Proiectul Smart – Green – Circular Buzău, implementat de Primăria Municipiului Buzău, compania Goduni International și Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), cu susținerea Ministerului Federal al Mediului, Conservării Naturii, Securității Nucleare și Protecției Consumatorilor, în perioada ianuarie 2020-decembrie 2021, este caracterizat ca „un model conceptual de dezvoltare municipală ecologică, inteligentă și circulară, care prevede interconectarea gestionării deșeurilor și a reciclării cu gestionarea apei și a energiei, precum și cu dezvoltarea urbană regională prin intermediul unor soluții tehnologice inovative”.
Un eveniment de prezentare a proiectului a permis cunoașterea unor soluții în domeniu, pentru depășirea problemelor actuale printr-un „model global verde-inteligent-circular, integrator, orientat spre sustenabilitate. Modelul propus pentru Buzău poate fi replicat și în alte orașe cu provocări similare”.
În contextul evenimentului, Sebastian Metz, director general, membru în Consiliul Director al AHK România, a subliniat: „Anul acesta, AHK Romania sărbătorește 20 de ani de activitate neîntreruptă în România, toate activitățile noastre se desfășoară sub egida sustenabilității. Acest proiect, la care lucrăm de multă vreme, vine sa încununeze cu succes eforturile noastre în această direcție. Într-o perioadă în care autoritățile publice din România luptă cu o infrastructură învechită în tot ce înseamnă utilități și cu prețuri imense la facturile de energie, acest proiect oferă soluția: eficientizare energetică prin utilizarea energiilor regenerabile în cadrul unei abordări integrate. Mulțumim partenerilor pentru încredere și munca în echipă, mulțumim domnului primar Toma pentru viziune și implicare.”
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma: „Strategia prezentată în acest proiect Smart – Green – Circular Buzău are la bază transformarea resurselor cu valoare negativă în resurse tranzacționabile care vor aduce plusvaloare sistemelor existente de energie, termoficare, managementul deșeurilor și managementul apei prin procese circulare cu randamente sporite și eficiență economică maximă cât și atingerea până în 2030 a neutralității climatice a municipiului Buzău. Pentru acest proiect mulțumim partenerilor noștri – AHK România, Goduni International, Ministerului Federal al Mediului, Conservării Naturii, Securității Nucleare și Protecției Consumatorilor – pentru implicare, inovare și suportul oferit. Alături de aceștia am format o echipă multidisciplinară, astfel încât acest proiect poate fi considerat cel mai performant și avangardist din domeniu.”
La eveniment au participat 111 persoane, reprezentanți ai orașelor, consiliilor județene, ai companiilor de utilități (apă, energie, deșeuri), private și publice din România și Germania.