Cum poate UE să fie putere mondială?

Date:

Alegerile europene au trecut mai bine decât ne-am aşteptat, tabăra proeuropeană s-a impus detașat în fața interguvernamentaliștilor și a antieuropenilor. În următorii cinci ani vom avea liniște, dar momentul 2024 trebuie privit cu atenție încă de acum. Cetățenii au venit la vot, dar vor să vadă rezultate concrete: proiect european și lideri capabili, schimbările climaterice abordate cu seriozitate, justiția socială ca prioritate, iar industria europeană să duduie, cu IMM-uri și cu campioni industriali europeni.


Prinși în jocul nominalizărilor europene, puțini însă explică schimbările geopolitice din ultimii cinci ani și cum trebuie să abordeze Uniunea Europeană următoarea perioadă.


Câteva observații de actualitate:

  • Brexitul este de fapt o trecere a Marii Britanii din tabăra europeană în cea transatlantică. Statele Unite și Marea Britanie (împreună cu fostele colonii) devin ca binom prima putere mondială economică, dar și militară.
  • China este deja enormă economic și timpul joacă în favoarea sa, lăsând alte puteri să se erodeze și punctând strategic când are ocazia.
  • Rusia dispune de o armată puternică, iar interesul este de a dezvolta economia în special prin utilizarea inteligentă a resurselor naturale de care dispune.

Să privim acum retrospectiv la Uniunea Europeană. Construcția recentă, începută doar în anii ’50, are rezultate bune. Proiectul îndrăzneț al reunificării europene pornit în 1989 a fost încununat de succes. Pierderea teritoriului britanic nu poate să bucure, iar pentru a face față cu succes globalizării extinderea UE trebuie să continue spre Balcanii de Vest și, de ce nu, spre est dacă se poate.

Uniunea Europeană are șansa istorică de a își extinde influența și spre alte teritorii, consolidându-și rolul de putere mondială. Africa este continentul care așteaptă o apropiere de Europa, dar nu în cadrul unei politici de dezvoltare, ci prin lansarea unui adevărat plan Marshall pentru Africa, aşa cum recent au menționat unii politicieni. Politica de apărare a UE trebuie dezvoltată și extinsă chiar la continentul african. Cu siguranță avem nevoie de un vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu apărarea europeană, dar și cu Africa.

Dan Luca
Dan Luca
Jurnalist, Corespondent Bruxelles

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...