Laserul de la Măgurele a fost pornit

Date:

Laserul de la Măgurele a fost pornit, odată cu testarea la puterea de 3 petawaţi. Întregul sistem are puterea de 10 petawaţi şi reprezintă esenţa proiectului paneuropean Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP)/ Infrastructura Luminii Extreme-Fizică Nucleară.

Acad. Nicolae-Victor Zamfir (foto Melissa Antonescu), directorul ELI-NP, a anunţat că rezultatele testării au fost foarte bune, evoluţia implementării este în grafic, aşa încât perspectiva este ca puterea de zece petawaţi să fie testată  în prima parte a anului viitor.

Reamintim, cu informaţii oferite de ELI-NP, că întreaga infrastructură are două componente: „Un sistem laser de foarte mare intensitate, cu două braţe laser de 10 PW capabile să atingă intensităţi de ordinul a 1023 W/cm2 şi câmpuri electrice de 1015 V/m; un fascicul γ foarte intens (1013 γ/s) strălucitor, cu o lărgime de bandă de ~ 0.1%, cu E γ până la 19,5 MeV, care este obţinut prin retroimprăştierea incoerentă Compton a fotonilor dintr-un fascicul laser pe un fascicul foarte strălucitor, intens, de electroni (Ee până la 720 MeV) produs de un accelerator clasic”.
Progresele majore în fizica nucleară şi în domenii conexe vor consta în: „1. Investigarea interacţiunilor laser-materie de mare putere utilizând metodele fizicii nucleare în vederea studierii posibilităţilor de obţinere a unor fascicule de protoni şi ioni grei de înaltă calitate accelerate cu ajutorul laserilor.
2. Intensitatea extrem de mare a fasciculului laser va permite studiul fenomenelor fizice fundamentale anticipate prin teorie, precum birefrigeranţa vidului şi crearea perechilor în câmpuri electrice intense.
3. Investigarea structurii nucleare şi a secţiunilor transversale de interes pentru astrofizică utilizând reacţiile fotonucleare.
4. Noi metode de identificare şi caracterizare de la distanţă a materialelor nucleare vor fi investigate cu aplicaţii pentru securitatea naţională (scanarea automată de la distanţă a containerelor de transport) şi managementul materialelor nucleare.
5. Noi moduri de producere mai eficientă a radioizotopilor utilizaţi în prezent în medicină şi producerea celor noi propuşi.
6. Utilizarea simultană a fasciculelor laser şi gama de mare intensitate va permite studii de fizică fundamentală, precum producerea perechilor în vid”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Colliers: Prețul locuințelor ar putea crește mai rapid decât salariile  

Scăderea autorizațiilor pentru proiecte rezidențiale și, implicit, a ofertei,...