În perioada 23-25 noiembrie 2017, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” a organizat conferința internațională intitulată „Opera lui Dimitrie Cantemir – fundament al făuririi statului național unitar român”. Ediția din acest an, cea de-a VII-a din seria conferințelor dedicate lui Dimitrie Cantemir, a reprezentat un nou prilej de punere în valoare la cel mai înalt nivel a geniului marelui cărturar român Dimitrie Cantemir.
În plus, această manifestare științifică deschide șirul evenimentelor organizate de către Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” dedicate aniversării centenarului Marii Uniri (1918-2018). Până în decembrie 2018, în cadrul universității se vor organiza o serie conferințe științifice naționale și internaționale care vor celebra marele eveniment, punând în valoare contribuția operei și vieții lui Dimitrie Cantemir la înfăptuirea celui mai înalt deziderat al poporului român.
De-a lungul celor 27 de ani de existență, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” și-a propus drept misiune recunoașterea europeană a marelui cărturar Dimitrie Cantemir. Pe lângă organizarea de manifestări științifice cu răsunet național, european și internațional, se evidențiază două remarcabile realizări ale fondatorilor Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, profesor universitar doctor Momcilo Luburici și profesor universitar doctor Corina Adriana Dumitrescu.

IMG_4161
Prima realizare este așezarea în iulie 2014 a bustului lui Dimitrie Cantemir la sediul Academiei din Berlin, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la primirea lui Dimitrie Cantemir ca membru al Academiei din Berlin, iar cea de-a doua, în octombrie 2012, inaugurarea Bibliotecii de carte românească „Dimitrie Cantemir”, în cadrul Centrului Spiritual Român din Bruxelles.
Prin tematica abordată, conferințele organizate în cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” evidențiază spiritul enciclopedic al lui Dimitrie Cantemir și influența majoră avută în epocă, dar și în posteritate, precum și relevanța actuală a acestei personalități, în calitate de punte între civilizații („Opera lui Dimitrie Cantemir – simbol al convergenței civilizațiilor”, 2016; „Dimensiunea enciclopedică și universală a operei lui Dimitrie Cantemir”, 2012). Seria conferințelor Dimitrie Cantemir organizate în cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” ilustrează eforturile contemporane de cunoaștere și cercetare a operei marelui cărturar și a modului în care aceasta a fost valorificată în cultura românească din ultimele trei secole.