Lipsesc lucrătorii din piața construcțiilor

Date:

Interviu cu Tiberiu Andrioaie – secretar general al Patronatului Societăților din construcții

Din ce perspectivă vedeți piața în 2018?
Plecând de la un istoric recent, pot să vă spun că piața în construcții este dominată în această perioadă de lucrările rezidențiale private și de lucrările din mediul comercial. Investițiile comerciale, dar și investițiile publice sunt practic inexistente, cel puțin raportat la ce poate sectorul construcțiilor.
Deci piața pentru acest an nu are o altă direcție marcantă atâta vreme cât investițiile publice nu au pornit măcar la nivel de contractare, proiectare ș.a.m.d. Execuția propriu-zisă vine în cel puțin jumătate de an dacă acestea merg bine.

Programul de guvernare cu care cabinetul Dăncilă a trecut de votul Parlamentului promite o creștere a investițiilor publice.
Ar fi extrem de util, pentru că investițiile publice au un rol foarte important. În primul rând, permit companiilor din sector să rămână angajate și determinate într-o activitate curentă, pentru că este greu să oprești o companie în dinamica ei. În al doilea rând, sectorul nostru are un impact social foarte important, angajând foarte multă resursă umană, un volum foarte important de forță de muncă mediu calificată sau necalificată. Are un rol esențial pentru stabilitatea socială și implicit pentru partea de consum, dacă vorbim despre infrastructură deja pentru celelalte industrii. Deci sectorul construcțiilor este un sector-cheie atâta vreme cât el este folosit ca atare.

Am auzit promisiuni și planuri de construcție de autostrăzi, de drumuri, de șosele, de căi ferate, infrastructură în sectorul educației, de școli, în sănătate, spitale, promisiuni am auzit. Ce speranțe aveți?
Este greu pentru un agent economic să lucreze în termeni de speranță sau de promisiuni. Asta poate să dea doar un indiciu despre ce direcție ar aborda beneficiarul, investitorul public și economia în sine. Pe noi ne interesează doar lucrurile concrete; am vrea să știm care sunt acele programe de investiții, pentru care dintre ele trebuie să ne pregătim, pentru care dintre ele trebuie să concurăm ca să ne arătăm valențele și pentru care, dacă ele ar fi derulate pe lângă cele ce le-am enunțat anterior ca efect social, ar avea un efect fundamental pentru sectorul construcțiilor, pentru că, așa cum s-a remarcat în ultimii câțiva ani, sectorul este depopulat, are o imagine afectată și în termen de volum și în termen de calitate, și noi facem toate eforturile ca acest lucru să se stopeze și să se inverseze în sensul fericit.

Din păcate, fenomenul pe care îl traversăm este potrivnic păstrării forței de muncă în economia privată românească.
Așa este, și trendul este în continuare negativ pentru că nici măcar în educație nu vedem premisele corecte ca să avem o vizibilitate măcar pe termen mijlociu.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Se prelungește pogramul IMM INVEST PLUS până la data de 31.12.2023.

  Comisia Europeană a aprobat notificarea Ministerului Finanțelor cu privire...

Românii se pot distra cu bani puțini: Stand Up Paddle pe lacul Siriu

În noul context macroeconomic veniturile pentru vacanțe și experiențe...

Peste 50 de miliarde de euro investiții străine în sectoare ale economiei românești în 2022

Olanda, Germania și Austria, în topul investitorilor străini...

Claudiu Cazacu, XTB: Primele raportări pe Q4 2022 ale titanilor din tech – ce indică cifrele? 

„Sezonul de raportare pentru trimestrul care a încheiat anul...