Garda Forestieră Națională, un sprijin pentru silvicultori

Date:

S-a înființat Garda Forestieră Națională, prin ordonanța de urgență a guvernului nr. 77/2021 (publicată în „Monitorul Oficial al României” nr. 645/2021 Partea I), la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Ministrul Barna Tánczos argumentează necesitatea creării unui astfel de organism: „Această măsură vine ca urmare a evoluției continue a activităților în domeniul silvic, în vederea obținerii unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracționalității de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri și pentru întărirea capacității de control și monitorizare a fondului forestier”.


Gestionarea pădurilor și biodiversitatea

Stringența înființării unei gărzi forestiere la nivel național este argumentată astfel de la nivelul Executivului: „Domeniul-țintă urgent de reglementat este combaterea exploatării forestiere ilegale și a comerțului aferent. Înființarea Gărzii Forestiere Naționale are drept scop gestionarea pădurilor și biodiversitatea”. Una dintre atribuțiile Gărzii Forestiere Naționale o constituie elaborarea strategiei naționale „de formare profesională continuă pentru personalul din silvicultură, în conformitate cu prevederile ordonanței guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care se aprobă prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură”.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor accentuează că „Garda Forestieră Națională este instituție publică ce va funcționa ca structură de specialitate a administrației publice centrale care răspunde de silvicultură, cu personalitate juridică, finanțată integral de la bugetul de stat și se va afla în subordinea autorității publice centrale pentru silvicultură”. Sub aspect administrativ, „conducerea Gărzii Forestiere Naționale este asigurată de un inspector general cu rang de secretar de stat, care are calitatea de ordonator secundar de credite, ajutat de un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, angajați în condițiile legii”.

Gărzile forestiere, existente până acum pe baza ordonanței de urgență nr. 32/2015 privind înființarea gărzilor forestiere, trec în subordinea Gărzii Forestiere Naționale, ca instituții publice cu personalitate juridică. La nivelul întregii țări, sunt nouă gărzi forestiere, fiecare cu mai multe județe arondate, cu sediile la București, Brașov, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Timișoara.

Control asupra aplicării regimului silvic
în fondul forestier național

Așa cum le enumeră actul normativ pe a cărui bază funcționează, „principalele atribuții ale Gărzii Forestiere Naționale sunt următoarele:
coordonează activitatea gărzilor forestiere
avizează propunerile de acte normative emise de gărzile forestiere
controlează aplicarea regimului silvic în fondul forestier național
și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național
controlează aplicarea regimului cinegetic în fondul cinegetic național
controlează trasabilitatea materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare realizează sinteze și analize de risc privind fondul forestier național și fondul cinegetic”.

Totodată, „principalele atribuții ale gărzilor forestiere sunt următoarele:
implementează, monitorizează și controlează aplicarea regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național monitorizează, implementează și controlează aplicarea regimului cinegetic în fondul cinegetic național monitorizează și controlează trasabilitatea materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare elaborează rapoarte operative și le transmite către Garda Forestieră Națională în vederea realizării de sinteze și analize de risc privind fondul forestier național și fondul cinegetic”.

Garda Forestieră Națională, inclusiv cu instituțiile din subordine, este prevăzut să cuprindă un număr maxim de 1.007 posturi, dominant cu pregătire în domeniul silviculturii.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...