Cât de normală este revenirea la normalitate

Date:

Guvernele se pregătesc să ridice restricțiile Covid. Danemarca a ridicat deja aproape toate restricțiile, urmată de Norvegia. Suedia a ridicat și ea restricțiile, considerând că am intrat într-o nouă fază dominată de varianta Omicron, mai contagioasă, dar mai puțin gravă. În Republica Cehă, oamenii nu mai trebuie să prezinte permisele Covid pentru a merge la restaurante, baruri, evenimente sportive și culturale. Franța și Italia au eliminat obligația de a purta măști în exterior, menținându-le în continuare în interior. Marea Britanie dorește să elimine toate restricțiile rămase, inclusiv regula de autoizolare în caz de infectare. Chiar și România are în vedere eliminarea majorității regulilor privind pandemia.

Potrivit unui sondaj IPSOS, care a întrebat 22.000 de persoane din 33 de țări dacă pandemia se va sfârși vreodată și cum vom ști acest lucru, nu există un consens asupra răspunsului. 20% din intervievați spun că va fi atunci când cel puțin 75% din populație va fi fost vaccinată, 19% spun că va fi atunci când transmiterea virusului va fi încetat complet, iar 17% spun că va fi atunci când spitalele vor funcționa normal, fără deficit de personal sau de echipamente, timp de cel puțin o lună. În plus, 12% spun că va fi atunci când vor exista mai puțin de 10 cazuri noi la fiecare milion de persoane pe zi și 7% spun că va fi atunci când vor exista mai puțin de două decese pe săptămână la fiecare milion de persoane. Și, ceea ce este semnificativ, 14% spun că pur și simplu nu știu. Între timp, 8% spun că pandemia s-a încheiat deja. Revenirea la normalitate ar putea fi la orizont, dar cum va arăta aceasta? 

Călătoriile, care au fost grav afectate în anii trecuți, vor înregistra o creștere. De exemplu, Heathrow, cel mai mare aeroport britanic, a anunțat recent că a avut un început lent în 2022, după ce temerile legate de Omicron au stricat planurile de călătorie a peste 1,3 milioane de pasageri. Iar cel mai mare operator turistic german TUI vede o creștere a cererii pentru vacanța de vară în  Marea Britanie pe măsură ce regulile și restricțiile de testare sunt ridicate. 

Ridicarea restricțiilor nu va restabili în mod magic profitabilitatea industriei aeriene. Conform unei estimări a IATA, industria va pierde aproximativ 11 miliarde de dolari la nivel global anul acesta, mult mai puțin decât anul trecut, când a pierdut 51,8 miliarde de dolari. Dar industria aeriană vede o posibilă redresare a cererii până la 84% din nivelurile înregistrate în 2019. Revenirea la normalitate nu se referă doar la călătorii și vacanțe. Unele companii vor trebui să aducă oameni la birou, ceea ce reprezintă o sarcină dificilă în sine. Un sondaj Gartner a arătat că 48% dintre angajați vor lucra probabil de la distanță cel puțin o parte din timp după terminarea pandemiei de COVID-19, față de 30% înainte de pandemie.  


Lucrul de acasă, în ciuda neajunsurilor sale, s-a dovedit a fi benefic și economic pentru o mulțime de angajați. Dar distanța față de locul de muncă a determinat companiile să se gândească la noi metode de monitorizare. Analiza Gartner arată că 16% dintre angajatori folosesc mai frecvent tehnologia pentru a-și monitoriza angajații prin metode precum pontajul virtual de intrare și ieșire, urmărirea utilizării computerului de lucru și monitorizarea e-mailului angajaților sau a comunicațiilor interne, a chat-urilor. Pandemia a dezvoltat „gig economy”, – economia bazată pe angajați independenți/freelanceri. După ce pandemia se va încheia această tendință se va muta probabil și în spațiul corporatist. Ca o măsură de reducere a costurilor, companiile ar putea înlocui unii angajați cu normă întreagă cu angajați temporari, aduși la nevoie. Tendințele digitale care au început în timpul pandemiei probabil vor continua. Se vor dezvolta teleworking-ul, telemedicina, învățarea la distanță și serviciile de livrare. Iar mediul de lucru hibrid este aici pentru a rămâne.

În ciuda glumelor de la începutul izolării din 2020, conform cărora pandemia va crea un baby boom, realitatea este oarecum diferită. Incertitudinea iminentă i-a determinat pe mulți să amâne să aibă copii, accelerând declinul preexistent al populației. Există estimări potrivit cărora scenariul planetei goale sau „declinul populației”, așteptat până în 2050, ar putea veni mai devreme. Acest lucru are implicații majore, începând cu forța de muncă și terminând cu sistemul de pensii. Această situație creează, de asemenea, nevoia de servicii pentru populația în curs de îmbătrânire, aducând noi oportunități de investiții, deoarece generațiile mai în vârstă au o putere de cumpărare mai mare și se bazează mai mult pe serviciile publice. 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...