Poate România deveni principalul hub de inovare și capital de risc al Europei Centrale și de Est?

Date:

Momentul de grație al investițiilor
în viitorul omenirii

_________________

Niculae Iancu, Chief Strategy Officer InnovX
Președinte Integrated Intelligence, Defence, and Security Solutions

Omenirea se găsește la cumpăna dintre epoci, orânduiri și destine. Soarta următoarelor generații și, după unii autori, chiar existența societății umane se decid astăzi. După trei sferturi de veac de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și trei decenii de la dezintegrarea Uniunii Sovietice, posibilitatea producerii unui război total cu anvergură globală părea doar un simplu scenariu alternativ de analiză pentru studiile de securitate și război. Însă atacul furibund al Rusiei asupra Ucrainei a readus conflictul în spațiul european, dând naștere unor controverse și incertitudini geopolitice fără precedent în epoca tehnologiilor inteligente.

Cu toate acestea, progresul economic și social din ultimele decade a permis tuturor statelor și societăților să acceseze resurse aproape nelimitate de inteligență, cunoaștere și bunăstare. Diluarea importanței frontierelor naționale pentru structurile și sistemele de inovare și producție, precum și integrarea piețelor, a lanțurilor de aprovizionare și producție sau dezvoltarea capacităților comune de cercetare și finanțare a dezvoltării au facilitat crearea de mecanisme financiare versatile și au accelerat investițiile mutuale astatale în idei, creuzete de afaceri și businessuri performante. Ascensiunea unicornilor cunoaște un ritm fără egal, iar flexibilitatea investitorilor a permis multiplicarea accelerată a modelelor de succes. Democratizarea inovării în domeniul tehnologiilor emergente și disruptive a devenit constanta progresului economic, luând locul modelelor latente conservatoare bazate pe secretul descoperirilor științifice dictat de interesele statale pentru dobândirea de poziții dominante, militare și economice, în cadrul sistemului internațional.

Companiile private sunt prezente deja în multe domenii strategice care până nu de mult reprezentau monopol de stat. Marile companii au creat infrastructuri complexe de comunicații satelitare și oferă o gamă largă de servicii civile aproape oricui, oriunde și oricând. Megacorporațiile și-au anunțat deja aspirațiile pentru colonizarea Lunii sau spațiului marțian și dezvoltă tehnologii de inteligență artificială, internetul lucrurilor și realitate virtuală care modifică ireversibil modul nostru de viață.

Investițiile masive în noile tehnologii schimbă deja fața lumii și creează provocări uriașe pentru sistemele statale de organizare politico-socială. Investitorii se găsesc, astăzi, în momentul de grație al oportunităților create de dinamica uriașă a ideilor, cunoașterii științifice și tehnologiilor inovative. Conflictele și crizele prezentului vor fi urmate de un nou model de prosperitate și progres. Cei care creează noile arhitecturi de inovare și performanță vor beneficia nu numai de avantajul competitiv al acestora, dar și de întâietate în ocuparea locurilor privilegiate la masa viitoarelor formate politice de decizie strategică și guvernare globală.

Creșterea inteligentă a potențialului de inovare românesc

_________________

Dr. Diana Dumitrescu
Chief Executive Officer InnovX Expert
în ecosisteme de inovare al Comisiei Europene

În România, ecosistemul de inovare este încă tânăr, însă multiplicarea inițiativelor private a făcut ca exemplul de succes al unicornului UiPath să nu fie doar un accident. În ultimii trei ani, acceleratorul InnovX-BCR a creat un ecosistem de inovare performant din care fac parte, astăzi, unele dintre cele mai importante companii de tehnologie și servicii globale, cum ar fi Microsoft, UiPath, EY, care s-au alăturat demersului nostru de identificare și susținere a companiilor inovative din România și din Europa Centrală și de Est. În toți acești ani, InnovX-BCR a intrat în interacțiune cu peste 1.000 de IMM-uri, într-un demers de cunoaștere și evaluare care le-a oferit acestora o diagnoză realistă și o perspectivă onestă asupra potențialului de creștere organică pe termen mediu și lung. Dintre acestea, peste 100 de startup-uri și scaleup-uri au avansat în programe de accelerare, au parcurs pașii de la idei către inovare și de la proiect la afacere, reușind să atragă finanțări de peste 20 milioane de euro.

Cu fiecare nou program, acceleratorul și-a perfecționat permanent metodologia de evaluare, reușind să selecteze cu o precizie tot mai mare cele mai inovatoare companii din țară și regiune. Calitatea programului a fost confirmată de rezultatele obținute an de an de către alumnii InnovX-BCR în competițiile regionale și europene, demonstrând încă o dată viabilitatea concepției pe care am dezvoltat-o în peste patru ani de cercetare doctorală în cibernetică și statistică.

Pentru ca să mă refer doar la un exemplu recent, în luna octombrie 2021 InnovX-BCR a participat la Wolves Summit, cea mai mare conferință de inovare din Europa Centrală și de Est, unde a ocupat podiumul concursului de startup-uri, cu Kinderpedia clasată pe locul II și EmailTree pe locul III. Acest succes reprezintă o confirmare a rezultatelor obținute de cele două companii anterior, sub directa îndrumare a Innovx-BCR. Kinderpedia a câștigat locul I în cadrul InnovX-BCR 2021 Grupa Startups, a obținut Seal of Excellence al European Innovation Council și a atras investiții de 400.000 de euro în 2020 și 1,8 milioane de euro în 2021. De asemenea, EmailTree este câștigătorul locului I în cadrul InnovX-BCR 2020 Grupa Grinders, a obținut unul dintre cele mai mari scoruri la European Innovation Council și are investiții atrase de 1,4 milioane euro în 2021 și 2,5 milioane euro în 2022.

