Romsilva argumentează cu date că tăierile ilegale din păduri scad

Date:

Cu argumentul cifrelor şi cu profesionalismul celui care ştie ce vorbeşte, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva demonstrează că tăierile ilegale în fondul forestier de stat pe care-l administrează sunt în scădere. Volumul acestor tăieri a fost cu 20,86% mai mic în primul trimestru al anului în curs comparativ cu perioada similară a anului trecut: 8.533 mc, față de 10.782 mc. Prejudiciul provocat de tăierile ilegale este, de asemenea, în scădere: 2,27 milioane lei, față de 3,2 milioane lei. În fondul forestier privat administrat de Romsilva, volumul tăierilor ilegale s-a diminuat în primele trei luni ale anului cu 20,14%. În primul trimestru din 2017, Romsilva a făcut 23.190 de controale privind circulația materialului lemnos (5.274 împreună cu poliția) şi a constatat 335 de infracțiuni silvice și 4.638 de contravenții silvice. S-au dat amenzi de 9,8 milioane lei și s-au confiscat 4.790 mc de lemn.

Împăduriri peste plan

Romsilva a împădurit în primăvara acestui an (regenerări artificiale) mai mult decât şi-a planificat: 4.379 ha, adică realizare 114,7%. Programul de regenerări naturale a fost realizat în proporție de 104,9%, acoperind 7.233 ha. Cele mai mari împăduriri le-au făcut direcțiile silvice Suceava (1.050 ha), Maramureș (282 ha), Neamț (275 ha). Regenerări naturale de top au realizat direcțiile silvice Caraș-Severin (953 ha), Suceava (790 ha), Neamț (525 ha).

Silvicultori agresaţi

În primele cinci luni ale anului, au fost agresaţi 17 angajați ai Romsilva care asigurau paza pădurilor; opt au necesitat îngrijiri medicale. În ultimii nouă ani au fost înregistrate 268 de agresiuni asupra personalului Regiei.

Păduri româneşti în patrimoniul UNESCO

Pădurile virgine sau cvasivirgine de fag și de amestecuri de fag și foioase Cozia (2.286 ha) şi Lotrișor (1.103 ha) sunt propuse de Romsilva pentru includere în lista Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO. Cele două păduri, cu arbori de peste 50 m înălțime și 2 m diametru, se află în zona de protecție integrală (8.500 ha) a Parcului Național Cozia, administrat de Romsilva. Intervenția umană în zonă e strict interzisă. Pădurile au fost evaluate în teren de experţi ai UNESCO şi IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). În 2016, Regia a inclus aproape 10.000 ha de pădure în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine.

Dialog pentru mai binele pădurii româneşti

Ziua Silvicultorului – 9 iunie – a fost marcată anul acesta la Băile Felix, sub egida RNP – Romsilva și a Asociației Administratorilor de Păduri din România. Evidenţiind organizarea public-privată, pentru al doilea an consecutiv, ing. Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al Romsilva, a subliniat: ,,Sunt convins că și această ediție va rămâne, împreună cu edițiile viitoare, sub semnul consolidării unității Corpului Silvic din România, silvicultorii, indiferent de locul unde își desfășoară activitatea, având aceleași crez nobil – gestionarea durabilă a pădurilor. Mulțumesc tuturor celor care au dat curs invitației noastre de a participa la sărbătoarea silvicultorilor și-i asigur de întreaga noastră disponibilitate de colaborare și dialog pentru mai binele pădurii românești”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...