MODELUL ECONOMIC ROMÂNESC: România- orizont 2040, rolul resurselor naturale

Date:

Valorificarea superioară a resurselor naturale ale României este o şansă reală pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei româneşti.

Având cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est și ocupând locul al treilea în Uniunea Europeană, România are un potențial important în dezvoltarea economiei naționale și pe baza producției sale de gaze naturale. În plus, profitând de potențialul din subsolul Mării Negre și din resursele onshore de mare adâncime, România poate atinge un nivel suficient de ridicat al producției interne pentru a deveni un furnizor de securitate energetică în regiune.

Proiectele de infrastructură de gaze naturale, interconectările cu vecinii și producția semnificativă de gaze naturale susțin și ambiția României de a deveni un hub regional de gaze naturale, oferindu-i avantajul sursei interne de alimentare. Iar un hub regional de gaze ar face România și mai atractivă pentru investiții pe tot parcursul lanțului valoric, în producție, în infrastructură, în consum.

Specialişti în domeniu, experţi, oficiali ai autorităţilor publice centrale, manageri de companii de top discută la Banca Naţională a României, luni, 4 noiembrie, începând cu ora 10.00 despre piaţa gazelor naturale, fiscalitatea în sectorul gazelor şi perspectivele gazelor naturale în România.

Investițiile în producția de gaze naturale au un impact puternic în ansamblul economiei României, prin locurile de muncă susținute, prin contribuțiile la bugetul de stat, prin crearea de oportunități de afaceri pentru alte industrii și servicii. Importanța politicilor publice coerente și adoptarea unui cadru legislativ și de reglementare stabil și predictibil rămân în continuare decisive pentru dezvoltarea nu numai a sectorului energetic, dar și a economiei în ansamblul ei.

Răspunsurile obţinute în urma dialogului la toate aceste probleme, de care se lovesc nu doar marile companii, ci şi investitorii, ar trebui să lămurească multe dintre problemele ridicate în ultima perioadă de specialiştii din domeniul resurselor energetice, un sector aflat în derivă din cauza legislaţiei deficitare implementate.

Conferinţa este susţinută de România Durabilă şi Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale ASPES, având ca parteneri principali Banca Naţională a României şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.

###

România Durabilă este un proiect inițiat de Daniel Apostol, journalist economic cu o experiență în domeniu de peste 25 de ani, care are ca misiune sprijinirea creșterii economice a companiilor.

Fondată în 2003, Asociația pentru Prognoze și Studii Economico- Sociale ASPES este o organizație profesională privată, non-profit, nepartizană, dedicată înțelegerii mai bune a economiei și problemelor ei.

Fondată în anul 1991, Federația Patronală Petrol și Gaze FPPG reprezintă cadrul de dezvoltare, dialog și gestionare eficientă a resurselor din sectoarele energie, petrol, gaze și minerit energetic din România. Federația actionează asemenea unui purtător de cuvânt al sectorului energetic, fiind un partener activ în dialogul social atât la nivel național, cât și sectorial. Prin analiza și dezbaterea permanentă a reglementărilor referitoare la domeniul de activitate, urmărim susținerea și reprezentarea eficientă a intereselor exprimate liber de către reprezentanții industriei de energie.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...