Array

Pactul pentru muncă în Noua Economie. Cum decuplăm România de la ventilația artificială

Date:

Forțată de împrejurări, economia României a intrat într-un fel de comă artificială. Pe tubul de ventilație au venit banii guvernului pentru reanimarea sectoarelor afectate. Cum facem să forțăm revenirea în activitate a economiei? De ce politici publice și inițiative private e nevoie, pentru a se crea locuri de muncă și a combate blocajul economic? Aceste lucruri au fost analizate în cadrul webinarului „Pactul pentru muncă în Noua Economie”.

NOUA ECONOMIE este un demers inițiat de România Durabilă și EM360 care susține un dialog permanent între Executiv și mediul de afaceri. Invitații în noua dezbatere, atât din mediul privat, cât și din rândul autorităților, au pus pe tapet problemele pe piața muncii generate de noua criză economică, dar și soluții recomandate.

„Cred că ne vom regăsi pe noi înșine într-o lume pe care tot noi trebuie să o construim. Simpla repornire a economiei nu e echivalentă cu economia viitorului. Pe aceea va trebui să o construim”, spune Daniel Apostol, jurnalist economic, fondator România Durabilă, Director de relații externe al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG).

Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, este optimist că România va ieși cu bine din această criză, din care vom învăța lecții ce ne vor ajuta în dezvoltarea economiei. Nevoia de stimulare a economiei și de ocupare a forței de muncă este clară, afirmă Radu Căprău, Vicepreședinte CP Concordia. Sectorul energetic poate contribui la relansarea economiei României. Avem proiecte la îndemână, precum cel de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Forța de muncă poate reprezenta punctul cel mai sensibil în această perioadă și probabil și în viitor, un fel de „călcâi al lui Ahile”, este de părere Cristina Chiriac, Președinte CONAF. De rezolvarea acestei probleme depinde modul în care va evolua economia românească. Ea a propus și câteva soluții. Deși mulți își pun speranțe în românii întorși din diaspora pentru a ajuta la relansarea economiei, Victor Picu, Președintele ANOFM, spune că datele instituției reflectă un adevăr care e la mijloc. Felix Pătrășcanu, antreprenor, membru în board-ul de conducere al Romanian Business Leaders și lider al proiectului RePatriot, spune că dacă am putea să păstrăm în economia românească măcar o parte din cei 1 – 1,2 milioane de români întorși acasă, ar fi un lucru extraordinar pentru noi. Încurajarea investițiilor este extrem de importantă și autoritățile au un rol extrem de important. Este vorba despre obligația de a asigura claritate a cadrului legislativ și stabilitate a cadrului fiscal, afirmă Ramona Jurubiță, Country Manager KPMG. Ministerul Economiei vrea să vină cu noi măsuri de sprijin pentru IMM-uri, ca ajutoare de stat. Cei care ar putea primi ajutor suplimentar sunt companiile din HORECA, din domeniul agro-industrial și nu numai, a declarat Liviu Rogojinaru, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...