Istoria învățământului financiar românesc, prezentată în cadrul Conferinței „100 de ani de învățământ”

Date:

Asociația Transilvană pentru Cultură[1], Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș şi Institutul de Studii Financiare[2] au organizat, în data de 24 octombrie 2018, în Aula Facultății de Economie și Drept, Conferința cu tema „100 de ani de învățământ. Perspectivele educației în următorii 100 de ani în România”. Conferința face parte din proiectul “Manifestările, acțiunile și proiectele de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și a Primului Război Mondial”, manifestări care au avut loc în perioada 18-28 octombrie 2018 la Târgu-Mureș și care s-au desfășurat sub genericul ”100 de ani în 10 zile”, în cadrul proiectului cultural organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Reprezentanții Institutului de Studii Financiare din Bucureşti, ai universităților de prestigiu din România, și ai instituţiilor financiare, au reliefat realizări din trecut, precum şi proiecte de viitor, de mare interes pentru educația financiară, accentul fiind pus pe abordarea interdisciplinară. La eveniment au participat profesori universitari și cercetători, specialişti din piaţa financiară, studenți, masteranzi, doctoranzi și invitați.

 

 

 

În comunicarea sa, directorul general ISF, Ion Stancu, a prezentat, pe scurt, istoria învățământului financiar românesc, în timp ce directorul general adjunct al ISF, Cătălin Câmpeanu, a abordat tema intitulată „Tendințe în asigurări – competențe în contextul noilor tehnologii de servicii financiare”. De asemenea, Laura Elly Naghi, directorul Centrului de Formare Profesională din cadrul ISF, a susţinut comunicarea «Pensii private – alternativa fezabilă pentru vârsta pensionării» iar Florentina Neagu, directorul Centrului Evaluare și Examinare din cadrul ISF a susţinut comunicarea privind «Pregătirea profesională în asigurări – prezent şi viitor». Dorel Duţă, preşedintele UNSICAR, a vorbit despre istoria prescurtată a pieţei de brokeraj de asigurare în România, iar Narcis Păvălaşcu, preşedintele ACAMA, a prezentat o perspectivă istorică a arbitrajului specializat în domeniul financiar.

 

Ion Stancu a arătat că România a avut neşansa, din 1950 încoace, să se rupă total de legile economiei de piaţă, prin adoptarea economiei socialiste, pentru ca apoi românii să reînveţe ceea ce înainte era foarte bine cunoscut. Dumnealui a prezentat ca exemplu o lucrare a profesorului C.G. Demetrescu din anul 1925, care se studia în şcolile comerciale româneşti, şi în care se prezenta foarte sugestiv modul în care se derulează afacerile şi etapele care trebuie parcurse, principii valabile şi astăzi.

 

Finanțarea întregului eveniment s-a făcut de către Asociația Transilvană pentru Cultură, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale prin proiectul nr. 5845/05.10.2018.

 

 

 

 

[1] Organizaţie culturală non-guvernamentală (ATC), cu sediul în Târgu Mureş.

[2] Institutul de Studii Financiare (ISF) este o fundație a Autorității de Supraveghere Financiară pentru piețele non-bancare: asigurări piețe de capital și pensii private. Între obiectivele principale, Institutul de Studii Financiare îsi asumă formarea, examinarea și certificarea specialiștilor în piețele non-bancare dar şi o componentă de cercetare ştiinţifică economică.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...