Profesorul și savantul Peter Schlosser, doctor honoris causa al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”

Date:

Conferința „Civilizația la o răscruce de drumuri – Civilization at a Crossroads”, organizată de Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, în parteneriat cu Societatea Internațională pentru Studiul Comparativ al Civilizațiilor – International Society for the Comparative Study of Civilizations (ISCSC), a oferit cadrul ideal pentru cinstirea unei personalități contemporane a cercetării privind cauzele și posibilele consecințe ale stărilor prin care trece lumea de azi: Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” a conferit titlul de doctor honoris causa profesorului Peter Schlosser, vicepreședinte al Universității din Arizona. Prof. univ. dr. Corina-Adriana Dumitrescu, președintele Senatului Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a prezentat hotărârea Senatului de acordare a înaltului titlu și, ulterior, a citit diploma de onoare în limba latină acordată laureatului. Din laudatio privind personalitatea și opera științifică a profesorului Peter Schlosser, prezentat de prof. univ. dr. Cristiana Cristureanu, vicepreședinte al Senatului Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, reținem:
Prof. dr. Peter Schlosser „este absolvent al prestigioasei Universități de la Heidelberg, în specialitatea fizică, este profesor universitar la Global Futures și deține funcții atât în cadrul Școlii de Sustenabilitate a Școlii Explorării Pământului și Spațiului din Colegiul de Arte Liberale și Științe, cât și în cadrul Școlii de Inginerie Sustenabilă și de Construcție a Mediului la Ira A. Fulton School of Engineering. Laboratorul a fost lansat pentru a valorifica capacitatea inovativă a universității și a dezvolta opțiuni pentru un management eficient al planetei.

Profesorul Peter Schlosser este un lider mondial în domeniul științelor Pământului, având o mare experiență în hidrosferă și în cauzele care afectează starea naturală a planetei, care este generată de oameni. Înainte de a se alătura Universității de Stat din Arizona, profesorul Schlosser a predat geofizica și a fost șeful Departamentului de Inginerie a Pământului și Mediului, profesor de științele mediului, director adjunct și director de cercetare al Institutului Pământului.

De asemenea, a fost membru fondator și președinte al Institutului Pământului și membru al grupului de seniori al Observatorului Pământului Lamont-Doherty. Anterior acestor funcții, a fost profesor la Universitatea din Heidelberg și visiting professor la Universitatea Washington-Seattle. Lucrările sale de cercetare, cuprinse în 180 de publicații în reviste științifice, în comunicări în cadrul numeroaselor conferințe și în 18 proiecte, includ studii asupra mișcării și variabilității apei din oceane, lacuri, râuri, pânze freatice, folosind substanțe cu urme antropogenice și izotopi drept coloranți. A studiat mișcarea aerului din oceane în atmosferă, reconstrucția înregistrărilor paleotemperaturii prin folosirea arhivei pânzei freatice, impactul antropogenetic asupra sistemelor naturale și sustenabilitatea dezvoltării ca disciplină universitară. Cercetările sale au un aport important în înțelegerea circulației oceanice și a rolului oceanului asupra climei. Aceleași principii sunt folosite pentru a investiga curgerea pânzei freatice, ce are rezultate relevante pentru studierea riscului de mediu și ale impactului acestuia.

A susținut că studiile asupra climei contribuie, în mod evident, la demonstrarea necesității limitării cu 1,5 grade C a încălzirii globale, conform acordului climatic de la Paris din 12 decembrie 2015. În lucrările sale, profesorul Peter Schlosser, alături de colaboratorii săi, a susținut că știința trebuie să ofere soluții pertinente pentru a lupta împotriva incertitudinii ireductibile care determină riscurile globale sistemice, ca și pentru responsabilitatea socială ce-i revine pentru menținerea vieții și bunăstării omenirii. Căile de investigare și de comunicare pot avea o importantă contribuție la istoria și filosofia științei și studiilor științifice, în scopul progresului continuu al acestui domeniu vital existenței umane. Domnia Sa este membru al Academiei Naționale Germane de Științe, membru al Asociației Americane pentru Progresul Științelor, membru al Uniunii Americane de Geofizică și al Clubului Exploratorilor”.

„O planetă sub presiune”

– Trăim pe o planetă sub presiune – spune profesorul Peter Schlosser.

– Cum putem să scăpăm?
– Trebuie nu doar să analizăm situația actuală, ci și să determinăm ce oportunități de acțiune avem, spre ce viitor putem să avansăm. Să înțelegem cum și de ce este planeta sub presiune peste tot în lume. Nu doar civilizațiile sunt la răscruce, ci planeta întreagă.

– Care sunt cele mai mari provocări ale momentului?
– Înregistrăm concomitent mai multe provocări. Fenomenele nu mai sunt localizate, ci generale. La nivel extrem sunt provocările naturii. Se suprapun provocările economice, energetice, instabilitatea socială. Acum se suprapune și pandemia. Veți spune că astfel de provocări au mai fost. Da, însă acum avem un timp de răspuns scurt. Iată dinamica populației: populația lumii a depășit 7 miliarde; ne apropiem de 10 miliarde. Totodată, piramida clasică a vârstelor populației se schimbă: sunt mai mulți oameni în vârstă. Să ne gândim la capacitatea planetei. Zece miliarde s-ar putea să fie mult.

– Cumva prea mult?
– Planeta va putea să susțină atâta populație, dar nu pe termen nelimitat. Crizele sunt din ce în ce mai dese, cu costuri tot mai mari. Mai avem câțiva ani ca să intervenim, însă nu mulți. Prea am împins planeta în zona limită.

– Ce putem face ca să supraviețuim, poate și să ne dezvoltăm?
– Să ne adaptăm, dar nu prea mult, în sensul că trebuie să înțelegem omul ca personalitate, cu posibilitățile, cu specificul fiecăruia. Diversele opțiuni să nu însemne sacrificii.

– Care ar fi rolul universităților?
– Fiecare universitate din lume ar trebui să-și aloce o parte din preocupări acestor direcții. Avem nevoie de stabilitate în structurile sociale. Situația actuală deschide și posibilități de a inova, de a dezvolta noi industrii. Nu totul e negru, fără soluție.

Foto: UCDC

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...