Economia circulară, o activitate producătoare de venit

Date:

Păduri întregi, ape curate, resurse drămuite putem avea inclusiv prin recurs la economia circulară. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor își intensifică susținerea acesteia, angrenând instituții din subordine, organizații neguvernamentale, autorități locale. „Economia circulară este o activitate producătoare de venit!”, reamintește ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna.

„Curățăm România!”, o campanie
inclusiv pentru schimbarea unor mentalități

Campania națională „Curățăm România!” a pornit în aprilie, sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!” Obiectivele sunt de ecologizare, informare, conștientizare asupra cerinței de păstrare a unui mediu curat. Ministrul Tánczos Barna face o retrospectivă a primei luni: „Campania aceasta presupune în primul rând un efort menit să schimbe mentalități. Peste 500.000 de kg de deșeuri abandonate au fost adunate în cele aproximativ 1.500 de acțiuni de ecologizare și conștientizare la care au participat aproximativ 20.000 de angajați ai instituțiilor aflate în subordinea/sub autoritatea/în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și aproximativ 30.000 de voluntari.

Au avut loc «dialoguri verzi» cu aproximativ 5.000 de elevi și cadre didactice implicate în ateliere, demonstrații, discuții, lecții deschise cu diferite teme legate de problemele de mediu. Zeci de primării au realizat acțiuni în colaborare cu instituțiile noastre fără să mai aștepte finanțarea de la Administrația Fondului pentru Mediu și doar 191 de UAT-uri au depus dosare de finanțare a campaniei, în valoare totală de aproximativ 1.900.000 lei. Există, la nivel de județ, echipe de lucru coordonate de instituția prefectului formate din reprezentanți ai tuturor serviciilor deconcentrate ale MMAP, ai consiliului județean, ai asociațiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI), ai inspectoratului școlar județean, care lucrează cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne”.

Reținem din rezultatele primei luni a campaniei:

Regia Națională a Pădurilor Romsilva

  • 770 de acțiuni de ecologizare la care au participat 18.316 angajați ai Romsilva de la 300 de ocoale silvice și 17 administrații ale parcurilor, respectiv 24.450 voluntari (cetățeni, unități de învățământ, instituții locale, ONG-uri etc.)
  • 406.746 kg deșeuri, din care 31.414 kg hârtie și carton, 170.627 kg materiale plastice, 25.304 kg materiale metalice, 40.495 kg sticlă, 39.326 kg materiale provenite din demolări/dezmembrări (moloz, obiecte ceramice, cauciucuri, electronice, electrocasnice etc.) și 99.580 kg alte deșeuri (menajere și nespecificate)

Administrația Națională Apele Române

  • 600 de acțiuni de ecologizare la care au participat aproximativ 3.000 de angajați, în colaborare cu peste 300 de primării, 1500 de voluntari, peste 150 de unități de învățământ
  • 251.801 kg deșeuri abandonate
  • Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării
  • 17.185 kg de deșeuri (în principal plastic, sticlă, hârtie/carton și metal)
  • 15 acțiuni de ecologizare pe raza UAT-urilor Crișan, Sulina, Somova, Ceatalchioi, Chilia, Jurilovca, Corbu la care au participat 35 de angajați ai ARBDD și peste 549 de voluntari

Ținte pentru reciclarea deșeurilor la nivelul Uniunii Europene stabilite prin Directiva cadru privind gestionarea deșeurilor statelor membre: 50% în 2020, 55% până în 2025, 60% până în 2030, 65% până în 2035. România a ratat deja ținta de 50% în anul 2020. În România, rată de reciclare a deșeurilor municipale abia a ajuns la 14%.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului

  • 265.374 kg deșeuri abandonate adunate în cadrul acțiunilor la care au participat cele 42 agenții care s-au implicat în activități de ecologizare organizate de UAT-uri sau alte instituții de mediu locale
  • Peste 3200 de cadre didactice și elevi din 12 județe implicați în diferite activități în parteneriat cu ISJ

Garda Națională de Mediu

  • peste 564.000 kg de deșeuri colectate în acțiuni comune cu 520 de UAT-uri, cu Romsilva, ANAR, cu agențiile pentru protecția mediului din 33 de județe
  • 160 de acțiuni de control dispuse în toate țara
  • 140 de acțiuni de ecologizare și „dialoguri verzi” în care au fost implicate școli
  • peste 2.000 de apeluri la implicare și mesaje de conștientizare lansate la nivel național

Generații cărora suntem datori să le lăsăm resurse

Campania națională „Un’ Doi Trei” are ca scop educarea și informarea cetățenilor cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor de ambalaje la sursă. Asociația OIREP Ambalaje, organizație profesională de profil, beneficiază în derularea ei de susținerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Organizațiile prin care se concretizează Campania sunt Clean Recycle, Ecologic 3R Ambalaje, Eco-Rom Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management. Green Resources Management.

Ideea de bază a campaniei este „Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie – să colectăm separat este simplu, de bun simț, normal, civilizat”.

Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje, apreciază că „o bună gestionare a deșeurilor de ambalaje pornește încă din gospodăria oamenilor, iar comportamentul corect al acestora de a sorta va aduce neîntârziat rezultate concrete, contribuind la o comunitate mai curată și mai sănătoasă, dar și la trecerea spre o economie circulară”.

Ca expert în problematica de mediu, Mihaela Frăsineanu, director executiv al Asociației OIREP Ambalaje, își exprimă bucuria față de receptivitatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, partener în campanie: „Suntem convinși că printr-o implicare exemplară a autorităților și investind în educarea cetățenilor, Romania se poate schimba în bine în ceea ce privește creșterea reciclării și combaterea problemelor de mediu”.

Ministrul Tánczos Barna conchide referitor la asemenea demersuri, evidențiindu-le inclusiv în sensul lor de „datorie pentru copiii și nepoții noștri”, ei formând „generațiile cărora suntem datori să le lăsăm resurse”.

Foto: MMAP
         RNP Romsilva

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...