Combaterea evaziunii fiscale în industria de videochat 

Date:

Industria de videochat din România, care contribuie cu  sume importante la bugetul statului, este vizată de directiva europeană DAC7 și de alte măsuri fiscale, în sensul obligării modelelor independente să își declare veniturile. Combaterea evaziunii fiscale aferente este comentată de specialiști în domeniu: 

Regulile DAC7, cea mai recentă directivă europeană ce își propune să combată evaziunea, și să ofere o dimensiune veniturilor generate prin intermediul platformelor digitale, obligă modelele independente din industria de videochat să intre în legalitate și să își declare veniturile. 

În România, alinierea la legislația europeană și implementarea prevederilor DAC7 a început la 31 ianuarie 2024, dată de la care operatorii de platforme digitale au obligația de a raporta informații despre vânzătorii activi din acestea către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Această obligație revine și în cazul site-urilor ce oferă servicii de videochat, astfel că ANAF va fi informat despre activitatea economică a tuturor persoanelor fizice sau juridice ce sunt prestatori de servicii pe astfel de platforme. Transmiterea informațiilor către autoritățile fiscale se va face anual, până la data de 31 ianuarie a anului următor celui în care vânzătorul a fost identificat în platformă. Primul termen de raportare pentru România va fi 31 ianuarie 2024 și va include informațiile aferente anului 2023.

În caz în care nu există raportări din partea operatorilor de platforme digitale sau acestea sunt neconforme, amenzile sunt semnificative, între 20.000 lei si 100.000 lei, la care se pot adăuga și alte restricții cu impact direct asupra activității comerciale desfășurate online, inclusiv asupra celei de videochat.  

„Primim zeci de apeluri pe săptămână de la modele ce activează independent (freelanceri) pe platformele de videochat, care ne întreabă cum să își declare taxele și să intre în legalitate, mai ales că a devenit activă DAC7 și, în plus, de la 1 iulie 2024 se vor impozita cu 70%  veniturile nedeclarate ale persoanele fizice identificate de ANAF”, a declarat Liviu Berbece (foto), CEO Gloria Agency, studio cu încasări, în 2023 de 7,5 milioane USD.

Practicanții de videochat pot intra în legalitate dacă activează în cadrul unei agenții, astfel încât să nu mai primească bani în conturi personale, ca urmare a serviciilor prestate independent prin diverse platforme digitale, crezând că ANAF nu are acces la ele. 

ANAF va începe să verifice persoanele fizice care obțin venituri din videochat, mai ales că legislația prevede ca băncile în care aceste persoane au conturi trebuie să declare încasările mai mari de 10.000 euro ale unei persoane fizice, iar odată cu regulile DAC7, acele site-uri pe care ele activează trebuie să declare direct încasările către ANAF. 

Studiourile de videochat oferă până la 65% din încasări modelelor care lucrează din studio, iar celor afiliate poate creşte pana la 80%

Prin afilierea la un studio de videochat autorizat, modelele au o serie de beneficii fiscale, deoarece echipele financiare și juridice ale acestora cunosc legislația și sunt la curent cu toate modificările fiscale valabile pentru această industrie. 

Dacă un model independent este încadrat ca PFA, taxele percepute de stat din veniturile acestor pot ajunge și până la 49%. Situația se schimbă în cazul în care un model începe să activeze printr-un studio autorizat. 

„Studioul poate oferi unui model un comision mare, care poate fi chiar și de până la 80% din încasări. În plus, acel model nu mai trebuie să se preocupe de plata taxelor, cunoașterea legislației  și de birocrația din domeniul fiscal, pentru că echipa studioului preia toată această muncă legate de declararea veniturilor către autoritățile statului și plata impozitelor. Totodată, modelele ce activează prin intermediul unui studio se bucură de toate beneficiile obținute de acesta de la platformele digitale partenere: concursuri în plus, trafic dedicat, pagina pe site doar pentru modelele noastre, account management etc. Toate aceste beneficii exclusive garantează modelelor încasări mai mari la final de lună”, a mai spus Liviu Berbece, CEO Gloria Agency. 

România, peste 500.000 de modele în industria de videochat

Potrivit unor declarații ale reprezentanților ANAF, din vara anului 2023, 5000 de firme aveau la acea vreme ca obiect de activitate videochat-ul, iar 400.000 de persoane activează în această industrie. 

Conform însă estimărilor jucătorilor din industrie, la nivel național, în România, în prezent circa 500.000 de persoane activează ca modele, iar pe lângă acestea încă 5000 persoane sunt din zona de asistență și tehnic. Majoritatea modelelor lucrează însă direct pe platforme de vânzare de content ca OnlyFans și LoyalFans. 

Liviu Berbece, CEO Gloria Agency, declară că: “Potrivit studiourilor mari, doar 10% dintre modelele din țară activează pe platformele digitale prin intermediul studiourilor. În statisticile industriei nu sunt însă cuprinse și persoanele care lucrează prin studiourile mici, de cartier, multe dintre ele fiind neautorizate.”

Lipsa unei legislații în industria de videochat încurajează evaziunea  

Jucătorii relevanți din industria dedicată adulților așteaptă de câțiva ani o lege specifică, care să prevadă norme prin care să se recunoască și să reglementeze atât activitatea de model de videochat, cât și cea a studiourilor. 

„Fiecare dintre studiouri a cheltuit sume consistente pe consultanță, dar în același timp fiecare interpretează legea cum dorește, atât timp cât nu exista o legislație bine definită. Normele concrete ar duce la scăderea evaziunii fiscale în domeniu, ceea ce dorește statul, pentru că modelele independente, dar și studiourile care nu își declară taxele, fie pentru că nu vor, fie nu știu,  vor fi obligate prin lege să o facă. De asemenea, o lege concretă ar face să dispară și concurența neloială pentru studiourile care declară și plătesc taxele la zi”, este de părere Liviu Berbece.  


Gloria Agency este unul dintre cei mai stabili și respectați angajatori din industria românească de videochat. Gloria și-a început activitatea acum 20 de ani, sub un concept unic, bazat pe colaborare. În studiourile Gloria Agency lucrează 55 de modele care își gestionează singure veniturile, sub îndrumarea unor echipe de training, contabili și avocați. 

În 2023, agenția: 

  • a avut încasări în creștere cu 35% față de 2022, de 7,5 milioane USD.
  • 3 modele au ajuns în top 10 modele, în cadrul concursului anual organizat la nivel mondial de platforma LiveJasmin, a cărei certificare o deține Gloria Agency. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...