Granturi multianuale pentru cercetare

Date:

Ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc (foto), a prezentat o sinteză a activităţii în domeniu pentru perioada 2017-2019, cu precădere în ultimul an, căt s-a aflat la conducerea ministerială. Un aspect de interes larg este crearea cadrului pentru acordarea de granturi multianuale (pe patru ani) pentru programele nucleu, „care susţin parţial cercetarea din institutele naţionale de cercetare-dezvoltare”. De asemenea, s-a redeschis competiţia de proiecte în cercetare după o întrerupere de trei ani. Întreruperile, discontinuitatea în finanţare, a apreciat ministrul, constituie motive de descurajare pentru tinerii cercetători.

În privinţa fondurilor europene, profesorul Nicolae Hurduc a precizat că Ministerul Cercetării şi Inovării a atins un grad de absorbţie de 65% din totalul alocării pentru 2014-2020, în condiţiile în care media naţională de absorbţie este de 37%.

Referitor la cel mai valoros proiect în derulare, laserul de la Măgurele (ELI-NP), Ministerul Cercetării şi Inovării informează că „pentru susţinerea activităţilor în perioada 2017-2019 a fost prevăzut un buget de circa 1 miliard lei (pentru anul 2019 a fost alocat un buget de cca. 200.000.000 lei). A fost prelungită perioada de implementare a activităţilor necesare realizării/finalizării infrastructurii până în 2023”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Protejarea expresiei creativității: o incursiune în sfera proprietății intelectuale aplicate cinematografiei

de Bianca Chera, senior associate , Marius Gheldiu, associate–...

Eurobarometru: Situația geopolitică face ca votul la alegerile europene să fie și mai important

Peste opt din zece europeni (81%) consideră că votul...

Crește contrabanda cu țigarete

Piața neagră a țigaretelor crește în martie 2024 până...