InnovX-BCR se dovedește, astfel, unul dintre cele mai eficiente ecosisteme de inovare din Europa Centrală și de Est, demonstrându-și capacitatea unică de a crea oportunități de colaborare între startup-uri cu potențial înalt de creativitate și corporații deschise inovării.

De aceea, începând cu anul 2022 am observat un interes tot mai mare din partea companiilor mari precum Oracle, IBM, Vodafone, GlobalWorth și Colliers de a colabora cu alumni ai InnovX-BCR în procese de inovare de tip inside-out și outside-in.

InnovX-BCR își propune să devină în următorii cinci ani cea mai dinamică platformă de accelerare din Europa Centrală și de Est, dedicată identificării și sprijinirii potențialului de inovare din întreaga regiune. Așa cum am demonstrat și până acum, ne dorim să devenim cel mai relevant spațiu de întâlnire între startup-uri, corporații deschise inovării și viitoarele fonduri de investiții din România.

O nouă paradigmă de investiții în potențialul de inovare românesc

_________________

Dr. Daniel Dumitrescu
Chief Innovation Officer InnovX
Partener European Center for Services Investments and Financing

Cei 30 de ani de democrație au permis României să devină a doua piață ca mărime din Europa Centrală și de Est, cunoscând o creștere constantă a PIB-ului de la 39 miliarde USD în 1990 la 218 miliarde EUR în 2020. Marile proiecte politice de țară, precum aderarea la NATO în 2004 și integrarea în Uniunea Europeană în 2007, creșterea susținută a ritmului de dezvoltare economică, obținerea statutului de piață emergentă în 2020 și beneficiile oferite de noul Cadru Financiar Multianual European 2021-2027,
poziționează România anului 2022 într-o fereastră de oportunitate unică în istoria ei modernă, pentru a deveni un important, dacă nu cel mai important centru de inovare și de capital de risc din Europa Centrală și de Est.

Pe lângă fondurile de fonduri finanțate din PNRR și programele operaționale aferente României, din care menționăm cu titlu de exemplu fondul de capital de risc pentru redresare în valoare de 400 mil. EUR administrat de fondul European de Investiții (FEI) și fondul de fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes în valoare de 300 mil. EUR administrat de Banca Europeană de Investiții, observăm că întreaga regiune ECE beneficiază de atenția instituțiilor financiare europene și globale, publice și private, interesate să investească direct sau indirect prin selectarea de intermediari financiari regionali și locali, în companii locale inovatoare cu potențial de scalare internațională. Banca Mondială, prin International Finance Corporation, Grupul Băncii Europene de Investiții, prin Fondul European de Investiții, dar și instituții private precum Molten Ventures, fostul Draper Esprit listat pe London Stock Exchange, sunt doar câteva exemple de instituții financiare ce au asociate fonduri de fonduri la care pot aplica fonduri de investiții regionale și locale.

Această efervescență pe piața finanțărilor dedicate inovării, dar și îmbunătățirea semnificativă a legislației în domeniu datorată efortului susținut al Parlamentului României și al Autorității de Supraveghere Financiară ne-au determinat ca începând cu semestrul al doilea al anului 2022, InnovX-BCR să lanseze primul accelerator de fonduri de capital de risc din regiune. Noul program va ajuta la dezvoltarea unei noi generații de investitori, interesați de valorificarea potențialului de inovare local și regional în deplină concordanță cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030. Programul de accelerare al fondurilor de capital de risc îmbogățește o curriculă internațională consacrată cu modele adaptate specificității regionale și include metodologii și programe de software specializate pentru evaluarea, monitorizarea și administrarea portofoliilor investiționale.

Prin acest program, companii de prestigiu din România vor avea posibilitatea multiplicării capitalului propriu, prin coinvestiții în startup-uri și scaleup-uri din România, având în același timp acces direct și la prima mână la cele mai inovative soluții și produse din regiune, știind că de cele mai multe ori startup-urile și nu corporațiile sunt cele care generează „the next big thing”. Deja de la anunțarea lansării programului în România și Polonia la Wolves Summit, tot mai multe companii și-au manifestat interesul de a aplica la InnovX-BCR VC Bootcamp, ceea ce ne determină să credem că o parte tot mai importantă a capitalului românesc va fi redirecționată către înființarea fondurilor de capital de risc dedicate companiilor ultrainovative pentru atingerea statutului de unicorni regionali.

Concluzii

_________________

Autorii

Ne aflăm în momentul de grație al investițiilor în inovarea românească. Cei care vor miza pe ideile disruptive și companiile inteligente românești vor deveni liderii viitorului hub de inovare și capital de risc al Europei Centrale și de Est. Din creuzetul investițiilor în companiile inteligente se va naște capitalul de risc cu care noua generație de investitori din țara noastră se va racorda la dinamica fără precedent a ideilor, cunoașterii științifice și tehnologiilor inovative. Accesarea oportunităților de astăzi nu se va reflecta doar în factori semnificativi de multiplicare financiară, ci și în ascendentul investitorilor asupra deciziilor cu privire la viitorul celei mai dinamice regiuni din Europa și nu numai.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...