A ZECEA PARTE DIN PUTEREA SOARELUI, ÎN ROMÂNIA

Date:

Justifică un
APEL către:
Președintele României,
Președintele Senatului României,
Președintele Camerei Deputaților României,
Prim-ministrul Guvernului României.

Stimați conducători ai României, îmi place să fiu convins că ȘTIREA:

„Laserul de la Măgurele a atins la 7 martie 2019 cea mai mare putere din lume, adică a zecea parte din PUTEREA SOARELUI, stabilind astfel și un record mondial” a fost de natură, sau ar trebui să fi fost de natură, să vă determine ca măcar câteva zile să uitați de orice gâlceavă politică și să acordați cea mai mare atenție, într-o deplină și justificată „unire în cuget și în simțiri”, acestei cruciale realizări, chiar și din motivul că nu are nicio culoare politică, nu aparține nici partidelor de la putere și nici partidelor din opoziție, ci este rezultatul minților bravilor cercetători români, care într-o colaborare internațională și cu finanțare europeană au reușit această realizare epocală.
Mai mult, ar trebui să vedem dacă o asemenea realizare este singulară sau dacă privind în istorie România și românii nu au fost și în alte domenii premianți.
Iată cele mai importante dintre ele:
1857 – România, prima țară din lume cu o producție de petrol înregistrată oficial în statisticile internaționale.
A fost urmată în 1859 de SUA, în 1860 de Italia, în 1862 de Canada și în 1863 de Rusia.
Prima sondă petrolieră forată prin mijloace mecanice, prima rafinărie industrială, construită lângă Ploiești, prima școală din lume de maiștri sondori și rafinori, la Câmpina, iar Bucureștiul a fost primul oraș din lume iluminat public cu petrol lampant.
1906 – românul Traian VUIA devine primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul.
1910 – românul Henri COANDĂ realizează primul avion din lume cu propulsie reactivă – avion cu reacție – EFECTUL COANDĂ.

1938 – românul Ștefan ODOBLEJA, primul om din lume care abordează teme majore ale ciberneticii în lucrarea sa „Psihologia consonantistă”.
7 martie 2019 – laserul de la Măgurele, România, ELI-NP, cel mai mare din lume, atinge o putere de 10,9 petawați, adică 10% din puterea Soarelui.
Efectele premierelor românești: energia rezultată din prelucrarea petrolului, transportul aerian, bazele ciberneticii, informaticii și IT, iar acum realizarea unei puteri de 10,9 petawați de către cel mai puternic laser din lume, așază România în galeria celor mai înalte realizări în știință, cercetare fundamentală și progres tehnic și economic mondial.
Dacă poziția de lider în lume a României și a unor români în domenii ca industria de extracție și prelucrare a petrolului, în petrochimie, în aeronautică, în cibernetică a fost aducătoare de efecte mai mult sau mai puțin benefice pentru țara noastră, cred că recenta realizare mondială de la Măgurele nu mai trebuie ratată.
Realizarea la ELI-NP de la Măgurele a unei puteri ce reprezintă a zecea parte din puterea Soarelui este o oportunitate unică pentru România de a dezvolta programul internațional VALEA LASERULUI – MĂGURELE.
Trebuie folosită această excepțională realizare a cercetării fundamentale de la Măgurele pentru a proiecta şi construi VALEA LASERULUI, prin adoptarea la nivel național, ca politică de stat, a unui program special de sprijinire a dezvoltării LASERULUI, a cercetărilor aplicative în diverse domenii de utilizare a laserului, dar și de susținere a dezvoltării unor sectoare productive cu industrii complementare laserului, inclusiv în cucerirea cosmosului, completat și cu o infrastructură de transport și de mobilare urbană în trend cu viitorul, astfel ca Măgurele să devină un smart city model al României.

 

Constantin Boștină
Constantin Boștină
Domnul dr. ec. Constantin Boştină este preşedinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi director al revistei Economistul.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate