Tăierile ilegale din păduri scad

Date:

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva – prezintă date conform cărora volumul tăierilor ilegale în pădurile de stat „a înregistrat o scădere de 19,67% în primele șase luni ale anului, comparativ cu primul semetru din anul trecut. Astfel, în primul semestru din acest an s-au înregistrat 15.623 de metri cubi tăiați ilegal în pădurile de stat administrate de Romsilva față de 19.450 de metri cubi în perioada similară a anului trecut. Se confirmă astfel tendința de diminuare semnificativă a volumului tăierilor ilegale în pădurile proprietate publică a statului, înregistrată în ultimii doi ani”.
Pentru prevenirea tăierilor ilegale, angajații Romsilva au efectuat în primul semestru al anului curent „45.862 de acțiuni de control la circulația materialului lemnos, din care 8.899 au fost efectuate împreună cu Poliția Română”. Alte 113 controale au vizat instalațiile de debitat masă lemnoasă (73 de controale, împreună cu polițiști, în baza protocoalelor de colaborare). În total, au fost constatate 813 infracțiuni silvice şi 6.118 contravenții silvice. Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 12.892.236 de lei şi au fost confiscați 8.166 de metri cubi de lemn. Valoarea totală a pagubelor provenite din tăieri ilegale și pășunat abuziv se ridică la 6.974.695 de lei.

Ioan Denes
Ioan Denes

Ciprian Pahontu
Ciprian Pahontu

Se menţin agresiunile

Agresiunile asupra personalului silvic din păduri „se mențin la un nivel ridicat”, apreciază Romsilva, din moment ce în şase luni din acest an au fost agresați 20 de angajați, opt având nevoie de îngrijiri medicale. Pentru prima oară s-au înregistrat acțiuni premeditate ale unor grupuri infracționale împotriva personalului silvic. Cazuri grave s-au înregistrat în zona Anina, din județul Caraș-Severin, unde trei angajați ai Romsilva au fost „agresați și apoi amenințați de un grup specializat în furturi de material lemnos”, şi în județul Suceava, unde proprietatea unui pădurar a fost incendiată.

 

Pădurea, văzută din dronă

„Cu scopul reducerii tăierilor ilegale, s-a dezvoltat Sistemul Național Integrat de Urmărire a Trasabilității Materialelor Lemnoase (SUMAL), program a cărui arhitectură s-a realizat de către specialiștii Ministerului Apelor și Pădurilor și cei ai Serviciului Român de Telecomunicaţii Speciale (STS), în trimestrul I 2018”, subliniază ministrul Ioan Deneş, accentuând că prin acest sistem se poate „urmări circulaţia materialelor lemnoase, din pădure și până în depozitele finale, cu un grad de precizie foarte mare”. Ca noutate, ministrul precizează că „au fost finalizate procedurile de achiziţie în vederea dotării Direcţiei de Control din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor cu o dronă şi două GPS-uri de ultimă generaţie. Achiziţia a fost necesară în vederea creşterii eficienţei activităţilor de monitorizare a fondului forestier naţional. Filmarea din dronă va permite identificarea terenurilor scoase ilegal din fondul forestier sau a suprafeţelor de pădure tăiate ilegal, precum şi monitorizarea lucrărilor de regenerare a pădurilor”. De asemenea, „au fost finalizate procedurile de consultare interinstituţională în vederea definitivării planului comun de acţiuni Scutul Pădurii. Planul presupune acţiuni comune de protejare a fondului forestier naţional în coordonarea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Mediului şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”.
Există preocupare şi pentru paza terenurilor forestiere pentru care în prezent nu sunt asigurate administrare sau servicii silvice, inclusiv pentru terenurile forestiere cărora nu li se cunosc proprietarii: „În primele şase luni s-au decontat de la bugetul de stat sume în valoare de 691.344 lei pentru o suprafață de 35.282 ha”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...