Veelancing – Noua generație de ecosistem pentru freelanceri

Date:

În ultimii patru ani, tehnologia blockchain s-a extins cu o rapiditate extraordinară într-un număr impresionant de industrii, fiind din ce în ce mai recunoscută pentru avantajele incontestabile pe care le poate aduce atât în startupuri, cât și în marile corporații. Pe măsură ce blockchainul s-a dezvoltat și maturizat ca tehnologie, oamenii au început să înțeleagă potențialul imens al acesteia, cu mult peste Bitcoin, criptomoneda de la care a început totul.

În contextul în care startupurile încep să adopte tehnologia blockchain în domenii din în ce mai diverse, nu ne surprinde deloc faptul că industria de freelancing nu face excepție la acest capitol. Cu o creștere de 150% în ultimii ani și o dimensiune estimată a pieței globale de 9.192,9 milioane USD până în 2026, de la 3.393,5 milioane USD în 2019, există cu siguranță nevoie pe piață de soluții inovatoare pentru a optimiza și a se adapta la o rată de dezvoltare atât de accelerată. De asemenea, merită menționat și faptul că pandemia a adus o creștere de 5 ori mai mare decât cea precedentă.

Trecem acum la compania Veelancing, un startup românesc ce își propune să sprijine comunitatea crescândă de freelanceri printr-o nouă platformă dedicată acestora. Soluția promite să reducă decalajul dintre freelanceri și angajatori, rezolvând în același timp și unele dintre principalele probleme ce au afectat această industrie: întârzierile semnificative în asistența pentru clienți, mecanismele incerte de soluționare a litigiilor sau taxele ascunse. Profitând de multiplele avantaje ale tehnologiei blockchain pe care platforma este construită, Veelancing are ca scop atât facilitarea interacțiunii directe, cât și transparența absolută dintre angajatori și freelenaceri.

Compania a fost fondată în 2019 de către Ștefan Vanea, Sorin Anghelescu și Serghei Fedot, o echipă pasionată, cu o vastă experiență în dezvoltarea de aplicații. Cei trei au pornit afacerea dintr-un simplu subsol, ajungând să își mărească echipa la 11 oameni talentați, care împărtășesc aceeași viziune. De la membri cu foarte multă experiență la tineri extrem de talentați și ambițioși, echipa lor este în continuă creștere.

În ceea ce privește motivația din spatele startupului, Ștefan Vanea, CEO al Veelancing, ne-a detaliat contextul în care a luat naștere soluția: „Este o poveste amuzantă aici. De fapt, am fost motivați de propria noastră frustrare cauzată de interacțiunile cu diverse companii. În timp ce încercam să fac afaceri, am dat peste tot mai multe companii ale căror servicii și/sau asistență pentru clienți erau slabe calitativ. Astfel, am decis, alături de alți colegi care îmi împărtășeau perspectiva, că trebuie să oferim o nouă soluție la problemele cu care ne-am confruntat.

Pentru a face acest lucru, ne-am uitat la segmentul de freelancing de pe piața locurilor de muncă și am început să ne dezvoltăm platforma pe baza feedbackului de la freelanceri nemulțumiți de situația lor actuală. Cu toate acestea, ne-am asigurat că implementăm și feedbackul din partea cealaltă – și anume, persoanele care au nevoie să angajeze în mod constant freelanceri”. Astfel, în contextul anului 2018, când piața crypto s-a bucurat de cea mai substanțială creștere de până atunci, Ștefan și-a achiziționat o serie de aparate de minat și a început să se documenteze serios în această direcție.

Concurența de pe piață este una destul de semnificativă, însă Veelancing își concentrează atenția pe securitate și crearea unei comunități. Avantajul principal al tehnologiei blockchain pe care este construită platforma este acela că elimină cu totul nevoia unei terțe părți care să medieze disputele dintre freelancer și angajator. De acest lucru se ocupă contractele digitale inerente acestei tehnologii. Acestea sunt programe stocate în blockchain, rulând atunci când este îndeplinită o serie de condiții prestabilite ce sunt convenite de către utilizatori prin formularul pe care îl completează în cadrul platformei.

Un alt avantaj îl constituie imuabilitatea pachetelor de informații înregistrate în aplicație, asigurând încă un strat important de securitate pentru utilizatori, atât freelanceri, cât și angajatori. Subiectul securității digitale este unul de care Ștefan Vanea este extrem de pasionat, acesta observând pe piață tendința companiilor de alege soluții standard la un preț mai mic, punând astfel în pericol informații sensibile.

Ca orice alt demers, nici Veelancing nu a fost scutit de provocările ce au apărut. „Nu am întâmpinat multe dificultăți de-a lungul drumului, în afară de crearea propriei infrastructuri – serverele noastre fizice, intranet etc. Cu toate acestea, cel mai greu (și cel mai esențial) lucru, din punctul meu de vedere, a fost să adun echipa pe care o avem acum, menținându-i motivați și creând o structură și un set de instrucțiuni pe care toată lumea s-a simțit confortabil să le urmeze”, ne-a povestit Ștefan Vanea. Dificultățile întâmpinate pe partea tehnică provin din standardul extrem de înalt setat de Veelancing cu privire la tehnologia dezvoltată, aceștia alegând să se bazeze pe produse proprii, construite de la zero, pentru a avea cât mai mult control asupra calității platformei.

Pentru a depăși dificultățile întâmpinate pe parcurs și pentru a-și perfecționa soluția înainte de marea lansare planificată pentru octombrie 2021, compania a participat în cadrul cohortei Grinders a acceleratorului InnovX BCR. Din peste 190 de aplicații și 20 de participanți aleși pentru un bootcamp intens de 6 săptămâni, echipa Veelancing s-a numărat printre cei 10 câștigători ce s-au alăturat comunității de alumni.

„Programul InnovX BCR ne-a ajutat să ne îmbunătățim într-o varietate de domenii. În primul rând, am aplicat ceea ce am învățat pentru a ne optimiza planul de afaceri, precum și strategiile de viitor în ceea ce privește R&D-ul. În plus, am învățat noi modalități de a ne eficientiza eforturile, asigurându-ne că nicio secundă nu este pierdută. Nu în ultimul rând, am avut ocazia de a întâlni alți profesioniști ce ne-au împărtășit opiniile – formând parteneriate cu două companii în acest proces”, ne-a povestit Ștefan. Pentru a asigura nivelul înalt de securitate și stabilitate al platformei, aceștia au ales o soluție hibrid, combinând soluția de Blockchain Public Ethereum cu blockchainul privat Modex, unul din cele două parteneriate cheie formate în cadrul acceleratorului InnovX BCR.

Determinarea și pasiunea de care dau dovadă în fiecare zi, împreună cu experiența și rețeaua de inovatori InnovX BCR s-au dovedit a fi ingredientele cheie ce i-au ajutat să depășească provocările și să perfecționeze ambițiosul ecosistem dedicat freelancerilor.

„Nu a fost ușor, dar am reușit să trecem peste obstacolele menționate cu ajutorul acceleratorului InnovX BCR – printre alte oportunități apărute. De asemenea, nu am fi putut ajunge unde suntem acum fără partenerii noștri, parteneri care ne-au susținut la fiecare pas. De cele mai multe ori, lucrul de care aveam nevoie era un punct de vedere nou de la cineva care nu era implicat direct în proiect și care avea o viziune obiectivă asupra acestuia”, a povestit co-fondatorul Veelancing.

Roadele muncii ambițioasei echipe nu au ezitat să apară: „În primul rând, sunt mândru de echipa mea extraordinară, care a fost alături de mine la fiecare pas. Ne-am dezvoltat rapid și fără probleme mari. Echipa mea este principalul motiv pentru care suntem aici acum!

Pe lângă asta, suntem mândri că am reușit să dezvoltăm propria infrastructură și aplicație, ambele construite de la zero de către noi. De asemenea, suntem mândri de parteneriatele noastre cu Modex și Microsoft, ambele fiind facilitate de acceleratorul InnovX BCR”, a detaliat Ștefan Vanea.

Cel mai recent eveniment marca Veelancing a avut loc în data de 2 septembrie, la sediul lor din Mindspace. Scopul acestuia a fost să reunească atât comunitatea de freelanceri, cât și pe cea de angajatori pentru a aduce în discuție dificultățile întâlnite actual de către comunitatea de freelanceri.

_________________

Articol de Gabriela Onuțu, assistant project manager în cadrul InnovX BCR

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...