Array

Erste: Inflația va reveni peste ținta BNR de 3,5%

Date:

Inflația anuală se va situa peste limita superioară a intervalului țintit de BNR în următoarele luni, în pofida unei încetiniri sub estimări în septembrie, potrivit analiștilor Erste, care apreciază că presiunile inflaționiste sunt încă prezente în economie.

Rata anuală a inflației a decelerat la 3,49% în septembrie, de la 3,89% în august, evoluție explicată de analiștii de la Erste Group Research printr-un efect statistic legat de rata lunară ridicată din septembrie anul trecut, scrie Profit.ro.

În același timp, datele publicate de INS s-au situat sub estimările analiștilor Erste și Reuters, care au prognozat o inflație anuală de 3,7% în septembrie. Prețurile de consum au crescut cu 0,9% luna trecută față de august.

 “Prețurile alimentelor au scăzut cu 0,1% în septembrie raportat la luna anterioară, în principal datorită ieftinirii legumelor proaspete. Amploarea scăderii prețurilor în categoria volatilă a legumelor a fost în special surprinzătoare, în condițiile în care această categorie de produse a diminuat de una singură rata inflației lunare cu 0,1 puncte procentuale”, arată grupul bancar austriac într-o notă. Potrivit Erste, BNR va menține neschimbată rata dobânzii cheie cel puțin până la finele anului viitor. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că, în fapt, menținerea ratei la acest nivel reprezintă o întărire relativă a politicii monetare, în condițiile în care marile bănci centrale ale lumii au anunțat noi tăieri de dobânzi.


Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei cărți-eveniment despre valorificarea bogățiilor naturale, a forței gândirii creative

de Dr. ec. Constantin Boștină.Director General revista ECONOMISTULPreședinte Asociația pentru Studii si...

Eficienta Energetică în viața oamenilor din perspectiva anilor 2050

Într-o lume din ce în ce mai limitată în...