniturilor. Având în vedere că multe țări din ECE investesc masiv în infrastructura publică (drumuri, căi ferate, poduri, etc.) și se preconizează o creștere a stocului de clădiri publice, APE pot contribui în mod semnificativ la stimularea producției interne de oțel și ciment curat – două dintre cele mai poluante industrii– contribuind atât la poziționarea statelor ECE ca furnizori importanți în lanțurilor valorice industriale, cât și la reducerea amprentei de carbon a sectoarelor de construcții aflate în expansiune.
După o perioadă de dezindustrializare rapidă începând cu anii 1990, regiunea ECE produce în prezent mai puțin de o cincime din producția UE de oțel și aproximativ o treime din producția de ciment. Totodată, este un consumator important al acestor produse industriale, contribuind cu aproape o treime din consumul de oțel și ciment al UE în 2023. Aceste cifre sunt susținute de un sector al construcțiilor în ECE în plină expansiune, o creștere peste medie a investițiilor în infrastructura de transport și utilități, precum și de industria auto – un consumator major de oțel. Anumite state din regiunea ECE sunt importatori semnificativi și în creștere de oțel și ciment: Polonia a importat în 2023 echivalentul a două treimi din consumul intern, în timp ce importurile de ciment în România au înregistrat o creștere de aproape 500% în perioada 2016 – 2023. Această situație subliniază potențialele oportunități de reducere a dependenței de importuri prin stimularea producției interne de oțel și ciment, în mod special odată ce Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră va crea condiții echitabile de concurență pentru industria europeană cu emisii reduse de carbon în competiția cu importurile mai ieftine, poluante și energo-intensive.
Pentru a estima potențialul utilizării APE ca instrument de stimulare a producției industriale curate din ECE, cel mai recent studiu EPG oferă o estimare de prim nivel a cantităților de oțel și ciment utilizat în construcțiile publice din 12 state ale regiunii ECE (Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria). În acest sens, studiul utilizează o metodologie adaptată și o combinație de surse de date, astfel încât să fie estimate cantitățile de produse din oțel lungi și plate, precum și de ciment achiziționate de autoritățile publice. De asemenea, au fost calculate potențialele reduceri de emisii ce pot fi obținute prin impunerea unor limite obligatorii ale amprentei de carbon în achizițiile publice și estimează impactul asupra bugetelor naționale alocate achizițiilor publice. Estimăm că în total, consumul anual de oțel și ciment în construcțiile publice, din țările care fac obiectul acestui studiu, este de aproximativ 4,5 milioane de tone și respectiv 15,6 milioane tone. Această cantitate reprezintă echivalentul a 3,1% și 9,5% din consumul total de oțel și ciment din UE. Consumul de oțel este, cel mai probabil, subestimat din cauza ipotezelor prudente privind cantitatea de oțel utilizată în mod obișnuit în construcțiile europene.
Impunerea unor praguri de emisii aproape zero în construcțiile publice din ECE ar contribui la reduceri estimate de emisii de 9,9 milioane tone de CO2 anual în țările analizate, ceea ce echivalează cu 616 milioane de euro în costuri aferente certificatelor de emisii UE (EUA), la prețul actual de 62 de euro per tonă de CO2. Impactul achizițiilor publice de oțel și ciment cu emisii reduse asupra bugetelor publice este dificil de stabilit, din cauza incertitudinilor semnificative legate de prețul premium al producției de oțel și ciment curat. Estimările de prim nivel din acest studiu indică un impact asupra costurilor cuprins între 0,11% (Austria) și 1,35% (România) ca pondere din bugetul total al achizițiilor publice. Acuratețea acestor estimări depinde de variațiile costurilor de producției industrială între țări, determinate de prețurile la inputuri (ex. prețul energiei electrice regenerabile) și de mecanismele de sprijin financiar pentru producătorii industriali (ex. subvențiile).
Piața considerabilă a construcțiilor publice din Europa Centrală și de Est, la care ar putea contribui inclusiv sectorul privat al construcțiilor, industria auto, construcțiile navale și alte sectoare, indică un rol esențial pentru mecanismele de creare a piețelor pentru produsele industriale curate. Pentru a valorifica oportunitățile de lansare a unei piețe pentru oțelul și cimentul curat în Europa Centrală și de Est, factorii de decizie de la nivelul UE și național ar putea lua în considerare câteva recomandări:
- Îmbunătățirea monitorizării și colectării datelor privind achizițiile publice, pentru a permite urmărirea cheltuielilor cu materiale de construcții și, în cele din urmă, respectarea criteriilor de mediu și/sau de producție locală.
- Dezvoltarea de etichete clare pentru oțelul, cimentul și betonul verde, bazate pe traiectorii ambițioase de decarbonizare și care să depășească referințele existente ale Sistemului UE de Comercializare a Certificatelor de Emisii.
- Transformarea APE într-o parte integrantă a altor instrumente de sprijin pentru transformarea industrială, recunoscând rolul important al dezvoltării infrastructurii și finanțării prin Politica de Coeziune, precum și importanța sectoarelor auto și de construcții navale ca surse majore pentru cererea de oțel.
- Asigurarea unei capacități instituționale adecvate pentru implementarea robustă a APE, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea conformității și a monitorizării, evitând în același timp sarcini disproporționate asupra producătorilor industriali (în special asupra IMM-urilor).
- Consolidarea cooperării la nivel regional în ECE pentru a conecta mai bine cererea și oferta de oțel și cimentul curat în întreaga regiune, precum și pentru a facilita accesul la inputuri esențiale pentru producția industrială cu emisii reduse de carbon, cum ar fi hidrogenul regenerabil și infrastructura de transport și stocare a CO2.
Raportul integral (EN) poate fi consultat AICI.