Miercuri, 13 martie 2019, a avut loc la Măgurele comunicarea publică a rezultatelor testelor sistemului laser de mare putere al ELI-NP, ocazie cu care s-a realizat și un test demonstrativ, confirmându-se atingerea puterii de 10 PW (10 milioane de miliarde de wați). Laserul de la ELI-NP devine, astfel, cel mai puternic sistem laser realizat vreodată. Atingerea celor 10 PW la laserul ELI-NP reprezintă un moment de referință pentru cercetarea mondială, Europa deținând, în premieră, prin România, cel mai puternic laser din lume. Puterea atinsă de ELI-NP este echivalentă cu 10 procente din cea a Soarelui și, potrivit cercetătorilor români, încă nu este la capacitatea maximă.

Oamenii de știință vor să îl pună la treabă ca să inventeze forme noi de energie, să vindece cancerul sau să neutralizeze deșeuri radioactive ascunse. Acest echipament unic în lume deschide calea primelor experimente internaționale la Măgurele, iar realizarea lui la parametrii asumați confirmă încă o dată faptul că proiectul ELI-NP este un proiect de succes, care va rămâne în istoria mondială a științei. Echipa ELI-NP adresează mulțumiri și felicitări echipelor Thales Franța și Thales România pentru rezultatele obținute și pentru colaborarea deosebită derulată pe parcursul anilor de realizare a sistemului.

Metoda folosită de compania Thales folosește o idee a fizicianului Gerard Mourou, care a luat premiul Nobel pentru acest lucru anul trecut. Potrivit fizicianului Cristian Presură (care a făcut câteva precizări într-un interviu realizat de televiziunea Digi24), „metoda asta are o șmecherie. Înainte de a lăsa raza de laser să intre în mediul activ, sparge raza de laser în culorile sale componente, după care fiecare culoare e amplificată. Intensitatea este acum mai mică și mediul activ rezistă. După acest pas, componentele se aduc la loc și de data aceasta se formează un puls uriaș, atingând la ora actuală un record mondial de 10 petawați”. În același interviu, fizicianul citat a explicat posibila utilizare a acestei realizări științifice: „Se studiază interacțiunea dintre lumină și materie. Primul lucru pe care îl facem e să verificăm legile naturii și să le înțelegem și eventual să descoperim alte lucruri noi. Sunt chestii fundamentale. Vrem să vedem legile naturii și ce e dincolo de ele. Trebuie să înțelegi lucrurile ca să treci la aplicații”. Totodată există aplicații practice, precum descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, sau va putea ajuta la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament